En Sıcak Konular

Başbakan 'YOL HARİTASI'nı değiştirdi

29 Temmuz 2007 17:36 tsi
Başbakan 'YOL HARİTASI'nı değiştirdi  
Yüksek Seçim Kurulu'nun 22 Temmuz seçimlerinin sonucunu henüz ilan etmemesi üzerine AK Parti'nin yol haritasını değiştirdi. Peki AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın planı ne?

Cumhurbaşkanı Sezer’e 59'uncu Hükümet’in istifasını veren Erdoğan 60'ıncı Hükümet’i TBMM'de seçilecek yeni cumhurbaşkanına sunmayı hedefliyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun 22 Temmuz seçimlerinin sonucunu henüz ilan etmemesi üzerine AK Parti'nin yol haritasını değiştirdi. Ankara kulislerinde 60. Hükümet'in kurulması için cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının bekleneceği konuşuluyor.

GÖZLER YSK’DA

Ankara'da "kabine toto" oynanırken, 60'ıncı Hükümet için cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bekleneceği konuşulmaya başlandı. YSK'nın seçimlerin resmi sonuçlarını açıklamasının ardından 5 gün sonra toplanacak TBMM'de önce Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak. Ardından cumhurbaşkanlığı seçimi gündeme gelecek.

HÜKÜMETE ERTELEME

Erdoğan geçen hafta Cumhurbaşkanı Sezer'e 59'uncu Hükümet'in istifasını sunmuştu. Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından önce 60. Hükümet'in oluşması bekleniyordu. Ancak, Meclis Başkanlığı seçimlerinden hemen sonra cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacak olması sebebiyle, 60'ıncı Hükümet'in kurulmasının ertelendiği öğrenildi. Erdoğan'ın yeni hükümeti, yeni cumhurbaşkanına sunmayı düşündüğü bildirildi.

ERDOĞAN BEKLEYECEK

Bu senaryoya göre, Sezer'in yeni hükümeti kurma görevini Erdoğan'a vermesinin ardından 45 gün süresi bulunan Erdoğan, yeni cumhurbaşkanının seçilmesini bekleyecek. Erdoğan yeni cumhurbaşkanının seçilmesi ve ant içmesinin ardından yeni kabineyi oluşturacak. Bu süre içinde de mevcut Hükümet görevine devam edecek.

MECLİS BAŞKANLIĞI

Meclis İçtüzüğü'nde milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu'nca Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu kanallarında ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'te Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu çağrısız olarak toplanması ve bu birleşimde önce milletvekillerinin ant içme töreninin yapılması öngörülüyor. TBMM Başkan adayları Meclis üyeleri içinden Meclis'in toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanı'na bildiriliyor. Başkan seçiminin aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanması gerekiyor.

30 GÜN İÇİNDE SEÇİM

Başkanlık seçiminin ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerine geçilecek. Anayasa'ya göre seçime başlama tarihinden itibaren otuz gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlandırılması gerekiyor. Bu sürenin ilk on günü içinde adayların Meclis Başkanlık Divanı'na bildirilmesi ve kalan yirmi gün içinde de seçimin tamamlanması gerekiyor.

SÜREYİ KULLANACAK

Oylamalar üçer gün ara ile yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en geç üçüncü turda tamamlanması bekleniyor. Yeni seçilecek cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra, TBMM'nin ilk oturumunda yemin ederek göreve başlıyor. Başbakan Erdoğan'ın bu sürecin tamamlanmasını bekleyeceği ve süreyi sonuna kadar kullanıp yeni cumhurbaşkanına kabineyi sunmayı tercih edebileceği belirtiliyor.

BUGÜN
 
 



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,473 µs