En Sıcak Konular

Klimaya hücum barajları kuruttu

30 Temmuz 2007 08:08 tsi
Sıcaklardan korunmak için çalıştırılan klimalar nedeniyme elektrik üreten barajlardaki su miktarı 2.5 ayda yüzde 80'lerden yüzde 52'ye düşmesine yol açtı.

Klimaların patlattığı elektrik tüketimini karşılamak için doğalgaz ve kömürün yanı sıra hidroelektrik santrallere de yüklenilmesi, elektrik üreten barajlardaki su miktarının 2.5 ayda yüzde 80'lerden yüzde 52'ye düşmesine yol açtı.

Türkiye'nin, elektrik tüketiminin günlük 606 milyon kilovatsaate ulaşması, tüm planları alt üst etti.

Turizm merkezlerinin bulunduğu kıyı şeridinde tüketim geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterirken, öngörülerin üstünde büyüyen tüketime yetişmek için başta su olmak üzere kömür, doğalgaz ve zaman zaman da fuel-oil santralleri tam kapasite çalıştırılıyor.

Elektrik üreten barajlarda, mayıs ayında ortalama yüzde 75-80 düzeyinde bulunan su miktarı, aşırı tüketimin etkisiyle 2.5 ayda yüzde 52'ye kadar geriledi. Yetkililer, ağustos ve eylülde de elektrikte tüketimin bu hızla devam etmesi durumunda, barajlardaki

Ucuz elektrik kaynağı olan suyun, görece daha pahalı kömür ve doğalgazla üretilen elektriğin maliyetlerini paçallama (ortalama alma) yoluyla ciddi biçimde düşürdüğünü anımsatan yetkililere göre, gelecek yıl yeterli yağış alınamaması durumunda Türkiye'nin arz-talep dengesi ve ucuz elektrik üretiminde bazı sıkıntılar ortaya çıkabilir. Devlet Su İşleri Genel Müdürvekili Haydar Koçaker de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin doğusundan batısına geldikçe barajlardaki su miktarının düştüğünü kaydederek, yurttaşları su kullanımı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

TURİZM MERKEZLERİ KRİTİK NOKTAYA GELDİ

Enerji Bakanlığı yetkilileri, başta Antalya olmak üzere aşırı elektrik tüketiminin olduğu turizm yörelerinde, elektrik iletim ve dağıtım sisteminin alarm verdiğini söyledi.

Yetkililer, trafolarda sık sık sorun yaşandığını, voltajların düştüğünü, aşırı yükten kabloların olumsuz etkilendiğini vurguladı. Bakanlık, geçen yıl 1 Temmuz'da 13 ilde yaşanan kesintilerin bir kez daha yinelenmemesi için kıyı şeridini yakın markajda tutuyor. Üst düzey yöneticiler, olası arızalara anında müdahale etmek için bölgede adeta nöbet tutuyor. Antalya başta olmak üzere aşırı elektrik tüketiminin olduğu turizm merkezlerinde, elektrik sistemi alarm veriyor. Yetkililer, trafolarda sık sık sorun yaşandığını, voltajların düştüğünü, aşırı yükten kabloların olumsuz etkilendiğini söyledi.

sabah



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs