En Sıcak Konular

Filistin lideri Abbas, Çin’den yatırım istedi

6 Mayıs 2013 18:44 tsi
Çin'i ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkesine Çinli işletmeleri beklediğini söyledi.



Abbas, resmi bir ziyaret için geldiği Çin'de Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından askeri törenle karşılandı.

Çin'e ilk kez 2010'da gelen Abbas, 7 Mayıs'a kadar sürecek ziyaretinde bugün Xi ile görüştü.

Görüşmede Xi, Filistin sorununun çözümüne ilişkin dört maddelik öneri sundu. Filistin meselesinin Ortadoğu sorununun esasını oluşturduğunu söyleyen Xi, bu sorunun çözümüne ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Çin medyasına göre, ilk olarak bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ile Filistin ve İsrail'in barış içinde bir arada yaşamasının desteklenmesi gerektiğini dile getiren Çin Cumhurbaşkanı, diyalogun, Filistin ve İsrail arasındaki barışın sağlanmasındaki tek yol olduğu ve bu konuda ısrar edilmesi gerektiğini dile getirdi. "Toprak Karşılığında Barış" ilkesinin kararlılıkla izlenmesi gerektiğini vurgulayan Xi, uluslararası toplumun barış sürecini ilerletmek için güvence sağlaması ihtiyacını da ifade etti.

Abbas ise Çin'in Filistin davasına öteden beri verdiği desteğe teşekkür etti. İsrail'in uluslararası anlaşmalara uyarak yerleşim merkezleri inşasını durdurmasını isteyen Abbas, İsrail'den ayrıca barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için uygun şartlar oluşturmasını talep etti. Filistin lideri görüşmede ayrıca, ülkesinde milli uzlaşma ve dayanışmayı sağlamaya çalışacaklarını anlattı.

Görüşmenin ardından liderlerin huzurunda iki ülkenin hükümetleri arasında ekonomik ve teknolojik işbirliği protokolü ile kültür ve eğitim işbirliğinde oluşan iki belge imzalandı.

ABBAS ÇİN'DEN YATIRIM İSTEDİ

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, Abbas, bugün ayrıca Çin Başbakanı Li Keqiang ile de bir araya geldi. Filistin halkının adil davasını kararlılıkla destek vermeyi sürdüreceklerini belirten Li, Filistin'deki mevcut Çin projelerinin tamamlanmasını hızlandırarak, daha çok Çin işletmesinin Filistin'e yatırım yapmasını teşvik edeceklerini söyledi. Çin Başbakanı ayrıca, Filistin'in altyapı tesislerinin inşası ile kabiliyetli kişilerin yetiştirmesine destek vereceklerini dile getirdi.

Abbas ise Çinli işletmelerin Filistin'e gelmelerini isteyerek, Pekin yönetiminin Ortadoğu'daki barış sürecini hızlandırmada önemli rol oynamaya devam etmesini beklediklerini de dile getirdi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bugün Çin'in Şanghay şehrine geldi. İsrail Başbakanı 8 Mayıs'ta da Pekin'de Çinli liderlerle görüşerek, ikili anlaşmalara imza atacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Abbas ve Netanyahu'nun ziyaretinin Çin'in Ortadoğu'daki barış sürecini desteklemesinin bir parçası olduğunu söylemişti.

Çin'in, Abbas ve Netanyahu'yu eş zamanlı olarak Çin'e davet etmesinin Filistin sorunu ve bölgedeki politikalarda daha aktif rol oynamak istediği şeklinde yorumlanıyor.

Abbas ve Netanyahu'nun Pekin'de Çin'in isteğiyle bir araya geleceği de söyleniyor ancak bu konuda net bir adım atılmış değil.

(CİHAN)

Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs