En Sıcak Konular

Felaket senaryoları...

25 Nisan 2013 10:02 tsi
Felaket senaryoları... 140 karakterde kimlere suikast düzenlenir?

İki gün önce Amerika'nın önde gelen haber ajanslarından Associated Press'in twitter hesabından geçilen "Beyaz Saray'da iki patlama meydana geldi, Obama yaralandı." haberinin yankıları sürüyor. AP, hesabın hackerlar tarafından ele geçirdiğini iddia etse de 2 milyona yakın takipçi tarafından anında görülen haber, borsayı altüst etti, Dow Jones Sanayi Endeksi yaklaşık 150 puan düştü.

Gelecekte benzeri saldırılarla karşılaşacağız. Daha önce de saygın haber kuruluşlarının twitter ve Facebook hesaplarının ele geçirildiğini görmüştük. Ancak ilk kez bu derece "tehlikeli" bir deneme ile karşı karşıyayız. Ve ne yazık ki süreç daha da korkutucu bir hal alabilir.

Bilişim güvenliği uzmanı Yekaterina Aksenova, Rusya'nın Sesi radyosuna verdiği demeçte günümüzdeki saldırıların, hackerler için sadece bir antrenman olduğunu, gelecekte, gerçekten de yıkıcı siber saldırılar bekleneceğini söylemişti:

"Zannederim ki yakın gelecekte böyle faaliyetlerin yeni bir aşamasına tanık olacağız. Anonim ve yarı anonim saldırıların yerini, daha net amaçlar güden, belli ve açık sonuç verecek siber saldırılar alacak. Şimdiki gelişmeler, politik veya ekonomik sonuçlar elde edilmesini hedefleyen eylemlerden ziyade taktik ve stratejiyi yetkinleştirmek amacı ile düzenlenen yığınsal tatbikatlara benzetilebilir."

AP'ye yapılan saldırı büyük ihtimalle yukarıda bahsi geçen türden bir tatbikattı. Buna benzer kısa süreli bir çok saldırı, hedefteki aktörlerin tepki süreleri ve türlerini ölçmek için kullanılabilir. Özellikle bilginin twitter ve Facebook gibi sosyal ağlar üzerinden ne kadar hızlı yayıldığı göz önüne alınırsa daha kapsamlı bir saldırıda, sadece bir ülke değil tüm dünya felç olabilir. Bu yüzden çok kısa bir süre önce NATO devletlerin sivil kayıplara veya ağır hasarlara neden olan siber saldırılara geleneksel silahlar ile misillemede bulunabileceğini duyurdu. Gene aynı sebeple ABD ve Çin kuvvet komutanlıklarının yaptığı ortak toplantıda Çinli General Fang Fenghui "Çin siber güvenlik konusunda ABD ile işbirliği yapmaya hazır, çünkü internet saldırısının etkileri bir nükleer bombanın yaratacağı felaket kadar büyük olacağını söylemek abartı olmaz" dedi.

Yukarıda bahsi geçen yıkımla ilişkili bir siber saldırı örneği için aynı anda tüm büyük haber ajanslarının sosyal ağlarda hesaplarının kırıldığını düşünelim. Böylesine kapsamlı bir saldırı da BBC, AP, Reuters vb. ajansların hesaplarından ortaya salınacak dezenformasyonu bertaraf edebilecek veriler nereden gelecek? Ya aynı kaynaklardan ya da artık eskidiği düşünülen televizyon ve gazetelerden...

Ama o kaynakların tümünün kısa bir süreliğine ele geçirilmiş olduğunu varsayalım. Kim doğru bilgiyi verecek? Diyelim birileri doğru bilgiye sahip ve kamuoyunu uyarmaya çalışyorlar. Seslerini duyurabilecekler mi?

Türkiye'de tüm haber ajanslarının sosyal medyadaki hesaplarının yanında, internet sitelerinin de kırıldığını ve aynı anda hepsinden aynı yalan haberin verildiğini düşünelim. Hangi internet sitesi veya twitter kullanıcısı o haberin gerçekliğini tüm kamuoyuna sorgulatabilir ki? Gazetelerin artık sadece kanaat ürettiği bir çağda, kılcal damar gibi işleyen sosyal ağların taşıyabileceği dezenformasyonu, ne kadar sürede kim temizleyebilir?

Şimdiye kadar İnternet'in demokratik ve çoksesliliği arttıran bir teknoloji olduğu kabul edildi. Ancak  ABD Başkanı'nı yaralayan 140 karakterlik haber gösteriyor ki, yıkım ve felaket aynı kanal üzerinden gelebilir.

Başkan Obama için yapılan çalışmanın Türkiye'de denenmesi, çok daha yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Nihayetinde burada Başbakan Erdoğan'ın konumu, Obama'nın pozisyonundan çok daha hassas dengeleri gözetiyor. Ankara bu konuda ne kadar tedbirli, merak ediyoruz.

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 6,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,361 µs