En Sıcak Konular

''Soğuk Savaş mantığının kölesi olmayacağız''

28 Nisan 2013 14:22 tsi
''Soğuk Savaş mantığının kölesi olmayacağız'' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Şanhay İşbirliği Örgütü'yle "diyalog ortağı" ilişkisi kuran ilk NATO üyesi olduğunu belirtirken, "Soğuk Savaş mantığının kölesi olmayacağız" dedi.

Kazakistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Türkistan'a gelen ve ünlü Türk mutasavvıfı Ahmet Yesevi'nin türbesini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anadolu Ajansı ve TRT muhabirlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Kazakistan ziyareti sırasında Türkiye ile Şanhay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) arasında işbirliği mutabakat belgesi imzalanmasını değerlendiren Davutoğlu, örgütün, Haziran 2012'de Türkiye'nin diyalog ortaklığını onayladığını anımsattı. Davutoğlu, şöyle konuştu:
 
"Bundan iki sene önce talimatı vermiştik ve bu konuda bir çalışma yapmaya başlamıştık. İmzası kalmıştı. Afganistan toplantısı vesilesiyle ŞİÖ genel sekreteri de burada bulunduğu için örgüt üyelerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla işbirliği mutabakat muhtırasını ve diyalog ortaklığı konusundaki süreci tamamlamış olduk."
 
Hafta başında NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldığını, hafta sonunda ise ŞİÖ ile mutabakat belgesi imzalandığını kaydeden Davutoğlu şöyle dedi:
 
"ŞİÖ ile bu şekilde ilişkiye giren ilk NATO üyesiyiz. Soğuk Savaş döneminden gelen kutuplaşmalar içinde değerlendirilirse birbirini dışlayan yapılar gibi gelebilir bu. Halbuki Soğuk Savaş bitti. Türkiye, Soğuk Savaş mantığının kölesi olmayacak. Soğuk Savaş prangalarını ayağımızdan çıkardık" dedi.
 
Afganistan'da rehin alınan Türk vatandaşları
 

Davutoğlu, Afganistan'da Taliban tarafından rehin alınan 8 Türk vatandaşının durumuna ilişkin son gelişmeleri de aktardı.

Türkiye'nin durumu alanda takip ettiğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan büyükelçisinden kapsamlı bilgi aldığını ve konuyu Afganistan dışişleri bakanıyla da görüştüğünü ifade etti.
 
Afgan mevkidaşının kendisine rehin alınan vatandaşların durumunun iyi olduğunu ve en kısa sürede ailelerine kavuşmaları için ellerinden geleni yaptıklarını söylediğini paylaştı.
 
Afganistan'da daha önce de benzer üzücü olaylar yaşandığını ve bu son olayın geçmişteki bazı örnekler gibi uzun sürmemesini ümit ettiğini belirten Davutoğlu, "Bütün kurumlarımız, başta Kabil büyükelçiliğimiz olmak üzere çalışıyor. İnşallah hayırlı bir haberi yakında alırız diye ümit ediyoruz" dedi.

aa


Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs