En Sıcak Konular

Barzani buzları eritebildi mi?

2 Mayıs 2013 14:14 tsi
Barzani buzları eritebildi mi? Kuzey Irak Başbakanı, Bağdat'a iki günlük ziyaretinden anlaşmayla döndü

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı, Irak Başbakanı ile Dicle Operasyon Gücü ile Peşmergenin karşı karşıya gelmemesi, Kürt vekillerin Bağdat'a dönmesi ve petrol gelirleri ile ilgili kanun üstünde anlaştı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat temasları ardından ilk kez Erbil'de basının karşısına çıktı ve Bağdat yönetimi ile üç konuda anlaştıklarını söyledi.

Başbakanlıkta bir basın toplantısı düzenleyen Barzani, Hem Bağdat görüşmeleri ve alınan yeni kararlar hem de Türkiye'deki barış süreci ile ilgili konuştu. Barzani, "Biz Irak'ta bir mezhepteki gurupla, diğer mezhepteki guruba karşı, anlaşmayız." dedi.

Barzani, Bağdat krizini konuşmaktan önce Halepçe ve Anfal katliamlarında öldürülenlerin ailelerine tazminat ödenmesini ve aynı zamanda güneyde Şii'lere yapılan katliam için de aynı şekilde tazminat ödenmesini ve bunu bir an önce bir kanuna bağlanmasını istediklerini bildirdi.

Barzani ayrıca Irak Başbakanı Nuri Al Maliki ile yaptıkları görüşmede ortaklık, eşitlik ve tevafuk olarak sıraladığı 3 ana madde üzerinde durduklarını vurguladı.

Barzani konuşmasında 2 komisyon kurulması için anlaşma imzaladıklarını söyledi. Komisyonların ilki Dicle Operasyon gücü ve Peşmerge'nin üzerinde anlaşma yapılmayan bölgeler olarak geçen Kerkük ve civarında karşı karşıya gelmemesi için bir karar tasarlanması,2. komisyon ise petrol ve petrol gelirlerinin bir kanunla karara bağlanması için çalışacak. Barzani, Komisyonların çalışmalarının ardından bu kanunların Irak Parlamentosuna gönderilmesi istendiğini ifade etti.

Barzani, son olarak alınan bir kararla Irak hükümetindeki Kürt bakanlar ve milletvekillerinin önümüzdeki günlerde Bağdat'a döneceklerini ve görevleri başında olacaklarını bildirdi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Barzani, "Biz her zaman diyalogdan yana olduk. Biz Irak'ta bir mezhepteki gurupla, diğer mezhepteki guruba karşı anlaşmayız." ifadelerini kullandı.

Gazeteciler tarafından yöneltilen Türkiye'de barış süreci kapsamında PKK'nın Kuzey Irak'a çekilmesi hususundaki bir soruya Barzani şöyle cevap verdi: "Kürdistan'da siyasi olarak ilk günden beri barış sürecini destekledik. Bu projeye Türkiye'nin içişlerine karışmadan destek veriyoruz. Kürt ve Türk halkının yararına olacak bir barışın sağlanması için çaba gösteriyoruz. PKK'nın Kürdistan'a gelmesi, küçük bir proje değildir. Biz Türkiye'deki Kürt sorununun barış yoluyla çözülmesinden yanayız. Bu sürecin iyi bir şekilde sonuçlanması için elimizden gelen her yardımı yapmaya hazırız."

Bu haber 1,168 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,433 µs