En Sıcak Konular

Bangladeş'teki çatışmalar devam ediyor

6 Mayıs 2013 12:35 tsi
Bangladeş'te dini değerlere hakaret edenlerin cezalandırılması için kanun çıkarılmasını talep eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 15 kişi öldü.

Yetkililer, bu sabah başkent Dakka'ya 15 kilometre mesafedeki Narayanganj'da çıkan çatışmalarda 3'ü polis 8 kişinin öldüğünü açıkladı.

Başkentte ise bazı sokaklara barikat kuran göstericileri dağıtmak için güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanması üzerine 7 kişi yaşamını yitirdi. Çatışmalarda 50'den fazla kişi de yaralandı.

Bangladeş Sangbad Sangstha Haber Ajansı (BSS) ise ölenler arasında 12 yaşında bir çocuğun bulunduğunu duyurdu.

Görgü tanıkları, kent merkezindeki cami çevresinin savaş alanına döndüğünü, "ateistler asılsın" şeklinde slogan atan göstericilerin güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırdığını söyledi.

Başkente 10 binden fazla takviye güvenlik yetkilisinin gönderildiğini belirten emniyet müdürlüğü, daha fazla kan dökülmesini engellemek için başkentte miting ve protesto gösterilerinin yasaklandığını açıkladı.

Devlet Bakanı Seyid Aşrafil İslam, hükümetin şiddet eylemlerine kesinlikle izin vermeyeceğini vurguladı.

Bangladeş'te bazı blog ve internet sayfalarında İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren yazılar yayımlanmasının ardından İslami gruplar tarafından kurulan Hifazet-i İslam, dini değerlere hakaret edenlerin cezalandırılması için kanun çıkarılması talebiyle nisandan bu yana gösteri düzenliyor.

Hifazet'i İslam liderlerinden bazıları, ülkenin 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı sırasında insanlık karşıtı suç işlemekten suçlu bulunan Cemaat-i Müslim Partisi'ne destek veriyor.

Hifazet'i İslam ve Cemaat-i Müslim, mahkeme kararlarını protesto ederken gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını da talep ediyor.

Müslümanların çoğunlukta olduğu Bangladeş'in Başbakan Şeyh Hasina liderliğindeki hükümeti ise ülkenin laik ve liberal yasalarla yönetildiğini belirterek, Hifazet-i İslam'ın talebini geri çeviriyor.

Bangladeş'te dün düzenlenen gösterilerde 30 otobüs ve 100'e yakın dükkan ateşe verilmiş, göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 20 kişi yaşamını yitirmişti.

aa


Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,150 µs