En Sıcak Konular

NATO Komutanlığı veda ediyor

25 Nisan 2013 14:29 tsi
NATO'nun İzmir'de bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın görevi 1 Haziran'da resmen sona erecek.


NATO İzmir Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ralph Jodice, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 Mayıs'ta İzmir'de düzenlenecek deaktivasyon töreninin ardından, 1 Haziran'da İzmir'deki görevlerinin sona ereceğini belirterek, İzmir'den ve Türkiye'den güzel anılarla ayrılacağını dile getirdi.

NATO'nun komuta merkezlerinin sayısının azalmasını doğru yorumlamak gerektiğine işaret eden Jodice, "Her örgütün, her yapının zamanın koşullarına ayak uydurabilmesi, varlığını devam ettirebilmesi için yapısal değişiklikler yapması gerekir ki NATO'nun da yaptığı budur. NATO'daki yapısal dönüşümün temel amacı, zamanın koşullarına ve ihtiyaçlarına ayak uydurabilmektir" dedi.

Korgeneral Jodice, örgüt yapısındaki değişim maliyetleri azaltacak olsa da yapılan değişikliğin sadece bütçelerdeki kesinti ile açıklanamayacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"NATO Komutanlıklarının sayılarının azaltılmasını, sadece tasarruf önlemi olarak değerlendirmek doğru değil. Yapılan değişiklikler, gelecekte daha etkili, daha hızlı reaksiyon gösterebilmenin zeminini hazırlayacak. Değişiklikler, daha hızlı tepki veren, istim üzerinde bir NATO hedeflenerek yapıldı.
NATO içinde farklı ülkelerin temsilcileri var, görev odaklı çalışarak, hiçbir yerde emsali olmayan başarılara imza attılar. NATO hala ihtiyaç duyulan bir uluslararası örgüt. Yapılan değişikliklerin temel nedenidir bu ihtiyaç. Yeni sistemde NATO'ya hala ihtiyaç varsa, İttifak da kendini yeni koşullara göre yeniden şekillendirmektedir."

Korgeneral Jodice, günümüz uluslararası ilişkilerinde Avrupa-Transatlantik bağlantısının hala önemini koruduğunu da vurgulayarak, farklı uluslardan askerlerin bir arada Afganistan'daki gibi yürüttükleri eğitim çalışmalarını da ayrıca önemli bulduğunu kaydetti.

Çalışmalarda "takım" ruhunun ön planda olduğunu, sorumlulukların paylaşıldığını dile getiren Jodice, "NATO'da oluşan güç, sadece onu oluşturan ülkelerin verdiği katkıların toplamı değildir, oluşan büyük sinerjiyle, ortaya o toplamın çok üzerinde bir güç ve kararlılık çıkıyor" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ ÖZLEYECEĞİM"
Eşi ile birlikte 3,5 yıldır İzmir'de yaşadıklarını, bu süreçte farklı bölgeleri gezme olanağını bulduklarını kaydeden Jodice, "Eşim ve ben Türk insanını çok sevdik. Hep misafirperver ve çalışkan insanlarla karşılaştım. Yemekleri ve mesai arkadaşlarımı çok özleyeceğim" diye konuştu.
Jodice, İzmir'deki ekibin eşi bulunmaz bir uyum içinde çalıştığını da belirterek, kentten ve Türkiye'den çok güzel anılarla ve dostluklarla ayrılacağını söyledi.

"ÇOK AZI ÇANAKKALE KADAR ETKİLEYİCİYDİ"
Korgeneral Jodice, İzmir'de bulunan Kara ve Hava Komutanlıklarından askerler ve eşleriyle geçen hafta sonu Gelibolu'ya yaptıkları geziden çok etkilendiklerini de belirtti.

NATO Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, Kara Kuvvetleri'nden Tuğgeneral Wilhelm Grün ve Tuğgeneral Bogdan Tworkowski'nin aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grupla Anzak Koyu, Arıburnu, Kanlı Sırt, 57. Alay, Conkbayırı, Seddülbahir, Şehitler Abidesi, Fransız ve İngiliz Anıtları ile Ertuğrul Koyu'nu ziyaret eden Jodice, 2004-2007 yılları arasında Pekin'de askeri ataşe olarak görevliyken, her yıl ANZAC törenlerini izlediğini ve o tarihten bu yana Çanakkale Savaşı'nın geçtiği toprakları görmeyi arzu ettiğini dile getirdi.
Jodice, "Birçok savaş alanına gittim, çok azı Çanakkale kadar etkileyiciydi. Bir savaş alanını ziyaret etmek her zaman eğitici bir deneyimdir, ne kadar okursanız okuyun, kitapları okurken hissedemeyeceğiniz şeyleri hisseder, göremeyeceklerinizi fark edersiniz. Çanakkale tarihteki en zor savaşlardan biri, askerlerin göğüs göğüse savaştıklarını görüyor, savaşın kimi zaman ne kadar vahşice olabileceğini anlıyorsunuz" diye konuştu.
NATO Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges da, Çanakkale gezisinin ardından yaptığı açıklamada, sadece askerlerin değil, her bireyin Gelibolu'da yaşananlardan alması gereken önemli dersler olduğunu dile getirmişti.

Hodges, geçmişte bu savaşın bir parası olan devletlerin de aralarında bulunduğu 20'ye yakın ülkenin temsilcisinin yer aldığı gezinin ilginç bir deneyim olduğunu belirterek, "Birçok NATO üyesi için bu savaşın izleri hala taze olduğu için, çocuklarıyla buraya gelen bizler, 100 yıl önce o genç insanların yapmış oldukları fedakarlıkları hissettik. Burayı görünce, ülkelerimizin bir araya gelerek barışı tesis etmek için bir ittifak oluşturmuş olmalarına minnettar olmamak elde değil" diye konuşmuştu.

Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,773 µs