En Sıcak Konular

Çözüm süreci bölgedeki Türk-Japon işbirliğini güçlendirecek

3 Mayıs 2013 17:57 tsi


Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Türkiye'deki Çözüm Süreci'nin bölgedeki politikalarını nasıl etkileyeceği değerlendirdi. Abe, Kürt sorunun çözümü konusunda kaydedilen ilerlemenin Ortadoğu'daki Türk-Japon işbirliğini daha da güçlendireceğini söyledi. Ortadoğu'ya barışın ve huzurun gelmesi için etkin olacaklarını ifade eden Abe, bu kapsamda 2.2 milyar dolar destekte bulunduklarını dile getirdi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Ankara Hilton Otel'de basın toplantısı düzenledi. Rusya ve Ortadoğu ziyaretlerini değerlendiren Abe, Rusya ile ilgili kısmı Putin ile düzenledikleri ortak basın toplantısında değerlendirdiklerini, bugün Ortadoğu ziyaretlerini değerlendireceğini söyledi. Ortadoğu ziyaretini 3 başlık altında değerlendiren Abe, birinci olarak siyaset ve güvenlik işbirliği, ikinci olarak beraber refaha ulaşma ve son olarakta uyum ve hoşgörü başlıkları olduğunu dile getirdi.

100 İŞADAMI İLE ORTADOĞU TEMASI

Ortadoğu ziyareti kapsamında bu konulara ilk değinen Japonya Başbakanı olduğunu anlatan Abe, ziyaretin kapsamının ne denli geniş olduğuna dikkat çekti. Amacına uygun olarak 100 iş adamı ile başarılı ve tam ölçekli bir ekonomik diplomasisi yürüttüklerini belirtti. Beraber refaha ulaşma konusunda ellerinden geleni yapmak istediklerini ifade eden Japon Başbakan, siyasi işbirliği kapsamında özellikle Japon güvenlik uzmanlarının Ortadoğu'daki barışı desteklemesi konusunda bölgesel istikrarı sağlamada önemli rol olabileceğini kaydetti. Abe, Ortadoğu'daki barışa destek için 2.2 milyar dolar destek sağladıklarını da söyledi.

"SİNOP NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ İÇİN ANLAŞTIK"

Japonya'nın enerji ölçekli işbirliğinin ötesine geçmeyi düşündüğünü de bildiren Abe, Japonya'nın sağlıklı gıdası ve tıbbi cihazlar konusunda da işbirliği yapmayı amaçladığını dile getirdi. Pek çok işbirliği anlaşması yaptıklarını kaydeden Abe, nükleer enerji konusunda 3 antlaşmaya imza attıklarını, bunlardan bir tanesinin de Sinop Nükleer Santrali için yapılan antlaşma olduğunu aktardı. Bu anlamda Japonya'nın deneyimlerini ve kazalardan edindiği tecrübelerini paylaşacağını anlatan Abe, güvenli çalışmaların yapılacağına işaret etti.

Son olarak tarih ve kültür paylaşımında bulunmayı amaçladıklarına dikkat çeken Japonya Başbakanı Abe, gelecek yıllar içerisinde Ortadoğu'dan Japonya'ya aşağı yukarı 20 bin kişiyi ağırlayacaklarını, böylece daha iyi bir diyalog oluşacağını belirtti. Abe, Ortadoğu ülkeleri ile çok amaçlı işbirliği gerçekleştirmeyi düşündüklerini yineledi.

Bir Japon gazetecinin ekonomik beklentiler konusunda ziyaretlerden ne umulduğu yönündeki sorusuna Abe, özellikle tarım ve tıbbi cihazlara odaklanıldığını belirterek, yanlarına getirdikleri lezzetli ürünlerini de ziyaretlerde sunduklarını ve beklentilerinin olumlu olduğunu ifade etti.

IRAK'TA TÜRK-JAPON İŞBİRLİĞİ

Türk bir gazetecinin Ortadoğu politikası kapsamında Irak'ta ortak çalışmalar ve yine diğer üçüncü ülkelerdeki çalışmalarda Türk-Japon işbirliğinin nasıl olacağı yönündeki sorusuna ise Abe, "Evet ırak konusunda ekonomik büyüme Japon firmaları önemli ilgi göstermekteler. Türkiye'nin çok derin deneyimleri var bunun farkındayız. Japon işadamlarının Türkiye ile işbirliği bu anlamda çok önemli." dedi.

Yine Türkiye'deki Çözüm Süreci'nin bölgedeki politikaları nasıl etkileyeceği yönündeki bir soruya ise Japon Başbakan, Kürt sorunun çözümü konusunda kaydedilen ilerlemenin işbirliğini daha da güçlendireceğini söyledi. Abe, Japonya'nın üçüncü ülkelerde Türkiye ile işbirliğinin Irak'la sınırlı olmayacağının da altını çizdi.

"ESAD, BAŞTA OLDUĞU SÜRECE ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL"

Suriye'deki iş savaş ve İran'ın nükleer programı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Abe, Suriye'de ciddi insani kayıplar söz konusu olduğunu, kimyasal silahlarla insanların yok edildiğini kaydederek, "Esad, başta kaldığı sürece siyasi dönüşüm mümkün değil. Uluslararası camia daha yoğun çalışmalıdır." ifadelerini kullandı. İran'ın nükleer programı ile ilgili endişeleri de paylaştıklarını söyleyen Abe, "Bir taraftan İran'a baskı uygularken diğer taraftan diyalog kapısı açık olmalıdır. Japonya bu kapsamda çalışmalarını sürdürecektir." sözlerini dile getirdi.

Filistin-İsrail sorunu ile ilgili olarak ise Japon Başbakan, barış görüşmelerinin yenide başlatılması gerektiğini ve Filistin ve İsrailli tarafların yeniden bir araya gelmesi gerektiğini dile getirdi.

(CİHAN)


Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,888 µs