En Sıcak Konular

Yeni bir gen: Hemoglobin İzmir

13 Mayıs 2013 12:08 tsi
Yeni bir gen: Hemoglobin İzmir İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hemoglobine sebep olan bir gen keşfedildi.

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı akademisyenleri, talasemi ve hemoglobinopatilere sebep olan yeni bir gen buldu. Adını ise 'Hemoglobin İzmir' koydular.
 
Hemoglobinopatilere sebep olan hastalık özelliğini taşıyan genlerden yeni bir tanesi, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Aydan Çelebiler ve arkadaşları tarafından bulundu. Moleküler analiz yöntemiyle bulunan bu gene ve yol açtığı hemoglobin cinsine 'Hemoglobin İzmir' adı verildi. Yrd. Doç. Dr. Çelebiler, Türk Biyokimya Derneği İzmir Şubesi'nin aylık bilimsel toplantıları çerçevesinde, 'Hemoglobinopatiler ve Hemoglobin İzmir' konulu konferansta yeni buldukları genin özelliklerini ve hastalık ilişkisini anlattı.
 
Konuşmasına, söz konusu genin sebep olduğu hastalıklar hakkında bilgi vererek başlayan Dekan Yardımcısı Çelebiler, "Türk Hematoloji Derneği verilerine göre dünyada her yıl en az 365 bin talasemi hastası doğuyor ve tedavi görüyor. Türkiye'de ise yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin 500 kadar hasta bulunuyor." dedi. Akdeniz Bölgesi illeri başta olmak üzere Ege Bölgesi'nin kıyı illeri ve göçler sebebiyle büyük şehirlerde çok sık görülen talasemiler ve hemoglobinopatilerin, anne ve babadan çocuklara hastalık özelliğini taşıyan genler aracılığıyla aktarılan ırsi kan hastalıkları olduğunu belirterek, hem annenin hem babanın hastalık özellikli genleri taşıması durumunda çocukların her doğum için yüzde 25 oranında hasta olarak dünyaya gelme ihtimali taşıdığı bilgisini aktardı.
 
Çelebiler, "Taşıyıcı kişilerin evlenmeden önce yapılan testlerle tespit edilmesi, bebek doğmadan önce hastalık veya taşıyıcılığının olup olmadığı saptanabilmesini ve hasta çocuk doğumlarının önüne geçilebilmesini mümkün kılar." şeklinde konuştu.

trthaber

Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs