En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi'nden Öcalan'la ilgili açıklama

10 Mayıs 2013 22:21 tsi
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Alparslan Altan, "Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın bireysel başvuru dosyasındaki incelemeyle ilgili konular tamamlandı, önümüzdeki gündemde büyük ihtimalle görüşeceğiz" dedi.

Danıştay'ın kuruluşunun 145. yıl dönümü resepsiyonuna katılan Altan, gazetecilerin Anayasa Mahkemesine bireysel başvurulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın başvurusuyla ilgili eksikliklerin tamamlandığını hatırlatan Altan, şöyle konuştu:

"Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın bireysel başvuru dosyasındaki incelemeyle ilgili konular tamamlandı, önümüzdeki gündemde büyük ihtimalle görüşeceğiz. Yani raportör eksiklikler yönünden çalışmalarını tamamladı, gündeme alacağız. Biz de heyet olarak eksikliklerin tamamlandığı düşüncesine varırsak kabul edilebilirlikle ilgili bir karar verilebilir. Kabul edilebilirlikle ilgili bir karar olursa da yine prosedür işler. Bakanlığa görüş sorarız, bakanlığın görüşü gelir. Ondan sonra biz kararımızı veririz."

Uzun tutuklulukla ilgili bireysel başvuruların sorulması üzerine de Altan, bu yöndeki başvurularla ilgili Adalet Bakanlığı'ndan görüş istediklerini, 9 başvuruyla ilgili görüşün gönderildiğini hatırlattı.

Uzun tutuklulukla ilgili 30 başvuru yapıldığını, Adalet Bakanlığından diğer dosyalarla ilgili de görüş beklediklerini anlatan Altan, "Bu konuda toplanıp bir karar vereceğiz. Dosyalar tamamlandıkça gündemimizi yapıyoruz. Adalet Bakanlığı'ndan görüş gelen dosyalarla ilgili henüz bir şey yapılmadı. Bunlar bir de vatandaşlara tebliğ ediliyor. Onların tekrar bir görüşü alınıyor. Ondan sonra tamamlanıyor. Uzun tutuklulukla ilgili süreç devam ediyor" diye konuştu.

Altan, Adalet Bakanlığının, kalan bireysel başvuru dosyalarının bir kısmı için görüş hazırladığını, bir kısmı için süre istediğini bildirerek, dosyalar geldikten sonra tutuklulukla ilgili bir değerlendirme yapılacağını ifade etti.

Heyetin toplanıp dosyalar hakkında bir karar vereceğini hatırlatan Altan, bireysel başvurularda mahkemede oluşturulan Araştırma İçtihat Birimi'nden rapor istendiğini dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Altan, "Bizim henüz bu konuyla ilgili içtihadımız oluşmadığı için daha çok AİHM nasıl bakıyor. Bu konuyla ilgili içtihatları inceliyoruz" dedi.

Bir gazetecinin "Bireysel başvurularda hala bir ihlal kararı çıkmaması eleştirilere neden oluyor" demesi üzerine Altan, "Şu anda her şey yolunda gidiyor. Yeni oluşan bir süreç. Prosedürler var. Önce eksiklikler tamamlanıyor, başvuru yeni başladığı için başvurularda çok eksiklik var. O eksiklikleri gidermek için yazışmalar oluyor. Yazışmalar birkaç kere gidip gelebiliyor. Dolayısıyla şu anda gecikme yok. Her şey yolunda gidiyor. Şu anda süreyle ilgili bir sıkıntımız yok. AİHM, bizim ilerideki uygulamalarımızı da değerlendirecek ama 'bir an önce hemen ihlal kararı verin. Yoksa etkili olmazsınız' diye bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

Karakullukcu'nun kuruluş yıl dönümü törenindeki konuşması

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, TBMM'de yapılan resepsiyona gelişinde, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı kapıda karşıladı.

Karakullukçu ve Kılıç, kol kola girerek basın mensuplarına poz verdi.

Bir gazetecinin, Danıştayın kuruluş yıl dönümünü törenini hatırlatarak, "Başkan Karakullukcu 'gökten Hazreti İsa indi zannettim' diyerek. Sizin Yüce Divan Salonu'ndaki konumunuzu eleştirdi. Kırılmadınız mı" sorusuna Kılıç, "Başkanımız esprili. Biz kardeş kurumlarız. Aramızda küslük olmaz" yanıtını verdi.

Karakullukcu da "Başkanımın kırılmayacağını biliyorum" ifadelerini kullandı.

aa

Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,654 µs