En Sıcak Konular

Atalay: Hiç kimseyle pazarlık yapmadık

28 Nisan 2013 21:52 tsi
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Demokratikleşme adımlarını atarken hiçbir kimseyle pazarlık yapmadık asla. Geldiğimiz nokta artık ileri ki adım. En ileri adım. Ne yaptığımızı biliyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, demokratikleşme adımlarını atarken hiçbir kimseyle pazarlık yapılmadığını belirterek, "Geldiğimiz nokta artık ileri ki adım. En ileri adım. Terörü tamamen ülkemizin tarihinden inşallah yok etme adımıdır. Ne yaptığımızı biliyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, Adana Seyhan Otel'de düzenlenen programda kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Programda konuşan Atalay, hükümet olarak milletin desteğini en temel güç olarak gördüklerini, milletin artan desteğiyle güçlendiklerini söyledi. Sorunlara mümkün olduğunca köklü baktıklarını belirten Atalay, her icraatla ilgili vatandaşın görüşünün alındığını belirterek "Sorunlar çözüldükçe Türkiye büyüyor. Her sorun çözüldükçe ülkemiz büyüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Demokratikleşmeye değinen Atalay, vatandaşın kendini özgür hissetmesinin, devlete güvenmesinin, ülkenin ekonomik olarak güçlenmesinin önemini vurgulayarak, köyden kente her yerde imarın artmasına, bölgeler arası dengesizliklerin giderilmesiyle ilgili çalışmalara işaret etti.

Konjonktürel siyaset yapmadıklarını, hiçbir zaman seçim ekonomisi uygulamadıklarını ifade eden Atalay, uluslararası alanda da Türkiye'nin gücünü, itibarını artırmaya çalıştıklarını anlatarak "Bunlar bizim ana eksenlerimiz oldu" ifadesini kullandı.

Statükocu olmadıklarını belirten Atalay, "Biz devrimci bir hükümetiz, reformcu bir hükümetiz" diye konuştu.

"Dokunulmayanlara dokunduklarını" söyleyen Atalay, Türkiye'nin hala eksiği olduğunu, yeni anayasayı yapmadıkça demokrasi alanında eksiğin tamamlanamayacağını dile getirerek büyük oranda normalleşmenin sağlandığını bildirdi. Gerçekçi çalıştıklarını, "mutfak"larının çok iyi olduğunu ifade eden Atalay, günübirlik siyaset yapmadıklarını, stratejiye çok önem verdiklerine vurgu yaptı.

"27 DEĞİL 28 NİSAN ÖNEMLİ"

Bugünün tarihine dikkati çeken Atalay, şöyle konuştu:
"Bugün 28 Nisan. Biz, ben ve arkadaşlarım hükümet olarak biz 2007'de 28 Nisan'ı yaşadık. Geçen basın sordu. (27 Nisan'ı çok konuşmaya gerek yok esas 28 Nisan'ı konuşmak lazım) dedim. Çünkü 27 Nisan benzeri, Türkiye çok yaşadı ama 28 Nisan'ı ilk defa yaşadı. Onun için 28 Nisan önemli."

O dönemleri Türk demokrasisinin adeta köşe taşları olarak gördüğünü bildiren Atalay, milletin oy verdiğini ancak birilerinin milli iradeye müdahale ettiğini belirterek, "Bugün siyaset özgürdür" görüşünü belirtti.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreciyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Atalay, sürecin aslında yeni olmadığını, hükümet olarak hangi adımı atıyorlarsa neyi yapıyorlarsa 11 yıldır uyguladıkları bir program bulunduğunu kaydetti. Hükümet olarak Türkiye'de normalleşmeyi sağlamak adına çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Atalay, terörün istismar zeminini yok etmek için ellerinden geldiğince çalıştıklarını bildirdi.

Terörü yalnızlaştırmak, zeminini, desteğini yok etmek için çalıştıklarını vurgulayan Atalay, "Vatandaşla teröristi çok iyi ayırmak gerekiyordu onu ayırdık. 90'lı yıllarda bu ayrılmamıştı" dedi. Vatandaşların güvenini kazanmak için adımlar attıklarını, işkencenin üzerine gittiklerini belirten Atalay, bu kapsamda 40 bin polisin eğitildiğini bütün karakolların kameralı hale getirildiğini anımsattı.

