En Sıcak Konular

Hakyemez: Erdoğan bizden daha kararlı

10 Mayıs 2013 13:17 tsi
Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Hakyemez, "Her tarafta terörün sonlandırılması, akan kanın durması, taviz verilmemesi mevzusu var ve taviz verilmemesi mevzusunda Sayın Başbakan bizden daha kararlı" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan' ile dün yaptıkları görüşmenin 6 saatten fazla sürdüğünü belirterek, "Toplantıda hepimiz konuştuk, Sayın Başbakan ise çok az konuştular. Uzun sürmesinin önemli sebeplerinden birisi 7 bölgenin başkan, başkan vekili ve sekreterinden oluşan üçer temsilci bölgedeki gözlemleri ve yapılan programa ilişkin bilgi verdiler. Toplantıda, diğer bölgelerin gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında da bilgi edinmiş olduk" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın tüm bölgelerde yapılan toplantı hakkında bilgi aldığını ifade eden Hakyemez, "Sayın Başbakan, hepsinin notunu aldı. Biz sürecin nasıl gittiğini, şimdiye kadar neler yaptığımızı, nasıl bir yöntemle hareket ettiğimizi belirttik. Hemen hemen her bölgede bizim faaliyetin benzeri olan faaliyetler var. Akdeniz Bölgesi biraz daha masa esaslı çalışma yapıyor ama neticede aynı bulgular orada da oluyor. O yöntem daha fazla zaman alıyor, onun içinde henüz 3, 4 il bitirebildiler. Bizim kadar fazla il olan hiç bir bölge yok. Biz toplantıda, yöntem olarak doğru yolda olduğumuzu görmüş olduk" dedi.

Hakyemez, bölgelerde süreç nasıl değerlendiriliyor noktasından bakıldığında, her yerde aynı şeyi gördüklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Doğu ve Güneydoğu biraz daha farklı. Doğu ve Güneydoğu'da çok iddialı, yüzde 90'ın üzerinde destek olduğunu söylüyorlar. Bazıları orada, yüzde 100'ün altındakini bile başarısızlık gibi görüyor çünkü bizzat terörden çok sıkıntı çeken insanlar var, o nedenle de büyük bir umut var orada. Bizim bölgemizde de umut var, her yerde umut var çünkü bizim bölgemizde de şehitler dolayısıyla çok ciddi moral bozukluğu oluyor. Bu sevindirici olan nokta."
Protestolarla ilgili durumun hemen hemen her yerde aynı tarzda olduğunu dile getiren Hakyemez, şunları kaydetti:

"Bizde olan protesto tarzı oralarda da var. Toplantıları sabote edebiliyorlar. O nedenle saboteyi engellemek için mutlaka listede ismi olan kişileri içeriye alıyoruz diyoruz ya o aslında isabetli bir yöntem. Bunun için de Gümüşhane'de olduğu gibi dışarıda protestoya katılan insanlar bile gelip içeride düşüncelerini medeni şekilde ifade ediyorlar. Bu güzel bir şey. Sürecin bundan sonraki aşamasında da yine aynı yönteme devam edeceğiz, daha sağlıklı gitmesi açısından. Diğer bölgelerdeki faaliyetlerden, yöntemlerden de biraz dersler çıkartmaya çalıştık ama hemen hemen aynı şekilde devam edeceğiz çünkü aklın yolun bir. Aynı şeyi onlar da gerçekleştiriyorlar."
 
"Her yerde sürecin iyi gittiği yönünde kanaat var"
 
Hakyemez, "Genellikle her yerde sürecin iyi gittiği yönünde kanaat var ama bunun sonuna kadar da gitmesi gerekiyor" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her tarafta terörün sonlandırılması, akan kanın durması, siyasetin devreye girmesi bir de taviz verilmemesi mevzusu var ve taviz verilmemesi mevzusunda Sayın Başbakan bizden daha kararlı. Bu bizim için çok sevindirici oldu çünkü biz hep, 'icra makamı değiliz, biz sadece süreci anlatıyoruz, niçin süreci desteklediğimizi söylüyoruz' diyorduk. Sayın Başbakan'ın icra makamında olan, inisiyatifi elinde tutan aktör olarak bunu ifade etmesi bizim için memnuniyet verici bir durum. Biz bunun böyle olduğunu biliyorduk zaten ama süreci eleştirenler, süreci sabote etmeye çalışanlar, BDP milletvekili veya Kandil'in açıklamalarını gündeme getiriyorlardı. O başka bir meseledir ama inisiyatifi yürüten Sayın Başbakan'ın, tutumunun bu şekilde olması başka bir şeydir. Biz zaten bu süreçte Başbakan'a güveniyoruz yani Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'na, yüzde 50 oy almış bir hükümetin başkanına, 10 yıl teröre karşı güvenlik politikası bağlamında mücadele eden Başbakan'a bu süreci başlattığı için güvenmek durumundayız ve bundan da umutluyuz."
 
"Süreç aslında şimdiye kadar da amacına ulaşmış gibi"
 

Toplantılarla toplumun bu konudaki bilgisinin de arttığını ifade eden Hakyemez, şunları belirtti:
"Süreç aslında şimdiye kadar da amacına ulaşmış gibi. Sürecin amacı aslına bakarsanız süreci konuşmak. İnsanlar bu konuyla ilgili olarak bilgi sahibi değiller. Konuşuldukça bilgi sahibi oluyorlar. Gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin sürece en önemli katkısı bu olacak. Bugüne kadar bunu biz de değişik bölgelerdekiler de gördü. Değişik bölgelerdeki arkadaşların aktardığı şekliyle söylüyorum, aynen bizde olduğu gibi işte konuşmalardan sonra çok memnun ayrılanlar olabiliyor, kafalarındaki soru işaretleri gideriliyor ve sürece ilişkin daha sağlıklı değerlendirme yapanlar çıkıyor. Bu güzel bir şey biz bunu amaçlıyoruz zaten."

Hakyemez, hiç kimseyi ikna etmek gibi düşünce içinde olmadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sadece kendimize göre niçin süreci desteklediğimizi anlatıyoruz. Özellikle herkesin görüşünü aldıktan sonra, yaptığımız toparlayıcı açıklamalar insanların kafalarındaki soru işaretlerine cevap olabiliyor. Biz bunu sağlamak için zaten bu tür toplantıları yapıyorduk ama böyle olumlu dönüşler almakta bizim için tabi iyi oluyor. Aslına bakarsanız katkı sağladığımızı teyit etmiş oluyoruz. Yaptığımız işin aslında bir karşılık bulduğunu görüyoruz, daha mutluyuz. Biz Karadeniz Bölgesi'ndeki bütün illeri de bu şekilde ziyaret edip, hepsinde aynı faaliyetleri yapmayı düşünüyoruz."

aa


Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs