En Sıcak Konular

Çiçek, AKPM Başkanı ile görüştü

13 Mayıs 2013 13:50 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Jean-Claude Mignon ile görüştü...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Jean-Claude Mignon'a, "Aktif üye olarak yer aldığımız bir örgüt bünyesinde AB'nin, BM'nin terör örgütü olarak kabul ettiği bir örgütün mensuplarına aktivist denilmiş olmasının doğurduğu rahatsızlığı, hayal kırıklığını ifade ettik'' dedi.

Çiçek, AKPM Başkanı Jean-Claude Mignon ile görüştü. Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olduğunu ve Konsey'e vücut veren değerleri samimi olarak benimsediğini belirten Çiçek, Avrupa Konseyi'nin Türkiye ile ilgili belli aralıklarla rapor hazırladığını hatırlattı. Çiçek, Türkiye ile ilgili son raporun geçen nisan ayındaki oturumlarda görüşüldüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

"Bu raporla ilgili Türkiye'yi rahatsız eden bazı ifadeler var, o konuyla ilgili endişelerimi kendilerine ifade etmeye çalıştım. Kendisi raporda kullanılan ifadeye rağmen, terör konusunda Türkiye'nin görüşünü de paylaşan açıklamayı yapmıştır. Çünkü biz bu görüşmeyi Reyhanlı'da meydana gelen çok üzücü ve haince bir saldırının akabinde gerçekleştiriyoruz. Türkiye terörün hedefi olan bir ülkedir, terörün her türlüsüyle de yarım asırdan beri mücadele etmekte, bölücü terör bakımından ise 40 binden fazla insanını kaybetmiş bir ülkedir.

Dolayısıyla aktif üye olarak yer aldığımız bir örgüt bünyesinde AB'nin, BM'nin terör örgütü olarak kabul ettiği bir örgütün mensuplarına aktivist denilmiş olmasının biz de doğurduğu rahatsızlığı, hayal kırıklığını ifade etmeye çalıştık. Ayrıca kendisi de benim de şahsen katıldığım Avrupa Konseyi'nin vizyonel bir tavır takınması gerektiği, konseyin kendisinden beklenen hususların yerine getirilebilmesi bakımından yapılması gereken konularla ilgili çok kapsamlı bir bilgi verdi. Kendisine bu yönüyle de teşekkür ediyorum. Bu ziyaretin ümit ederim ki Türkiye konsey ilişkileri bakımından önemli bir ziyaret olarak gerçekleşmesini verimli bir ziyaret olmasını temenni ediyorum."

-"Taziye dileklerini iletmek istiyorum"-

AKPM Başkanı Mignon da ziyaretinin özel bir anda gerçekleştiğini ifade ederek, "Ülkenizin topraklarında gerçekleşmiş olan bu iğrenç cinayetin, - kelimelerden korkmamak lazım - katliamın, onlarca vatandaşınızın ölümüne yol açan bu iğrenç saldırı konusundaki görüşlerimi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi'nin taziye dileklerini iletmek istiyorum" dedi.

Reyhanlı'daki saldırının terörist bir eylem olduğunu ve kabul edilemeyeceğini kaydeden Mignon, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi'nin görevlerinden birisinin de terörizme karşı mücadele etmek olduğunu bildirdi. Mignon, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden birisi olduğunu belirterek, "Çünkü Ağustos 1949 yılında sadece bir avuç ülkeydi o zaman ki bunların arasında Türkiye ve Fransa da vardı, Avrupa Konseyi gibi dahiyane bir fikri ortaya atanlar" diye konuştu.

Mignon, AKPM'nin başında ilk kez Türk Mevlüt Çavuşoğlu'nun yer aldığını söyledi. Aynı dönemde Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Kurulu'na da başkanlık ettiğini ifade eden Mignon, Türkiye'yi başarılı geçen her iki başkanlık dönemi için tebrik etti.

Cemil Çiçek'e, bu görevde ortaya koyduğu önceliklerin neler olduğunu anlattığını kaydeden Mignon, Parlamenterler Asamblesi'nin çok daha siyasi hareket edebilen ve çok daha olup bitenlere anında cevap verebilen bir kuruluş olmasını istediğini anlattı.

Mignon, başkanlık döneminin yıllardır savaşmış olan Fransa ve Almanya'nın barışmasını simgeleyen Elize Anlaşması'nın imzalanmasının 50. yılına denk düştüğünü söyledi. Jean-Claude Mignon, "Geriye dönüşü olmayan hiç bir şey yoktur ve parlamenter diplomasi sayesinde birtakım ihtilafların çözümüne de ciddi şekilde katkıda bulanabileceğimize inanmaktayım" dedi.

Bir kaç gün Ermenistan'ın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne başkanlık edeceğini belirten Mignon, "Bu altı aylık bir dönem başkanlığı. Hemen arkasından Avusturya'nın ondan sonra da Azerbaycan'ın dönem başkanlığı gelecek. Bunu tam da bir fırsat olarak görmek lazım. Bölgedeki büyük ülkelerle, tabi başta Türkiye ile birlikte Karabağ sorununa da çözüm getirmek için fırsat olarak görmek lazım" diye konuştu.

Mignon, Türkiye'nin Suriye'den kaçan mültecileri asgari ölçülerde ülkesinde ağırlayabilmek için gösterdiği çabaları taktirde karşıladıklarını söyleyerek, "Türkiye vazgeçilmez bir ortağımızdır. Bir çok sorunu çözebilmek için bize son derece önemli katkılarda bulunabilecek bir ülkedir" dedi.

Görüşmede, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Başkanı Nursuna Memecan da yer aldı.

aa

Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,797 µs