En Sıcak Konular

Sarıkamış şehitleri unutulmadı

29 Temmuz 2007 17:42 tsi
Erzurum ve Kars Valiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen programda Sarıkamış Allahu Ekber şehitleri anıldı.

Program kapsamında ilk olarak 3100 rakımda bulunan Şehitlik Anıtı'na çıkılarak, saygı duruşu yapılıp İstiklal Marşı okundu. Burada Topçu Binbaşı Efraim Katı tarafından Sarıkamış Harekâtı hakkında bilgi verildi. Daha sonra dağın zirvesinden Sarıkamış Harekâtı canlandırıldı. Daha sonra Erzurum Valisi Celattin Güvenç ve Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ile 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Necat Bek tarafından anıta plaket çakıldı.

Ardından programın ikinci kısmının gerçekleştirileceği kamp alanına inildi. Burada da saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam eden tören, protokol konuşmaları ile devam etti. Günün ilerleyen saatlerinde cirit gösterisi ve güreş müsabakaları yapılacak.

Programa Erzurum Valisi Celallettin Güvenç, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, askeri ve sivil mülki erkan ve vatandaşlar katıldı.

***

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, ''Sarıkamış Harekatı sırasında çetin doğa şartları nedeniyle can veren şehitler, Türk milletinin vatanı, bağımsızlığı ve özgürlüğü için neleri göze alabileceğinin abideleşmiş bir örneğidir'' dedi.

Sarıkamış 6. Allahuekber Dağı Şehitliği ziyaret programı kapsamında, Allahuekber Dağı'nda kurulan kamp alanındaki törende konuşan Erden, Sarıkamış Harekatı'nın, Allahuekber ve Soğanlı dağlarından yürüyüşe geçen Mehmetçiğin, karşılaştığı zorluklardan yılmayarak son nefeslerini verene kadar sürdüğünü belirtti.

Harekat kapsamında her kademeden askerin 10 gün içinde Allahuekber Dağı'nda donarak şehit düştüğünü belirten Vali Erden, ''Sarıkamış Harekatı sırasında çetin doğa şartları nedeniyle can veren şehitler, Türk milletinin vatanı, bağımsızlığı ve özgürlüğü için neleri göze alabileceğinin abideleşmiş bir örneğidir'' diye konuştu.

Vatan topraklarının her karışında olduğu gibi Sarıkamış'ta da büyük kahramanlık öykülerinin olduğunu ifade eden Erden, şunları söyledi:

''Sarıkamış Harekatı'na katılan Türk milletinin cesur evlatları, düşman ve iklim şartlarına karşı gösterdikleri olağanüstü tahammül ve kararlılıkla vatan fikrinin belleklerde yerleşmesini sağlamış, vatan toprağının kolay elde edilmediğini açıkça göstermiştir. Kahraman vatan evlatlarımız gerektiğinde canlarını vermekten çekinmemiş bir gül bahçesine girercesine şehit olmayı insanoğlunun erişebileceği en yüksek mertebe olarak görmüştür. Yaşadığımız toprakları ecdadımızın nasıl bir bedel ödeyerek bize bıraktığını aklımızdan çıkarmamalıyız. Milletimiz hiçbir zaman yapılan fedakarlıkları unutmayacak, milletin bekası için devletine sahip çıkacak ve koruma azminde olacaktır.''

Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ise Allahuekber Dağı'nda kahramanlık destanı yazıldığını belirtti.

Tarihte böyle bir kahramanlık örneğinin olmadığını dile getiren Güvenç, ''Ecdadımız hiçbir millet ve askerde olmayan inançla ölüme meydan okuyarak vatanını canları pahasına savunmuşlardır. Onları rahmet ve şükranla anıyoruz'' dedi.

Konuşmaların ardından geleneksel atlı koşu yarışması ile Şehit Sinan Polat Çıplaklı Köyü Atlı Spor Kulübü ve Başköy Atlı Spor Kulübü arasında cirit müsabakası düzenlendi.

Törenin ardından davetliler şehitler anısına dikilecek bayrağın açılış törenine katılmak için Cıbıltepe'ye doğru hareket etti.
 
zaman



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,601 µs