En Sıcak Konular

Doğu Akdeniz'de çözüm ekonomik işbirliği

10 Mayıs 2013 13:44 tsi
Doğu Akdeniz'de çözüm ekonomik işbirliği
Cumhurbaşkanı Gül, başta Kıbrıs olmak üzere Doğu Akdeniz'deki sorunların ekonomik işbirliğiyle aşılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen IICEC 4. Geleneksel Uluslararası Enerji Forumu'nun açılışında konuştu.

Gül, Doğu Akdeniz'in huzurlu olması için ileride Doğu Akdeniz'deki problemlerin, Kıbrıs dahil olmak üzere çözümü için şimdiden geniş bir ekonomik işbirliği alanı oluşturması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yoksa bunlar ileride büyük problemlerin de habercisi olacaktır. Onun için herkesin bu yönde gayret sarf etmesi gerektiğine inanıyorum. Özellikle Kıbrıs konusunda bu gayretin çok daha fazla sarf edilmesi gerektiğine inanıyorum.

Bugün Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin adanın etrafındaki kaynaklara tek başına sahip olma, onları çıkarma veya ihraç etme gibi projelerinin çok makul olmadığını ve bunların çok riskli olduğunu da açıkça ifade etmek istiyorum.

Çünkü adanın etrafındaki doğal kaynaklar, aynı zamanda KKTC'de yaşayanların haklarının olduğu doğal kaynaklardır. Mevcut politik siyasi problemlerin çözümüne katkı sağlayacak bir adım, ekonomiyle başlayabilir ve Doğu Akdeniz'de yeni bir ekonomik işbirliği sütunu oluşturulabilir. Hatta bu, AB çerçevesinde olabilir ve AB'nin Doğu Akdeniz'deki yeni bir sütunu ortaya çıkabilir. O bakımdan bu konu üzerinde yoğunlaşılması ilerideki problemlerin şimdiden çözülmesi için de fayda sağlayacağına inanıyorum."

"Türkiye, Avrupa'nın enerji arzı güvenliğinde de önemli bir aktör haline gelmiştir"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin dünyadaki değişimlere geniş bir perspektifle yaklaşması, sağlam temellere dayanan bir vizyonla hareket etmesi, vizyonlarının da tüm boyutlarıyla entegre olmuş tutarlı bir enerji politikasını içermesi gerektiğinin altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, bugüne kadar öncülük ettiği çok boyutlu projelerle kendi enerji güvenliğini sağlamasının yanı sıra, Avrupa'nın enerji arzı güvenliğinde de önemli bir aktör haline gelmiştir. Bu noktada şüphesiz ki bir üzüntümüzü de ifade etmeden geçemeyeceğim. Avrupa Birliği ile müzakere faslında olan ülkenin herhalde ilk açılması gereken fasıllardan biri enerji faslı olmalıydı. AB, Türkiye ile müzakerelere başlamadan önce yaptığı strateji raporlarında Türkiye'nin en büyük katkısının enerji alanında olacağını açık açık söylemiş ve Türkiye ile müzakereye başlamanın en önemli gerekçelerinden birini enerji olarak göstermişti. Ancak gelinen noktada, halen enerji faslının açılamaması, malum sebeplerle bloke edilmesi, Avrupa Birliği'nin stratejik miyopluğundan başka bir şey değildir. Bundan sonra asıl hedefimiz, hidrokarbon kaynakları bakımından zengin yakıt coğrafyamızdaki enerji üretiminde aktif  şekilde yer almak olmalıdır. Böylece Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Orta Asya'ya, Kafkaslar'dan Doğu Akdeniz'e kadar geniş bir coğrafyada barış ve refahın yayılmasına katkıda bulunacak bir güç haline geleceğimize inanıyorum."

aa



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs