En Sıcak Konular

Su tasarrufunda bilinçlenme artıyor

29 Temmuz 2007 11:31 tsi
Suyun verimli kullanılması kapsamında yapılan duyuru ve önerilerle vatandaşlar daha az su kullanarak ülkenin azalan kaynaklarına kişisel destek vermeye çalışıyor.

Alınan bilgiye göre, yer altı su seviyesinin giderek düştüğü, sulak alanların giderek kuruduğu ülkede, son aylarda su tasarrufu konusunda birçok uyarı ve önerilerde bulunuluyor.

TEMA, Doğal Hayatı Koruma Vakfı gibi özel kuruluşlar, su kaynaklarının hızla tükendiğini suyun verimli kullanılmaması halinde gelecekte ciddi su sıkıntısı yaşanabileceğini belirtiyor.

Ülkede yapılan duyurular ve önerileri dikkate alan birçok vatandaş, kişisel önlemleriyle azalan su kaynaklarına biraz olsun destek olmaya çalışıyor. Özellikle çiftçiler, suyun verimli kullanmak amacıyla Ziraat Bankasının damla sulama kredilerine büyük talep gösteriyor.

TEMA'nın önerilerini evlerinde uygulayan birçok kişi, meyve ve sebze yıkarken musluğu açık bırakmayarak yılda 18 ton, diş fırçalarken evin içinde gezindiği için musluğu kapatarak 48 ton, duş süresini kısaltarak 18 ton ve gereksiz yere sifon çekmeyerek 16 ton suyu boşa akıtmıyor. Bazı kişiler, tuvaletlerdeki depolara 1 litrelik şişe koyarak her sifonu çektiğinde 1 litre tasarruf sağlıyor.

Bulaşıklarını makinede yıkayarak yılda 26-40 ton su tasarrufu sağlamayı planlayan kadınlar ise bulaşık makinesi alırken önce program sayısına ve harcadığı su miktarına bakıyor.

Bazı beyaz eşya firmalarının Konya mağazalarının yetkilileri, suyun tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşların bilinçlendiğini, bulaşık makinesinde daha az su ve enerji harcayanların tercih edildiğini söyledi.

-MAKİNELERDE SU TÜKETİMİ İLE FİYATI TERS ORANTILI...-

Vatandaşların bulaşık makinesiyle su tasarrufu sağlarken, makineler yıkama başına 9 ile 19,5 litre arasında su harcıyor.

Beyaz eşyaların internet sitelerinden derlenen rakamlara göre, Arçelik'in bulaşık makineleri 9 ile 17 litre arasında su harcıyor. 9 litre su ve 1.05 kilovat saat enerji harcayan makineler kalitesine ve özelliklerine göre 1,620 ile 1,719 YTL arasında satılıyor.

12 litre su ve 1.05 kilovat saat enerji harcayan makineler özelliklerine göre 1683 YTL, aynı enerji ve 13 litre su tüketenler 999 ile 1,242 YTL, 15 litre su harcayanları 645, 16 litre tüketenler 900-1026 YTL ve 17 litre su harcayanlar ise 1.2 kilovat saat enerji tüketimiyle 720 YTL'den satılıyor.

Beko'nun bulaşık makineleri ise yıkama başına 9 litre ile 15 litre arasında su tüketiyor. 1.05 kilovat saat enerji tüketimiyle 9 litre su harcayanlar özelliklerine göre 1602 YTL, 13 litre tüketenler 1,179 YTL, 12 litre su ve 1.08 kilovat saat enerji harcayanlar 1665 YTL, 15 litre su harcayanlar 711-981 YTL, 14 litre tüketenler (enerji: 1.01 kilovatsaat) 990 YTL'den alıcı buluyor.

Bosch'un ürünleri ise 14 litre ile 18 litre arasında su kullanıyor. 12 litre su harcayanları özelliklerine göre 1,625 ile 2,482 YTL arasıda, 14 litre tüketenleri 1134 ile 1217 YTL arasında, 17 litre su harcayanları 908 ile 1247 YTL arasında, 18 litre harcayanları ise 761 YTL'den satılıyor.

Siemens'in ürünlerinde de 12 litre su harcayan bulaşık makineleri özelliklerine göre 2407 YTL, 9 litre tüketenler 2,685 YTL, 14 litre harcayanlar 1,058 YTL, 17 litre tüketenler 935 YTL ve 19.5 litre tüketenler ise 784 YTL'den alıcı buluyor.

-BULAŞIK MAKİNESİYLE YILDA 336 SAAT KAZANIN-

Bonn Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rainer Stammiger'in açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, 7 Avrupa ülkesinde, elde yıkamada ortalama 103 litre su harcanıyor.

140 parça bulaşığın yıkanması için Almanya'da 46, Polonya'da 94, İtalya'da 115, İspanya'da 170, Türkiye'de 126, Fransa'da 103, İngiltere'de 63 litre su kullanılırken, bulaşık makinesi 15-22 litre arasında su harcıyor. (Teknoloji 9 litre tüketenlerini de üretti.) Ayrıca elde yıkamada 2.5 kilovat saat, makinede ise 1-2 kilovat saat arasında enerji harcanıyor.

Sadece Türkiye'de elde bulaşık yıkarken bir evde yılda 46 bin litre su tüketiliyor. Binlerce ev hesaba alındığında su tüketimi ciddi boyutlara ulaşıyor.

Bir beyaz eşya firmasının internet sitesinde yer alan Bonn Üniversitesi'nin basın açıklamasından alıntıda ise şunlar kaydediliyor:

''Bekleyen bulaşıklar üzerinde üreyen mikroplar bulaşık makinelerinin normal yıkama şartlarında temizlenir.

Düşük durulama sıcaklığı ve kısa programlar gibi olumsuz şartlar altında bile bulaşıklar üzerinde üreyen mikroplar 100 bin faktör kadar azaltılır. Geri kalan mikropların sağlık açısından bir sakıncası yoktur.

Bulaşık makinesinde yıkamada kimyasal kalıntı miktarı yok denecek kadar azdır. Elde yıkamada yıkama alışkanlığına bağlı olarak artık miktarının azaltılması için durulama yapılması şarttır.

Bulaşık makinelerinde yıkama elde yıkamaya kıyasla yılda 336 saat zaman kazandırır.

Elde yıkamada düşük yıkama sıcaklığı, mikroorganizmalar ve yıkama suyu arasındaki kısa temas süresi ve sıvı bulaşık deterjanlarının sınırlı biocide etkisi nedeniyle mikropların uzaklaştırılma oranı daha düşüktür.
 
Zaman



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,448 µs