En Sıcak Konular

Maliki ne yapmak istiyor?

27 Nisan 2013 09:00 tsi
Maliki ne yapmak istiyor? Başbakan Nuri el Maliki hükümetinin ayrılıkçı politikalarıyla mezhepsel bir kutuplaşmaya giden Irak’ta, şiddet olayları devam ediyor.


Felluce kentinde güvenlik güçleri ile aşiret mensupları arasında dün çıkan çatışmada en az 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Öldüğü belirlenen üç kişinin polis olduğu bildirilirken, aşiret mensubu gruptaki ölü sayısına ulaşılamadı. Çoğunlukla Türkmenlerin yaşadığı Selahaddin kentinin Tuzhurmatu ilçesine bağlı bir köye düzenlenen roket saldırısında ise 6 kişi yaralandı. Roketin isabet ettiği ev yıkılırken, güvenlik güçlerinin, yaralıları hastaneye götürmeye çalışan aracın lastiklerini patlattığı bildirildi. Ülke sathında hükümete olan tepkileri had safhaya çıkan Sünni halk, Bağdat, Ramadi, Felluce, Samarra, Musul, Kerkük, Bakuba ve Tikrit gibi birçok kentte meydanlara akın ederek “Talepleri yakma cuması” adıyla protesto gösterileri düzenledi. Ramadi’de on binlerin katıldığı cuma namazı hutbesinde halk, “İzzet ve Onur Ordusu adı altında aşiretlerden teşekkül eden güç oluşturulması, birlik ve beraberlik sağlanması, mahallî polis ile devletin kurum ve kuruluşlarına dokunulmaması, halkın birbirine karşı silah kullanmaması” şeklinde açıklanan kararlara topluca biat etti.

Halkın hükümetin ayrımcı politikalarına tepkisi devam ederken, Irak meclisince Kerkük’ün Havice ilçesinde salı günü yaşanan katliamı araştırmak üzere görevlendirilen bir heyetin Kerkük’e gittiği bildirildi. Hükümete bağlı güvenlik güçlerinin sivil protestocular üzerine yaylım ateşi açmasıyla başlayıp çevre bölgelere yayılan şiddet olaylarında 92 kişi ölmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Yaşanan kanlı vaka, ülkede daha önce de rahatsız edici boyutlardaki mezhep ayrılığına olan tepkileri alevlendirerek, cuma günü protestolarına katılımı artırdı.



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,281 µs