En Sıcak Konular

Baykal'ın evi gitti

30 Temmuz 2007 10:15 tsi
Baykal'ın evi gitti
Büyükşehirlerin seçmen haritası nasıl değişti? AK Parti, CHP Genel Başkanı Baykal'ın seçim bölgesi ve memleketi olan Antalya'nın 15 ilçesinden 10'unu aldı. Baykal evini kaptırdı ama, aslında AKP, merkez sağın kalesine yerleşmiş oldu...

Deniz Baykal'ın memleketi ve seçim bölgesi olması, 2002 seçimlerinde 13 milletvekilliğinden 8'ini kazanması, merkez dahil 15 ilçeden 13'ünde öne geçmesi gibi nedenlerle Antalya son yıllarda CHP'nin kalelerinden biri olarak kabul edilir. Oysa Antalya, çok partili siyasal yaşama geçildiğinden bu yana, hep sağın kalesi olmuştur.
22 Temmuz seçimi sonuçları bu gerçeği bir kez daha ortaya koydu. Antalya'da 15 ilçeden 10'unda birinci parti olan AKP oy oranını 12 puan artırarak yüzde 33'e çıkardı ve CHP'nin 3 puan önüne geçti. Oyları yerinde sayan CHP'nin milletvekili sayısı 8'den 5'e düşerken, kaybettiği 3 milletvekilini ise oy oranını katlayarak yüzde 19.5'e çıkaran MHP kazandı.
Sağın geleneksel kalesi Antalya'da Demokrat Parti'nin ardından Süleyman Demirel'in AP'si ve DYP'si, Turgut Özal'ın ANAP'ı tartışılmaz üstünlük elde etmiştir. Kemikleşmiş sağ oyların seçimden seçime sağ partiler arasında yer değiştirdiği Antalya'da 1995 seçimlerinde DYP, 1999'da MHP birinciliğe yükselmiş, CHP ise 92 bin oyla baraj altında kalmıştı.
Tüm bunlar dikkate alındığında Antalya'yı solun kalesi olarak nitelendirmenin doğru olmadığı, CHP'nin 2002'deki başarısının geçici olduğu ortaya çıktı.


En karamsarları bile arattı
CHP, 2002 seçiminde Alanya ve Korkuteli dışındaki tüm ilçelerde birinci parti oldu, 13 milletvekilliğinin 8'ini aldı. AKP ise 5 milletvekili çıkartabildi. Seçimlere gidilirken sol açısından iyimser bir hava esiyordu.
Antalya seçim sürprizi yaşamayacaktı, hatta en karamsar tahmincilerin beklentileri bile 13 milletvekilliğinden en az yine sekizinin CHP'ye gideceğiydi. Bu değerlendirmeyi yapanlar, DSP faktörünü de öne sürüyorlar, doğan sinerjinin parlamentoya yansıyacağı görüşünü savunuyorlardı.
Yine sol kesime göre AKP olsa olsa iki, hadi bilemediniz üç milletvekili çıkartabilir, MHP barajı geçer ama parlamentoya tek milletvekili gönderebilirdi.
Açıkçası, karamsar tahminciler bile fena yanıldı. Tam tersi oldu ve sonuçlar hem Deniz Baykal, hem de sol seçmende hayal kırıldığı yarattı...
305 bin 47 oy alan AKP, oy oranını Antalya merkez ve tüm ilçelerde yüzde 21.16'dan yüzde 33.31'e yükseltirken, CHP 278 bin 557 oyda kaldı. 2002'de yüzde 30.93 oy alan CHP yüzde 30.41'i geçemedi. Asıl patlamayı ise MHP yaptı. 179 bin 380 oyla yüzde 19.59'luk oranıyla MHP üç milletvekili çıkardı. AKP beş milletvekilliğini korurken, CHP sekiz milletvekilinden üçünü kaybetti.
Milletvekili sayısını korumasına rağmen oy oranı bakımından birinci parti konumuna yükselen AKP, 14 ilçeden 10'unu da ele geçirdi. Asıl dikkati çeken kalenin iç surları olarak bilinen Konyaaltı ve Kepez'de CHP'nin hezimete uğramasıydı. CHP tek başarıyı AKP'ye 24 bin fark atarak Muratpaşa Belediyesi sınırları içinde yakalayabildi.

