En Sıcak Konular

Güney'den 25 milyar dolarlık proje aldık

10 Mayıs 2013 15:15 tsi
Güney'den 25 milyar dolarlık proje aldık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Türkiye'nin Irak'ın güneyinde 25 milyar dolarlık proje aldığını söyledi.

"IICEC Geleneksel Uluslararası Enerji Forumu" nun açılışında konuşan Yıldız, dünyada enerji görünümüyle alakalı son 10 yılda 3 defa temel değişikliklere gidildiğini belirtti.

Yıldız, enerji sektöründe her tehdidin bir fırsatının olduğunun görüldüğünü vurgulayarak, Çernobil'den sonra dünyada 144 nükleer santral inşa edildiğini, birini tercih etmenin diğerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini söyledi.

Dünyada 7 milyar, Çin'de ise 3 milyar ton kömürün tüketildiğini dile getiren Yıldız, ülkelerin kalkınmalarını tamamlayıncaya kadar yapmış oldukları bütün atılımların bedelini ödemek zorunda olduğunu ifade etti.

Yıldız, Türkiye'nin enerji konusunda komşularıyla geliştirdiği bir ilişki olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Enerji başlığının açılmaması artık bizim sorunumuz olmaktan çıktı, bu AB'nin sorunu. Biz üzerimize düşeni fazlasıyla ve hızla gerçekleştiriyoruz. Bölgedeki enerji kaynaklarının barıştan yana kullanılmasını isteyen bir Türkiye görüyoruz. Akdeniz havzasındaki son bir aylık gelişmelerin Türkiye açısından önemli gelişmeler olduğu kanaatindeyim. Türkiye bu projelere her türlü duygusallıktan arındırılmış şekilde pozitif bakmaya devam edecektir. İsrail'in yapmış olduğu özür her ne kadar enerji sektörünün gerekçesi değilse bile bu özrün sonuçları arasında enerji projeleri olacaktır. Bunu zamanla birlikte izleyeceğiz."

Türkiye'nin petrol aramalarına ayırdığı bütçenin 13,5 kat artırıldığını ifade eden Yıldız, "Türkiye, Venezuella, Kolombiya gibi 3'üncü ülkelerde faaliyetlerine devem edecektir. Bu kadar uzak noktalarda faaliyetlerini sürdüren Türkiye'nin Irak'a kayıtsız kalması söz konusu değildir. Türkiye, Irak'ın güneyinde 25 milyar dolarlık proje almıştır. Bu çok fazla gündeme gelmedi. Irak'ın güneyi gibi kuzeyi de proje yapılacak bir alandır. Bunların her birisi Irak'ın normalleşmesi için geliştirilecek projelerdir."

Yıldız, çevreye rağmen değil, çevreyle beraber proje geliştirdiklerini belirterek, İstanbul'da çevreye zarar verdiği için 19 taş ocağını kapattıklarını söyledi.

Taner Yıldız, "Türkiye çevreyle beraber enerji çeşitlendirmesini yaparak, enerji projeksiyonunu ortaya koymaktadır. Şu an gittiğimiz hedef doğrudur. İyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

"Kaya gazı alışkanlıkları değiştirecek"

Yıldız, Türkiye'de bulunun kaya gazı konusuna da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, alışkanlıkları değiştirecek önemli bir konseptir. Amerika doğal ihtiyacının yüzde 28'ini karşıladığı bu gazı dış piyasaya sürmemektedir. Bunun iki sonucu vardır. Petrol ve doğal gaz üretici firmalar mı yoksa Amerika içindeki sanayiciler mi sübvanse edilecek? Bu bizim problemimiz gibi görünmese de dünya piyasalarındaki enerji fiyatlarını etkilemektedir. Biz bu gazın dünya piyasaların açılmasının kendi açımızdan doğru olacağına inanıyoruz"

Yıldız, yaptığı görüşmelere göre bu gazın 5 yıl daha açılmayacağını gözlemlediğini belirterek, bu nedenle Türkiye'nin doğal gazla ilgili fiyat politikalarını belirlerken bunları da dikkate aldığını kaydetti.

Bu haber 1,352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,271 µs