En Sıcak Konular

3 partili Meclis'te 6 parti

30 Temmuz 2007 12:49 tsi
3 partili Meclis'te 6 parti Seçimde barajı aşan AK Parti, CHP ve MHP’nin girdiği Meclis’te 4’üncü parti DTP olacak. 5’inci parti Muhsin Yazıcıoğlu’nun tek kişilik BBP’si, 6’ıncı parti ise CHP’den ayrılacak DSP’liler olacak.

Seçime bağımsız olarak katılan DTP kökenli 20 milletvekili, bugün TBMM’de “DTP grubu” oluşturmak için Meclis Başkanlığı’na dilekçe verecek. DTP, böylece Meclis’teki 4’üncü parti olacak. 

TBMM’de grup kurabilmek için gereken 20 milletvekili sayısına ulaşan bağımsız milletvekilleri, dün Meclis Başkanlığı’na, DTP’ye katıldıklarını belirten toplu dilekçe verdiler. DTP’ye geçen milletvekilleri şunlar:

Ayla Akat Ata (Batman), Bengi Yıldız (Batman), Mehmet Nezir Karabaş (Bitlis), Aysel Tuğluk (Diyarbakır), Selahattin Demirbaş (Diyarbakır), Gültan Kışanak (Diyarbakır), Akın Birdal (Diyarbakır), Pervin Buldan (Iğdır), Sebahat Tuncel (İstanbul 3. Bölge), Ahmet Türk (Mardin), Emine Ayna (Mardin), Sırrı Sakık (Muş), Nuri Yaman (Muş), Osman Özçelik (Siirt), İbrahim Binici (Şanlıurfa), Sevahir Bayındır (Şırnak), Hasip Kaplan (Şırnak), Şerafettin Halis (Tunceli), Özdal Üçer (Van), Fatma Kurtulan (Van).

DTP’li milletvekilleri bugün de, grup oluşturmak için Meclis Başkanlığı’na dilekçe verecekler.

DTP’liler grup oluşturunca, Meclis Başkanlık Divanı üyeliği ve tüm komisyonlarda üyelik kazanacak. TBMM kampüsünde grup başkanı ve grup odası, grup başkanvekillerine makam aracı verilecek, Genel Kurul’daki tüm oturumlarda söz sahibi olacaklar.

Meclis’e giren DTP, önümüzdeki dönemde genel başkan seçmek üzere kongreye de gidecek. Ahmet Türk, bağımsız milletvekili olurken, DTP genel başkanlığından istifa etmişti. Yeni dönemde genel başkanlığı yine Türk’ün üstlenmesi bekleniyor.

UFUK URAS’IN TAVRI NET DEĞİL
20 bağımsızın DTP’ye katılmasından sonra, diğer bağımsızlar 5 ayrı parça olacak.

DTP’nin desteklediği ‘sol bağımsız’ aday Ufuk Uras’ın tavrı henüz netleşmedi. Seçime bağımsız girebilmek için ÖDP genel başkanlığından istifa eden Uras, yeniden ÖDP’ye dönüp dönmeyeceği soruları üzerine “yeni bir sol oluşum” için çalıştığını açıklamıştı. Uras, grup kurmak için kendisine ihtiyaç duymaları halinde DTP’ye gireceğini, bu durum dışında DTP’den kendisine teklif gelmesi halinde de “düşüneceğini” söylemişti

TEK KİŞİLİK PARTİ VE 3 BAĞIMSIZ
Diğer bağımsızlardan Muhsin Yazıcıoğlu, genel başkanı olduğu BBP’yi “tek kişilik parti” olarak Meclis’e taşıyacak.

Merkez sağı toparlama iddiasında olan Rize Milletvekili Mesut Yılmaz ile Tunceli Milletvekili Kamer Genç ve Şanlıurfa milletvekili Seydi Eyüpoğlu ise ‘bağımsız’ olarak kalacak.

DSP 5’İNCİ PARTİ OLACAK
Seçimlere CHP listelerinden birinci sırada aday gösterilerek giren ve seçilen DSP kökenli 13 milletvekili de, kendi partilerine hazırlığı yapıyor.

Milletvekili yemin töreninden sonra DSP’ye dönmek üzere CHP’den istifa etmeleri beklenen 13 milletvekili şöyle:
Ahmet Tan, Ayşe Jale Ağırbaş, Emrehan Halıcı, Hasan Erçelebi, Hasan Macit, Harun Öztürk, Hüseyin Mert, Hüseyin Pazarcı, Mustafa Vural, Mücahit Pehlivan, Recai Birgün, Süleyman Yağız, Tayfun İçli.

ntv



Bu haber 253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,587 µs