Gecekondudan AKP çıktı
Sandıklar ayrıntılı incelendiğinde anlaşılıyor ki, AKP'nin oylarını büyük ölçüde tarımla uğraşanlardan ve kentin varoş denilen arka alanlarına sıkışmış yoksullardan aldığı görülüyor. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Kepez. 63 bin gecekonduda 365 bin kişinin yaşadığı Kepez, sadece yoksulların değil, göç dalgasıyla buraya gelip yerleşenlerin de ağırlıklı olarak bulunduğu bir bölge.
Türkiye'nin binde 41 ile en fazla göç alan bölgesi Kepez, adeta Türkiye mozaiği. Başta yakın iller Isparta, Burdur, Karaman, Konya olmak üzere yurdun dört bir yanından gelenlerin tercih ettiği Kepez, Güneydoğu'dan da yoğun göç aldı.
Çoğu işsiz, büyük ölçüde dağıtılan erzaklarla ayakta durabilen bu kitle, seçimlerde oylarını AKP'ye akıttı. Geçerli 148 bin 884 oydan 62 bin 190'ını AKP alırken, CHP 35 bin 904 oyda kaldı. MHP ise 26 bin 888 oy almayı başardı.
Okuma yazma oranının da düşük olduğu Kepez'de AKP'ye oy akmasının ana nedeni gecekondu sorununun çözümünün sürekli gündemde tutuluyor olması. Belediyenin uzun süredir park ve bahçeler yapması, gecekondu sokaklarını asfaltlaması, yaşlılara dönük projeler, kadınların istihdama katılmasına yönelik çabalar da AKP'ye oy sağladı denilebilir. Kepez'in AKP'li Belediye Başkanı Erdal Öner'in vatandaşlarla birebir ilişkileri de iktidar partisine avantaj sağladı.


Konyaaltı plajı CHP'li, dağlar AKP'li

Seçimlerin en sürpriz sonucu ise Konyaaltı'ndan alındı. Halen CHP'li Muhittin Böcek'in belediye başkanlığını yaptığı bölgede AKP oylarını büyük miktarda artırarak birinci parti konumuna yükseldi. AKP'nin 38 bin 179 oyuna karşılık, CHP'nin oyu 29 bin 83'te kaldı. MHP'nin aldığı oy ise 21 bin 572.
Konyaaltı 10 kilometre uzunluğundaki ünlü plajıyla, Antalya'dan Kemer istikametine uzanan bir bölge. Denizden içeriye doğru yeni yerleşim alanları var ve burada yaşayanların satın alma güçleri yüksek.
Emeklilerin tercih ettiği, yazlıkçıların bulunduğu, turistik tesislerin yer aldığı bir alan. İşsiz sayısı nispeten az. Kıyı kesiminde oturanlar oylarını CHP'den yana kullandılar, ancak, içlere doğru gidildiğinde, daha çok seracılıkla ve tarımla uğraşanlar ve çevre beldelerin tercihi AKP'den yana oldu.
Bu da CHP'nin AKP'nin çok gerisine düşmesine yol açtı.


Muratpaşa tesellisi
Muratpaşa Antalya'nın en geniş alana sahip belediyesi. Kaleiçi'nden Kundu'ya kadar uzanan geniş bir bölgeyi kapsıyor. Son seçimde 180 bin 731 kişi oy kullandı ve CHP tek teselliyi Muratpaşa'da bulabildi. 74 bin 887 oy alan CHP, 51 bin 968 oy alan AKP'yi geride bıraktı. Aradaki fark, diğer ilçelerdeki CHP eksikliğini bir nebze olsun kapatabildi. MHP'nin aldığı oy ise 31 bin 814 oldu.
Lara, Bahçelievler, Meltem, Yıldız , Fener, Çağlayan, Barbaros gibi nüfusun yoğun olduğu semtlerde CHP açık farkla önde gitti. Deniz kıyısında ağırlığı olan CHP, içlere ve varoşlara gidildikçe güç kaybetti. Denize uzak semtlerden Mehmetçik, Kırcami, Yeşilköy, Yeşiloluk, Yeşilova gibi daha çok imarsız yapılaşmaların bulunduğu yerlerde ve tarım yapılan yerleşimlerde CHP AKP'nin gerisinde kaldı.
CHP'nin Muratpaşa'daki başarısı, sosyal belediyecilik anlayışının yaygın olarak kullanılmasına bağlandı. CHP'li Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, imarsız 12 mahallesine diğer yerlerden farklı bir uygulama yapmadı. Aksine hizmetleri buraya da aktardı.
10 bine yakın gecekondunun bulunduğu bölgede daha çok işsizler ve tarımla uğraşanlar barınıyor. CHP'nin oy aldığı nüfusun yoğun olduğu mahallelerde ise okuma yazma oranı yüksek, turizm sektöründe iş bulabilmiş, orta sınıf yaşıyor.
Özetle gecekonduda oturanlar, işsizler, esnaf ve tarımla uğraşanlar AKP'yi tercih ederken diğer kesim CHP'ye yöneldi.

CHP, ilçeleri de AKP'ye kaptırdı

Antalya'nın merkez dahil 15 ilçesi bulunuyor. 2002 seçimlerinde bu ilçelerden sadece Alanya ve Korkuteli'de AKP birinci partiydi. Merkez dahil 13 ilçede de CHP öndeydi.
Ancak AKP, 22 Temmuz'da patlama yaptı ve 10 ilçede öne geçti. CHP ise il merkezinin yanı sıra Gazipaşa, Manavgat, İbradı ve Kaş'ta birinciliğini koruyabildi.

 

 

 

milliyet



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs