En Sıcak Konular

BKY Suriyeli Kürtlere eğitim verecek

10 Mayıs 2013 10:28 tsi
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi aşırı grupların bölgede güçlenmelerini önlemek amacıyla Suriyeli Kürtlere askeri eğitim verecek.

İngiliz Financial Times gazetesi BKY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, "Yönetimimizin önceliği Suriye'deki Kürt bölgelerinin Cabhat El Nusra ve diğer terörist unsurlar tarafından savaş alanına dönüştürülmesini önlemektir" dediğini yazdı.

Gazete, Barzani'nin kuzey Irak'ta verilecek olan eğitimle ilgili "Saldırı amaçlı değil savunma amaçlı olacak" diye vurguladığını belirtti.

Habere göre Barzani şunları kaydetti:

"Biz bazı eğitimler veriyoruz ama şuna açıklık getirmem gerekiyor. Bu Suriye'nin iç işlerine karışmak anlamına gelmiyor. Biz Suriye sorununun diyalogla çözülmesinden yanayız."

Haberde Barzani'nin ısrarla Erbil'in Suriyeli Kürtlere özerklik için bastıramadığına, Suriyeli Kürt toplumunun birlik içinde olmasını istediğine vurgu yaptığı da belirtildi.

BKY daha önce de rejim güçlerinin geri çekilmesiyle Kürt bölgelerinde boşluk meydana gelmesini önlemek için Suriyeli Kürtlere eğitim verdiklerini açıklamışlardı.

Rusya ve ABD bu hafta başında Suriye'deki çatışmalara çözüm bulmak amacıyla bir barış konferansı düzenlemek konusunda anlaştılar.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergei Lavrov hem Esad rejimini hemde muhalifleri geçtiğimiz yıl Cenevre'de hazırlanan plana uymaya ikna etmek  için "en kısa zamanda" bir konferans düzenlenmesi gerektiğini söylediler.

Ancak Barzani'nin sözleri tüm bölgeyi etkisi altına almasından korkulan durumun ne denli hassas ve karmaşık olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Geçmişte rejime karşı olmalarına rağmen Suriye nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Kürtlerin çoğunluğu Arap olan isyancılarla ilişkileri iyi değil.

Geçtiğimiz yılın sonlarında isyancı Kürtlerle El Kaide ile bağlantılı olan Cabhat El Nusra arasında Türkiye sınırı yakınlarındaki Ras El Ayn kentinde çatışmalar patlak vermişti.

cnnturk


Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,645 µs