En Sıcak Konular

Çin'de Türk kitabesi bulundu

25 Nisan 2013 15:10 tsi
Çin'in kuzeyindeki eski başkentlerden Xian'da, Uygur prensi Karı Çor'a (Çincesi Ge Çor) ait, M.S.795 yıllarına tarihlendirilen, Çince ve (Kök)Türk harfli bir yazıt bulundu.



Xian'daki Tang Hanedanı Batı Çarşı Müzesi'nde, Türk, Çinli, Fin ve Avrupalı bilimadamlarının ve pek çok ülkeden basın mensuplarının katıldığı bir toplantıda yazıt, ilk kez Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz tarafından okundu ve anlamlandırıldı. Toplantıda Alyılmaz, "(Kök)Türkçe 17 satırın bulunduğu yazıtın hemen sağ kısmında, çok nadir rastlanan bir şekilde, Çince yazılmış bir metin de bulunmaktadır. Yan yana Türkçe ve Çince yazılmış bu kitabe, kare biçiminde ve yaklaşık 40 santimetre boyutlarındadır. Türkçe ve Çince okuma ve anlamlandırma çalışmalarından yazıtın, 19 yaşında hayatını kaybeden Uygur Prensi Karı Çor'un cenazesi için hazırlatıldığı görülmektedir. Yazıt, bu haliyle söz konusu dönemdeki Uygur-Çin ilişkilerinin yakınlığını da ortaya koyuyor. Cenaze işlemlerinin Çin hükümdarı tarafından düzenlendiği özellikle vurgulanan yazıtta Türkçe ve Çince metinler örtüşmekte; metinler birbirini tamamlamaktadır." şeklinde açıklama yaptı.

Kitabede Uygur prensinin ağabeyi, babası ve dedesinin de adı yazıyor. Çin medyasının da yoğun ilgi gösterdiği bu kitabe, dönemin Çin-Uygur ilişkilerine için de önemli görülüyor. Uzmanların incelediği taş kitabe bozulmamış ve üzerindeki yazılar da açıkça okunabiliyor.

Çin medyasına göre, daha önce sadece Çin'in Uygur bölgesi, İç Moğolistan ve Gansu eyaletinin batı kesimlerinde çok az sayıda eski Göktürk alfabesi olan runik harfleriyle yazılı tabletler bulunmuştu ancak Tang Hanedanlı'ğının merkezi sayılan Xian'da bulunan bu kitabe, alanında bir ilki de oluşturuyor. Xian şehri Shaanxi eyaletinin merkezi ve burada Qin hanedanlığının mezarı da bulunuyor. Torak askerler müzesinin de bulunduğu tarih kokan bu şehir aynı zamanda İpek Yolu'nun da başlangıcı olarak biliniyor.

(CİHAN)

Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs