En Sıcak Konular

Anayasa referandumu için 'hodri meydan'

3 Mayıs 2013 16:44 tsi
Anayasa referandumu için 'hodri meydan' CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, yeni anayasayla ilgili 330 sayısı BDP desteğiyle hesaplanıp sokakta da PKK desteğiyle bir referanduma gidilirse 'hodri meydan' diyeceklerini söyledi.

Başbakan'ın çözüm sürecinde PKK'ya federasyon veya konfederasyon sözü verip vermediğini soran Koç, halkın demokratik iradesi gözardı edilerek PKK örgütü lideri Öcalan ile bir muhataplık sergilendiğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken açıklamalarda bulunan Koç, terör örgütünün nihai hedefine ulaşmak için adım adım ilerlediğini belirtti. Egemen güçlerin Ortadoğu'da yeni bir coğrafya yaratma emelleri olduğunu, Türkiye'nin de uyguladığı politikalar sebebiyle zokayı yuttuğunu savunan Koç, AK Parti'nin kapalı kapılar ardında ülkenin geleceğini ipotek altına alabilecek adımlar atmaya ikna edildiğini iddia etti.

Ortada bir masa bulunduğunu ve pazarlık yapıldığını ileri süren Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Ulusal kimliğimiz ve Cumhuriyet'in temel değerleri pazarlık olarak ortada duruyor. Bu masada halkın demokratik iradesi gözardı edilerek PKK örgütü lideri Öcalan ile bir muhataplık sergileniyor. Çünkü gelinen noktada Başbakan'ın ve AKP'nin asıl muhatabı, halkın demokratik talepleri değil silahlı terör örgütü ve temsilcilerinin talebidir. BDP ise İmralı ile Kandil arasında postacı olarak tayin edilmiş, fiilen bir siyasi misyon taşımanın dışına itilmiştir. Sayın Başbakan'ın işi bundan sonra oldukça zor. Huninin geniş ağzı bitti, artık huninin daralan ağzı geldi. Başbakan artık mayın üzerinde oturuyor. Bundan sonra kendisine Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği sözleri yerine getirmesi talebiyle baskı yapılacaktır, yüklenilecektir."

"Sayın Başbakan bütün bu süreçlerde PKK'ya federasyon veya konfederasyon sözü verdin mi, vermedin mi? Zor bir soru değil. Bunu millet merak ediyor. Bu sorunun muhatabı sensin, sen cevabını vereceksin." diyen Koç, terör örgütü elebaşının süreç istediği gibi gitmezse halk isyanı tehdidini masada tuttuğunu söyledi.

Hükümet sözcüsünün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç mı yoksa terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan mı olduğunu soran Koç, süreçle ilgili Karayılan'ın halkı bilgilendiren basın toplantıları yaptığını, hükümet sözcülerinin ise 'ayran'la, 'çayran'la meşgul olduklarını, görevi devrettiklerini ifade etti.

Yeni anayasa sürecinde iki yol bulunduğunu anlatan Koç, şöyle devam etti: "Ya siyasi partilerin temsil ettiği geniş bir toplumsal siyasi mutabakat zemininde gerçekten sivil, demokrat, özgürlükçü bir anayasa yapma iradesi sergilenecek ya da o kapı tamamen kapatılıp çerçevesini bu yapılan pazarlıkların da oluşturduğu iktidar partisi AKP'nin çizeceği dayatmacı bir anayasa süreci işleyecek. AKP masayı terk etmek için bahane arıyor. Başbakan Erdoğan otoriter bir tek adamlık istiyor. Ankara'da uzlaşmaya dayalı anayasa yapma sürecini bu yüzden tıkıyor. Yerine İmralı-Kandil pazarlıklı, masadaki her bir tarafların kendi isteklerini karşılayacak bir dayatma anayasası planlıyor. Bu yolla toplumun önüne bir anayasa taslağı getirirse bu milletin anayasası olmaz; AKP-PKK-BDP anayasası olur."

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarını da değerlendiren Koç, gazlı, tazyikli sulu ve coplu bir demokrasi uygulamasına tanık olduklarını belirtti. İçişleri Bakanı Muammer Güler ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun bu sürecin kahramanları olduğunu dile getiren Koç, baskıcı ve otoriter rejimlerin en büyük korkusunun meydanlar olduğunu belirterek, "Korkunun ecele faydası yok. Siyaset meşru zemininde gidecektir, ama sokak susmayacaktır. CHP de bundan sonra çok daha farklı, sokak boyutundaki eylemlerle de AKP'nin korkusunun üzerine gidecektir." şeklinde konuştu.

AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'ın TBMM Genel Kurulu'ndaki ifadelerinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Koç, birçok tartışmaya, kırıcı üsluba tanık olduğunu, ancak Meclis çatısı altında salı günkü gibi hiçbir ifadeye tanık olmadığını kaydetti. Bu sözleri bir milletvekili sıfatıyla TBMM'de ifade eden, sinkafın en gelişmişini söyleyebilen bir kişinin o çatının altında görev yapmasının dahi kabul edilemez olduğunu vurgulayan Koç, bu işin disiplini misiplini olmayacağını ifade etti. Koç, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in söyledikleri sözlerde ise sinkaf bulunmadığını söyledi.

Toplantıda MYK'da revizyon konusunun konuşulmadığını dile getiren Koç, tüzüğe göre iradenin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nda olduğunu ifade etti. Yeni Anayasa tartışmalarıyla ilgili bir soruyla ilgili de Koç, "CHP'nin önerisi ortada. Hangi yola gideceğini göreceğiz. Ama sonuçta 330 sayısı BDP desteğiyle hesaplanıp sokakta da PKK desteğiyle bir referanduma giderse o zaman 'hodri meydan' diyoruz. AKP-BDP-PKK anayasasını bu millet referandumda değerlendirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

(CİHAN)

Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs