En Sıcak Konular

Irak'taki çatışmalarda 74 kişi öldü

24 Nisan 2013 11:13 tsi
Irak'ın Havice kentindeki gösterilere ordunun müdahalesinin ardından ülkede çıkan çatışmalarda ölü ve yaralı sayısı artıyor.

Havice'de güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesinde 53 kişinin öldüğü bildirildi.
 
Kerkük Hastanesi yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, askeri müdahale sırasında ağır yaralanan göstericilerden 30'unun daha yaşamını yitirdiğini, böylece 23 olan ölü sayısının 53'e yükseldiğini kaydetti.
 
Gösterilerdeki ölü ve yaralı sayısına dair hükümet kaynaklarından herhangi bir açıklama yapılmazken, Irak ordusu gazetecilerin bölgeye girişine izin vermiyor.
 
Cuma günü başlayan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki karşıtı gösterilerde bir subayın vurulduğu, hükümet güçlerinin olayla ilgili araştırma yapmak istemesiyle olayların büyüdüğü belirtiliyor.
 
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Havice ilçesine komşu köylerdeki silahlı kişiler, Irak ordusunun göstericiler üzerine ateş açtığı bölgedeki bazı teftiş noktalarını ele geçirdi.
 
AA muhabirine açıklama yapan Kerkük il meclis üyesi Abdullah Sami Asi, Başbakan Nuri El Maliki karşıtı gösterilerin uzun süredir devam ettiğini, 19 Nisan'daki gösterilerin ardından Maliki'ye bağlı askeri güçlerin Havice ilçesine giriş ve çıkışları yasakladığını söyledi.
 
Kerkük'ün 45 km kuzeyinde yer alan Havice ilçesinde gerginliğin giderek arttığını vurgulayan Asi, Dicle Operasyon Gücü'nün de bölgeye gittiğini kaydetti.
 
Çatışmalar Kerkük'ün ilçelerine de sıçradı
 
Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü ve Kerkük İl Meclisi Üyesi Ali Mehdi Sadık, Kerkük'ün Havice ilçesinde meydana gelen çatışmaların diğer ilçelere de sıçradığını söyledi.

AA muhabirine konuşan Sadık, "Göstericilerin içine terör örgütlerinin sızdığını öne süren ordu, kendilerine ateş açıldığı için müdahale ettiğini belirtti. Göstericiler de askerlerin kendilerine ateş açtığını iddia ediyor. Olaylar Kerkük'ün ilçelerine de sıçramış durumda. Bölgede gerginlik sürüyor. Olayların Kerkük'ün merkezine sıçramasından endişe ediliyor" dedi.

BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilicisi Martin Kobler'in kısa bir süre önce Kerkük'e geldiğine dikkati çeken Sadık, Peşmerge güçlerinin teyakkuz durumuna geçtiğini kaydetti.
 
Selahaddin'de 10 kişi öldü
 
Irak'ın Selahaddin kentine bağlı Süleymanbeg kasabasında da Maliki güçleriyle aşiretler arasında çıkan çatışmalarda 7'si asker 10 kişi hayatını kaybetti.

Aşiretler, ilçenin giriş çıkışındaki güvenlik noktalarını ele geçirdi.
 
Bu arada Maliki güçleri içerisindeki bazı Sünni güçlerin aşiretlerin saflarına katıldığı öğrenildi.
 
Camiye havan saldırısı: 6 ölü
 
Bağdat'ın kuzeyindeki Mikdadiye beldesinde bir camiye düzenlenen havan saldırısında 6 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.
 
Ramadi'de 2 asker öldü
 
AA muhabirinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, 4 aydan beri gösteri ve eylemlerin yapıldığı Ramadi'deki İzzet ve Onur Meydanı yakınında, Irak ordusundan askerlerle göstericiler arasında çıkan çatışmada 2 asker hayatını kaybetti.
 
Musul'da çatışma
 
Irak'ın kuzeyindeki Musul kentinde güvenlik güçleriyle silahlı kişiler arsında çıkan çatışmada ise 3 kişi öldü.
 
Temim istifa etti
 
AA muhabirinin Eğitim Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Salih el-Mutlak liderliğindeki Ulusal Diyalog Cephesi liderlerinden olan Irak Eğitim Bakanı Muhammed Temim, Irak ordusunun Havice'ye düzenlediği kanlı saldırıyı protesto için görevinden istifa etti.
 
Es-Samarrai de istifa etti
 
Irak Milli Meclisi Başkanı Usame Nuceyfi de yaptığı açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin Havice şehrinde göstericilere ateş etmesini protesto amacıyla Bilim ve Teknoloji Bakanı Abdulkerim Es-Samarrai'nin istifa ettiğini bildirdi. Nuceyfi,  "Akan kanı durdurmak için çalışacağız. Suçluların yargılanması için çalışacağız. Bu olayı kınıyoruz" dedi.
 
Araştırma komitesi
 
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki de olayların araştırılması için komite kurulması talimatı verdi.
 
Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, komitenin Havice'de meydana gelen olayı soruşturacağı ve görevini ihmal edenlere gerekli yaptırımın uygulanmasını sağlayacağı ifade edildi.
 
Irak ordusu halkı hedef almamalı
 

Irak Milli Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, düzenlediği basın toplantısında, Havice'de bugün meydana gelen olayların tam anlamıyla bir facia olduğunu dile getirdi. Nuceyfi, şunları söyledi:

"Ordunun bölgeye girip, göstericilere karşı silahlı güç kullanması açıkça anayasayı çiğnemektir. Medeni bir şekilde gösteri düzenleyen Iraklılar'a karşı güç kullanmak kesinlikle kabul edilemez ve siyasi hayatın tüm dayanaklarını ihlal etmektir. Meclis Başkanlığı harekete geçti ve Güvenlik ve Savunma Komisyonu'ndan bir heyeti Kerkük'e gönderdi.''
 
"Emirlere itaat etmeyin"
 

Nuceyfi, Iraklı aşiretlerle Irak ordusu arasında çatışmaların devam ettiğini, bu durumun bir an önce sona ermesi gerektiğini belirterek, silahlı güçlere göstericilere ateş açmak konusunda verilecek emirlere itaat etmeme çağrısı yaptı.
 
"Irak ordusu Kerkük'ten çıksın"
 
Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Havice'de silah seslerinin susmasını ve Irak ordusuna ait güçlerin derhal bölgeden çıkmasını istedi.

Kerim, "Havice'de yaşananları kınıyoruz. Olaylarda ölen ve yaralananların ailelerine yardım etmeye hazırız. Bu olaylar, Kerkük halkına zarar veriyor ve bize baskıcı rejimleri hatırlatıyor. Irak ordusuna ait güçlerin Kerkük'ten çıkmasını istiyoruz" dedi.

aa




 

Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs