En Sıcak Konular

Putin'in canını sıkan kaset

30 Temmuz 2007 09:03 tsi
Putin'in canını sıkan kaset
Rusya'da 2004 yılında Rus güvenlik güçlerinin kanlı müdahalesiyle 330 kişinin öldüğü Beslan katliamında, hatanın Rus güvenlik güçlerinde olduğunu kanıtlayan yeni bir video kaydı ortaya çıktı.

Rusya'ya 2004 yılında Kuzey Osetya'nın Beslan kasabasındaki bir okulda meydana gelen ve Rus hükümetinin sorumlu tutulduğu katliamla ilgili yeni bir video kaydı ortaya çıktı. Beslan'da Çeçen militanların bir okulda başlattığı rehine krizinde rus hükümetinin olaya müdahale etmesiyle çoğu çocuk yaklaşık 330 kişi hayatını kaybetmişti. Yeni ortaya çıkan video kaydı, baskının, kanlı bir şekilde son bulmasında Rus güvenlik güçlerinin payı olduğuna dair iddiayı güçlendirdi. Baskının gerçekleştiği tarihte çekildiği anlaşılan görüntülerde, rehin alınan çocukların, müdahaleyle birlikte dışarı çıkma anı yer alıyor.

BUBİ TUZAKLARI BOZULMAMIŞ

Kendilerine gönderilen video kaydını basınla paylaşan Beslan Anneleri Komitesi,bu yeni video kaydına dayanarak, Çeçen militanların bubi tuzağı ile rehinelerin bulunduğu yeri havaya uçurduklarına dair iddianın doğru olmadığını söylediler. Beslan katliamına ışık tutan video filminde iki büyük patlama duyuluyor ve sürekli ateş açıldığı anlaşılıyor. Rehine krizinin sona ermesinden sonra ise henüz bozulmamış 2 bubi tuzağı olduğu görülüyor.

RESMİ SÖYLEM ARTIK GEÇERSİZ

Beslan anneleri orta çıkan yeni kayıt sayesinde, bubi tuzağının çeçen militanlarca havaya uçurulduğuna ilişkin resmi söylemin geçerliliğini yitirdiğini savundu. Diğer yandan katliamda öldürülen çocukların yakınları, görüntülerin ilk patlamanın okulun dışından gerçekleştirildiğini ortaya koyduğunu düşünüyor.

RAPORLAR ÖRTBAS EDİLDİ

Rusya'nın sağ olarak ele geçirilen tek eylemci olduğunu savunduğu Nurpaşa Kulayev, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Beslan mağdurları ise Rus güvenlik güçlerinin bu davadan beraat etmeleri gerekçesiyle karara itiraz ettiler. Moskova tarafından kurulan Beslan Araştırma Komisyonu, olayın üstünü kapatıvermişti. Ayrıntılara girilmemiş, Çeçenler dışında hiç kimse operasyondan sorumlu tutulmamıştı. Daha önce Rus güvenlik güçlerinin rehinelerin bulunduğu spor salonunun çatısına iki adet roket fırlattığına dair bir rapor yayınlanmıştı.


Kremlin gerçeği saklıyor

Rusya'nın Beslan kentinde, 3 yıl önceki okul baskınında çoğu çocuk 330 kişi ölmüş, 1000 kişi de yaralanmıştı. Aradan geçen zamana rağmen okul baskını sırasında ne olduğu hala tam olarak açıklanmadı. 3 yıl önce, Beslan'a sızan ağır silahlarla donanmış Çeçen direnişçiler okulun açılış törenine katılan çoğu çocuk binden fazla kişiyi rehin almıştı.

Rehineleri kurtarma bahanesiyle olaya Rus güvenlik güçlerinin müdahale etmesiyle eylem tam bir katliama dönüşmüştü.Rusya'da Beslan olayıyla ilgili halk ikiye bölünmüş durumda. Ölen çocukların yakınları arasında ise görüş ayrılığı bulunmuyor. Herkes güvenlik görevlilerinin müdahalesi sırasında yaşananlardan hükümeti sorumlu tutuyor.


Beslan Anneleri Putin'i suçluyor

Başkanlığını Susanna Dudiyeva'nın yaptığı Beslan Anneleri Komitesi katliamdan kısa bir süre sonra çocuklarını kaybetmiş 186 anne tarafından kuruldu. Yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan okul baskınıyla ilgili gerçeği açığa çıkarmak için kurulan Beslan Anneleri, en çok Rusya Devlet Başkanı Putin'i sorumlu tutuyor.

yenişafak



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs