En Sıcak Konular

İHD, mağaradaki kemikler için savcılığa başvurdu

6 Mayıs 2013 16:14 tsi
Tunceli'de bir mağarada bulunan ve askeri harekat sırasında öldürüldükleri ileri sürülen insanlara ait olduğu belirtilen kemikler için İnsan Hakları Derneği (İHD) Tunceli temsilciliği tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunuldu.



Merkez Çıralı köyü Laç Deresi mevkiinde bir mağarada bulunan ve 1937 ile 1939 yıllarında düzenlenen Dersim askeri harekatında topluca öldürülen insanlara ait olduğu ileri sürülen kemiklere ilişkin İHD Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunuldu. Başvuruya ilişkin bir açıklama yapan İHD Temsilcisi avukat Barış Yıldırım, Laç Deresi'nde bulunan mağarada her yaş grubundan yüzlerce insana ait kemik bulunduğunu söyledi. Olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunduklarını belirten Yıldırım, "Suç duyurumuzda Laç Deresi mevkiinde bulunan mağarada uzman bilirkişiler refakati ile keşif yapılmasını, bulunan kemiklerin kimlere ait olduğunun İnsan Hakları Hukuku çerçevesinde tespitinin yapılmasını, kemiklerin ait olduğu şahısların hangi tarihte ve ne şekilde ve hangi gerekçelerle öldüklerinin tespit edilmesini, İnsan Hakları Hukuku çerçevesinde gerekli kimliklendirme ve tespitler yapıldıktan sonra, naaşların ölenlerin yakınlarının kültürel pratikleri doğrultusunda defninin sağlanmasını talep ettik" dedi.

  Tunceli'nin Dersim askeri harekatı nedeniyle açık hava mezarlığı durumunda olduğunu söyleyen Yıldırım, "Pek çok mağara, yüksek alan ve vadi insan kemikleriyle dolu durumda. Demokratik hukuk devletinde karşılaşılmayacak bir pratikle karşı karşıyayız. Dersimliler olarak bu kemikleri, bu naaşları her gördüğümüzde yeniden yaralanıyoruz" diye konuştu.

(İHA)

Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs