En Sıcak Konular

'Seçim sonucu ders niteliğinde'

30 Temmuz 2007 12:10 tsi
'Seçim sonucu ders niteliğinde'

The Daily Star gazetesi, Türkiye'deki genel seçimleri değerlendirdi. Lübnan'da yayımlanan gazetede, Filistinli akademisyen ve gazeteci Rami Huri, alınan sonucun Batı ve Arap dünyası tarafından 'dikkatle' değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Rami Huri'ye göre, siyasette sağlanan uzlaşma ve denge, İslamcı partileri de daha sorumlu ve pragmatist hale getiriyor.
 
Huri, "Türkiye'deki seçim Batı ve Araplar için ders niteliğinde: Siyasi uzlaşma ve denge geniş halk desteği alırken, mutlakiyetçilik işe yaramıyor. Demokratik siyasete kabul edilen İslamcılar, tüm milleti yönetme sorumluluğunda aldıklarında solcular veya milliyetçiler gibi, daha pragmatist hale gelebiliyor" diyor.
 
Rami Huri, benzer bir sürecin diğer Arap ülkelerinde işlemediğini vurguluyor. Huri'ye göre, İslamcı partilere seçimlere katılma imkanı tanıyan Arap rejimleri, bu partilere ülkeyi yönetme şansı tanımıyor.
 
Huri, 1990'larda Türkiye'deki İslamcı partilerin yasaklanmasının da AK Parti'yi daha pragmatist ve realist politikalara yönelterek 22 Temmuz'dan zaferle çıkmasını sağladığını belirtiyor.
 
Huri makalesinde, "Daha önce Türkiye'de İslamcı partilerin izlediği rota, 1990'larda iki kez yasaklandı. Bu durum AK Parti pragmatizminin ve realizminin yolunu açtı. Bu durum yalnızca partiyi yeni bir zafere taşımakla kalmadı aynı zamanda bir demokrasideki en önemli güç olan; düşünen, oy veren vatandaşların onayıyla alınan güçlü desteğin ortaya konulmasına vesile oldu" ifadesini kullandı.
 
Filistinli akademisyen Rami Huri, son 20 yılda sağlanan uzlaşma ile Türkiye'deki İslamcı partilerin yalnızca Silahlı Kuvvetler ve Batı tarafından değil, kamuoyunun çoğunluğu tarafından belirlenen kurallara bağlı olmayı öğrenmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor.
 
El Cezire AKP'yi mercek altına aldı
 
Arap dünyasının en fazla izlenen televizyonu El Cezire de, 'Yeni Osmanlılar' adlı bir belgesel yayınladı. AK Parti'nin siyasi serüvenini anlatan El Cezire, milli görüşün bölünme nedenlerini, AK Parti'nin yükselişini izleyicisine özel röportajlarla aktardı.
 
El Cezire televizyonu Ankara Sorumlusu Yusuf El Şerif tarafından hazırlanan 'Yeni Osmanlılar' adlı belgesel AK Parti'nin entellektüel kökenini, AK Parti'yi doğuran ve yükselmesini sağlayan şartları işledi.

cnntürk



Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs