En Sıcak Konular

''Medya ciddi rol oynayabilir''

26 Nisan 2013 13:54 tsi
''Medya ciddi rol oynayabilir'' Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Siirt'teki temaslarını, vatandaşların çözüm sürecine yaklaşımları ve medyanın akil insanlar heyetine yaklaşımını değerlendirdi.

Siirt'te bölgenin diğer illerinden farklı bir fotoğraf görmediklerini ifade eden Ensaroğlu, geçmişte yaşanmış acı olaylara rağmen çözüm sürecine desteğin yüksek olduğunu söyledi.
 
Ateş burayı yakmış
 
Bölge insanının çözüm sürecine desteğinin diğer bölgelerle oranla çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Ensaroğlu, bunun nedenini ise "Ateş burayı yakmış onun için de o ateşin sönmesini buradaki insanlar daha fazla istiyorlar" sözleriyle açıkladı.
 
Ensaroğlu, bölge insanının diğer bölgelerde çözüm sürecine yönelik olumsuz tutum ve tepkileri anlamakta zorlandığını da ifade ederek şunları kaydetti:
 
"Yani bir insan silahların susmasına niye karşı çıkar bunu algılamakta zorlanıyorlar. Bunu bize soruyorlar ve bu soruyu cevaplamakta zorlanıyoruz. Çözüm, barış isteyen insanlara yönelik tepki aslında barış, çözüm olmasın, kan akmaya, cenazeler gelmeye devam etsin anlamına geliyor. Buranın sesi ülkeye iyi duyurulursa toplumdaki o kaygılar da giderilir diye düşünüyorum."
 
Medyanın rolü
 
Yılmaz Ensaroğlu, çalışmalarını izleyen medya mensuplarının performans ve yaptıkları haberlerden yana rahatsız olmadığını ancak zaman zaman bazı basın organlarında barış için çaba harcayan insanları hedef göstermeye, karalamaya yönelik girişimler olduğunu söyledi.
 
Ensaroğlu, geçmişte yaşananlarda medyanın büyük bir kusur ve suçu olduğunu ancak olağanüstü hal döneminin şartlarını da gözardı etmemek gerektiğini ifade etti. O yıllarda OHAL Valiliği'nin resmi açıklamaları dışında haber yapmanın yasak olduğunu anlatan Ensaroğlu, şunları söyledi:
 
"Gazetecilerden kahramanlık yapmalarını bekleyemeyiz elbette. Genel tabloya baktığımız zaman bugün Kürt sorununu rahat tartışamıyorsak, konuşamıyorsak ya da insanlarımız geçmişte yaşananları iyi bilmiyorsa bunda bunu gönüllü olarak gizleyen medyanın da büyük payı var.
 
Çatışmalı sorunların çözümünde bütün dünya örneklerinde şunu görüyoruz. Çözümde medyanın çok özel bir rolü var. Medya çok ciddi rol oynayabilir, medya en azından bu süreçte de etkin rol oynayarak geçmişte işlediği günahların kefaretini ödeyebilir."
 
Süreç işliyor
 
Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, silahlı yapıların Türkiye'den çekilecek olmasının ve buna Kandil'in uyacağını ifade etmesinin sürecin işlediğini gösterdiğini söyledi.
 
"Her şeye rağmen silahlı yapıların Türkiye ortamından çekilmesi, bundan sonra çatışma yaşanmaması, dolayısıyla doğuda ve batıda evlere cenazenin gelmeyecek olması çok önemli bir merhale" diyen Taşgetiren, sözlerini şöyle dedi:
 
"Bunun 30 yıllık kan sürecinden sonra çok önemli bir merhale olduğunu, dolayısıyla bundan geriye dönüşün de artık Türkiye'nin bugünkü şartlarında mümkün olmayacağını, silahlı yapının fiilen devre dışı kalacağını düşünüyorum. Kuzey Irak'ta bu yapı konuşlanacak olsa bile Türkiye'ye dönük bir tehdit niteliği arz edemeyeceğini düşünüyorum."

aa


Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,666 µs