En Sıcak Konular

Kuzey Buz Deniz'inde on bin yıllık değişim

6 Mayıs 2013 14:11 tsi
Kuzey Buz Denizi, hızla asitleniyor. Uzmanlar asitlenme sebebiyle ticari değeri olan balıklar dahil olmak üzere çok sayıda canlının etkilenebileceğini belirtiyor. Denizin sanayi öncesi seviyelerine dönmesi için ise on binlerce yıl gerekiyor

Kuzey Buz Denizi'nin, karbondioksit emisyonları nedeniyle "hızla asitlendiği" bildirildi. BBC'nin, Norveç Uluslararası İklim ve Çevre Araştırma Merkezi'nden bilim adamlarına dayandırdığı haberinde, kuzey denizlerinin özellikle yüzeye yakın sularının hızla asitlendiği belirtildi.

Bölgede okyanus kimyasında geniş çaplı değişimleri izleyen bilimadamları, karbondioksit emisyonlarının şu anda durdurulması halinde bile Kuzey Buz Denizi'nin kimyasının, sanayi öncesi seviyelerine dönmesi için on binlerce yıl geçmesinin gerektiğini söylediler. Kuzey Buz Denizi'nde asitlenmeden, ticari değeri olan balıklar dahil olmak üzere çok sayıda canlının etkilenebileceğini belirten bilimadamları, denizlerdeki ekosistemde çok büyük değişiklikler öngörürken, bu değişimlerin ne olacağının belirsizliğini koruduğunu ifade ediyorlar.

Karbondioksit, alkalik denizleri, havadan emildiğinde daha asitli hale getiriyor. Emilim özellikle soğuk sularda daha hızlı oluyor. Tatlı suyun, karbondioksidin asitlendirici etkilerini kimyasal açıdan yok etmekte daha az etkin olması nedeniyle Kuzey Buz Denizi'nin, nehirlerden tatlı su akışı ve karadaki buzların erimesiyle daha savunmasız hale geldiği belirtiliyor.

Bilimadamları, İzlanda ve Barents denizlerinde 1960'lardan bu yana deniz suyu pH değerinin, her 10 yılda yüzde 0.02 oranında düştüğünü gözlemlerken, asitlenmeye bağlı kimyasal etkiler, Bering Boğazı'nda ve Kuzey Buz Denizi'nin Kanada havzasının yüzey sularında da görüldüğü kaydedildi.

Dünyada okyanusların yüzey sularındaki ortalama asitlenme, Sanayi Devrimi'nden öncekinden yaklaşık yüzde 30 oranında daha yüksek.

Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,515 µs