Ana dil konusuyla da ilgili Atalay, anne ile çocuğunun ceza evinde tercümanla konuştuğu, vatandaşın çocuğuna isim koyarken nüfus memurunun engeline takıldığı dönemleri örnek verdi.

"HİÇ KİMSEYLE PAZARLIK YAPMADIK ASLA"

"Demokratikleşme adımlarını atarken hiçbir kimseyle asla pazarlık yapmadıklarını" kaydeden Atalay, çeşitli dillerde yapılan televizyon yayınlarıyla da ülkenin güçlendiğini belirterek, "Demokrasi adına ihmal edilmiş şeyler varsa onları biz yaparız, Osmanlı ecdadımızın yaptığı gibi yaparız" ifadesini kullandı.

Çözüm sürecinin 11 yıl önce başlatılan sürecin evresi olduğunu tekrarlayan Atalay, "Süreç yeni başlatılmış bir hareket değil. Geldiğimiz nokta artık ileri ki adım. En ileri adım. Terörü tamamen ülkemizin tarihinden inşallah yok etme adımıdır. Ne yaptığımızı biliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Süreci hükümetin yönettiğini, devletin bütün kurumlarının hiçbir dönem olmadığı kadar koordinasyon içinde olduğunu ve herkesin üzerine düşen görevi yaptığını aktaran Atalay, "Biz hükümet olarak, siyaset kesimi olarak, terör örgütüyle terör örgütü mensuplarıyla yöneticileriyle hiçbir görüşme yapmadık, bir araya gelmedik" dedi.

BDP'nin de siyaset kurumu olarak devrede olduğunu, BDP'nin devreye girmesini kendilerinin arzu ettiğini söyleyen Atalay, "Çünkü bizim hedefimiz bu. Terör bitsin, her şey bitsin. Siyasetçiler bunları yapsın. Onun için BDP'nin devrede olması önemlidir" diye konuştu.

"TÜRKİYE RAHATLASIN, AYAĞIMIZDAKİ PRANGA ÇIKSIN"

Vatandaşı hiç yanıltmadıklarını, yalan söylemediklerini, bireysel olarak da "bir defa yalan söylemektense bu işleri bırakabileceklerini" dile getiren Atalay, "Hiç kimseyle hiç bir şeyin pazarlığını yapmadık" sözünü tekrarladı.

Verilen hiçbir sözleri olmadığını, terörün bitmesini siyasetin konuşmasını istediklerini anlatan Atalay, "Yürüttüğümüz süreç budur. Bölge gelişsin, bölgedeki vatandaş rahatlasın, Türkiye rahatlasın, ayağımızdaki pranga çıksın" görüşünü aktardı.

"İANAN İNANIR, GÜVENEN GÜVENİR"

Herkesin rahatça yaşaması, özgürce siyaset yapmasını istediklerini belirten Atalay, konuşmasında, "Ama terör olmasın. İnsanımızın hayatına mal olan terör, lanet terör bitsin. Biz bunun için çalışıyoruz. İnanan inanır, güvenen güvenir" sözlerine yer verdi.

Toplantılar yaptıklarını birçok yerde milletin büyük bir desteğinin bulunduğunu bildiren Atalay, referandumda verilenden fazla, desteğin yüzde 60'ın üzerine çıktığını, doğu ve güneydoğuda bu oranın yüzde 80'nin üzerinde olduğunu söyleyerek, "Neredeyse insanlar daha yeni hayata başlıyor. Baskıdan terörden canı çıkmış. Bölge insanı bütün bunlar bitecek diye umuda sarılmış. Onlar için iki bahar birden neredeyse" değerlendirmesinde bulundu.

Atalay, daha sonra katılımcıların yazılı olarak sundukları soruları cevapladı. Başbakan Yardımcısı Atalay, gelen bir soru üzerine, "Şehitlerimizi, şehit analarımızı, gazilerimizi, genelde milletimizi rahatsız edecek hiçbir şey yapmayız asla" yanıtını verdi.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,781 µs