En Sıcak Konular

Türkiye-ABD: Buluşma öncesi diplomatik cilveler

10 Mayıs 2013 13:14 tsi
Türkiye-ABD: Buluşma öncesi diplomatik cilveler Ama o konuda aynı fikirde değiller!

iyibilgi Ankara

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu ay içinde gerçekleşecek ABD ziyareti öncesi, iki ülke arasında en yoğun konuşulacak ve belki en yoğun ayrışılacak konunun Suriye olduğu hissediliyor.

Beyaz Saray yönetiminin Suriye de dahil, Ortadoğu’ya askeri adımlar atmada ne kadar gönülsüz olduğundan öte, ABD dış politikası, Suriye meselesinin aşılması noktasında Rusya ile daha yakın temas içinde.

Bu bir tercih etme veya önceyik meselesi değil. Tersine, onlara göre, ABD’nin "bulaşmama" politikasının bir sonucu. Suriye’nin bu şekilde, dağılmadan, "kötü adamlar"ın eline geçmeden, bölgeye savaş sıçratmadan ve en önemlisi müdahale gerektirmeden değişmesi için atılan adımlar bunlar.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmenin önemi burada ve Suriye’de çözüme yönelik hızlı gelişmelerin olduğu artık biliniyor. Peki bu gelişmeler Türkiye’nin Suriye’nin geleceğine yönelik beklentileriyle ne kadar uyumlu?

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bu konudaki taze söylemleri sertliğini koruyor, hatta yükseliyor. Erdoğan’ın TBMM Ak Parti grubunda “Vallahi” ile başlayan sözleri de, Esad'ın kimyasal silah kullanarak, Obama'nın kırmızı çizgisini aştığını kaydetmesi de hep bu minvalde söylemler.

Başbakanlık tarafından yalanlandığı için Erdoğan’ın Washington ziyareti öncesinde NBC kanalındaki röportaja hiç değinmiyoruz. Ancak, Türkiye’nin ABD'nin bölgede sorumluluk üstlenmesini istediği bir gerçek. Ve bu konuda Obama’ya baskı yapacağı da belli.

Yani Beyaz Saray görüşmelerinde ve tabii baş başa yemekte bu konu gündeme gelecek ve Türkiye, ABD’nin Suriye’de yaşananları durdurması noktasında somut sorumluluk yüklenmesini isteyecek!

Peki bunların karşılığında Ankara ne alabilir? Ya da aynı sonuca giden bir başka soru olarak, ABD'nin pratikteki dış politikası ile Türkiye'nin beklenti ve söylemleri ne kadar örtüşüyor? Ankara, eğer Kerry tarafından geliştirilen Suriye inisiyatifi hedefine oturursa, Rusya ile birlikte Şam’ın değişimi mümkün olursa, bir politik zafere ulaşabilir!

Bu politik zafer, Esad’ın gitmesi! Esad'ın yönetimtin uzaklaşması Türkiye iç politikasına Ankara’nın zaferi olarak izah edilebilecek bir durum. Ancak sonrası meçhul. Yani Esad sonrası Suriye’de, Türkiye’nin menfaatlerine uygun bir yapı olacak mı, olacaksa nasıl olacak?

İşte ABD ve Türkiye'nin karşılıklı bol açıklamalarla ziyaret öncesi yokladıkları alan bununla dolu!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,499 µs