En Sıcak Konular

Şener, DP'nin başına mı geçecek?

30 Temmuz 2007 09:14 tsi
Şener, DP'nin başına mı geçecek? Demokrat Parti'de seçimlerde AK Parti'den aday olmayan eski Başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener sürprizi! Mehmet Ağar'ın istifasının ardından DP'li il başkanları Abdüllatif Şener'in etrafında birleşti.

DP'li 35 il başkanından, "Abdüllatif Şener'in liderliğinde devam" kararı çıktı. DP'li Ataman, "40 il başkanında Şener heyecanını tespit ettik. Şener'e talebimizi dolaylı olarak da ulaştırdık" dedi

Merkez sağda Menderes'ten bugüne gelen "misyonun" kolay kolay AKP'ye terk edilmeyeceği anlaşıldı. Dün Çiller'den, "Görevden kaçamam" mesajı gelirken, DP'li 35 il başkanından "Abdüllatif Şener'in liderliğinde mücadeleye devam" kararı çıktı.
Merkez sağda ANAP-DYP hüsranıyla başlayan, DP'nin barajın altında kalmasıyla devam eden türbülans bugünlerde kendisine huzurlu bir liman arıyor. DP Kayseri İl Başkanı Mustafa Eraslan, Şener isminin nasıl ortaya çıktığının öyküsünü anlatıyor: "Seçimlerden iki gün sonraydı. Partinin 35 il başkanı, ceplerinde 25 il başkanının vekaletiyle Ankara'da toplandık."
Tabanın tepkisini omuzlarında taşıyan il başkanlarının Ankara'da büyük bir oteldeki toplantısından iki sonuç çıktı.

İki sonuç
Bir, parti tüzüğünü harekete geçirip, 15 Ağustos'ta genel kurul için karar alınacak ve bu süreçte geçici bir genel başkan seçilecek.
İki; 12 yıldır görev başındaki yönetici kadrolara, tıpkı Ağar gibi istifa etmesi ve teşkilatın önünü açması çağrısı yapılacak.
12 yıl vurgusu Çiller dönemini de kapsıyor. Çiller de dünkü söyleşimizde benzer bir vurguyla, il başkanları ve gençlerin DP'ye sahip çıkmalarına işaret etmişti.
Vakit kaybetmeden, aynı gün 35 asil artı 25 vekâleti kapsayan il başkanları imzalı "deklarasyon" Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan'in önüne konuldu.
Böylece parti ilk adımını attı ve 15 Ağustos'ta GİK toplantısı yapma kararı aldı. Bu toplantının ilk gündem maddesi genel kurul tarihinin belirlenmesi olacak. İkinci gündem maddesi ise ikisi vefat, 6'sı istifa eden 8 GİK üyeliğinin yenilenmesi olacak.
Bu toplantıların sonunda, aylık kirası 32 bin euro olan Genel Merkez binası boşaltıldı ve Demirel'in "Demokrasi mahzeni" olarak tanımladığı binaya geçildi.

Sürpriz isim
DP Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Ataman, parti tabanından gelen sesi şöyle yansıttı:
"Babası Demokrat Parti geleneğinden gelen Abdüllatif Şener isminin genel başkan olarak anılması partimizde heyecan yarattı. Karadeniz, Akdeniz, Güneydoğu ve İç Anadolu'dan 40 il başkanıyla yaptığım görüşmelerde, bu heyecanı tespit ettik. 1991 yılından beri siyasi çizgisiyle, halkın dürüst ve samimi bulduğu Şener'e talebimizi dolaylı olarak da ulaştırdık."
Sivas'ın köylerinde, AKP'li seçim çevresine veda turları yapan Şener'den yanıt beklediklerini söyleyenler arasında DP Kayseri İl Başkanı Mustafa Eraslan da var.
Eraslan, "12 yıldır muhalefette kaldık. Kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Parti yöneticilerine 'sen büyüksün' diyenlerin yerine, milletle doğrudan bağı olan tabanımıza görev düşüyor. Bu iş artık il başkanlarına düşüyor. Ankara bize aday dayatamaz" diyor.
Partinin envanterinde, kasada 12 milyon YTL, iki bina ve beldeler dahil DP misyonuna sahip çıkan kadroların bulunduğunu belirten Eraslan, "Tek eksiğimiz halka güven verecek bir lider" saptaması yapıyor.

Hanımağa'nın feryadı
"Hatalarımızdan ders almasaydık, bu kadar tecrübe sahibi olmazdık. Geçmiş geçmişte kaldı, partiyi ayağa kaldırma görevine sarılacağız" diyen bir başka isim de Diyarbakır'da son 10 yıldır DYP-DP politikasının "hanımağası" ve milletvekili adayı Suna Kepoğlu.
Kepoğlu, "Genel Merkez'deki kadroların yüzde 60'ının değişmesi lazım. Son bir haftadır Diyarbakır, Siirt ve Mardin teşkilatlarıyla görüşüyorum. Yeni yüzlere, yeni kadrolara ihtiyacımız var. Son bir haftadır tabanda dile getirilen Şener adının kabul gördüğünü tespit ettim" diyor.
Mehmet Ağar'ın Elazığ bağımsız milletvekilliği döneminden beri yanında olan DP Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Melek Atalay ise, genel başkanlarının istifasını yalnızca 15 günlük tatil olarak değerlendiriyor:
"Hüsamettin Cindoruk'la görüştüm. Bana, 'Genel Başkanınıza sahip çıkın. Önümüzde yerel seçimler var. Yeni genel başkan arayışıyla vakit kaybetmeyin' dedi. Kimse seçim yenilgisinde Ağar'ı suçlamıyor."
Parti yönetiminden 6 kişinin geçtiğimiz perşembe günü Ağar'la görüştüğünü anlatan Atalay, yeni aday ismi telaffuz edenlerin delege bile olmadıklarını söyleyerek, kongrenin çetin geçeceği sinyalini veriyor.

Milliyet



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,859 µs