En Sıcak Konular

Suriye trafiği Türkiye üzerinden yürüyor

10 Mayıs 2013 11:23 tsi
Suriye trafiği Türkiye üzerinden yürüyor
Türkiye uluslararası diplomasinin "ana arteri" haline geldi.

Suriye'ye ilişkin olarak gerek sahadaki gerekse diplomatik alandaki çalışmaların hız kazanması, Türkiye'yi de uluslararası diplomasinin merkezine oturttu. Buna paralel olarak telefon diplomasisi yoğunlaşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir hafta içinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile üç kez görüşerek, son gelişmelere dair fikir alışverişinde bulundu.

Davutoğlu, dün de Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile telefonda görüşerek bölgesel gelişmeleri ele aldı. Hafta içinde Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile de telefon aracılığıyla istişarelerini sürdüren Davutoğlu, bugün de Ürdünlü mevkidaşının davetine icabetle bu ülkeye çalışma ziyaretinde bulunacak.

Yoğunlaşan diplomasi trafiğini AA'ya değerlendiren diplomatik kaynaklar, Davutoğlu'nun, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile bir hafta içinde 3 kez görüşmesinin, gerek Kerry'nin Rusya ziyareti öncesinde Suriye konusunda fikir alışverişinde bulunmak ve eşgüdüm yapmak, gerekse ziyaretten hemen sonra temasları değerlendirmek ve önümüzdeki dönemde atılabilecek adımları beraberce tespit etmek amacı taşıdığını belirtti.

Kaynaklar, Kerry ile temasların yanı sıra dün de Mısır Dışişleri Bakanı Amr, Arap Birliği Genel Sekreteri el-Arabi ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Faysal'ın Davutoğlu'nu aramalarının, söz konusu aktörlerin gelişmeleri Türkiye ile beraber değerlendirme ve atılacak adımlar hakkında Türkiye'ye danışma ihtiyacı hissetmelerinden kaynaklandığını ifade etti.

Davutoğlu'nun, bugün de Almanya ziyareti öncesinde, Ürdün Dışişleri Bakanı Cude'nin daveti üzerine bu ülkeye yarım günlük bir çalışma ziyaretinde bulunacağına işaret eden kaynaklar, bu davetin de Ürdün'ün duyduğu danışma ve istişare ihtiyacından kaynaklandığını belirtti. Türkiye ve Ürdün'ün, Suriye'nin iki komşusu olarak krizin etkilerini çok daha farklı bir boyutta yaşadıklarına vurgu yapan kaynaklar, iki ülke arasında telefon diplomasisinden öte yüz yüze görüşme ihtiyacının ortaya çıktığını kaydetti.

Diplomatik kaynaklar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta gerçekleştireceği ABD ziyaretinin de bu çerçevede kilit önem kazandığını vurgularken, ziyaret sırasında uluslararası toplumun Suriye'de nasıl bir hareket tayin edeceği konusunda daha somut bir resmin ortaya çıkması ve kararlar alınmasının beklendiğini vurguladı.
 

Bu haber 890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs