En Sıcak Konular

İsrailli maden şirketine Gine'de yolsuzluk soruşturması

22 Nisan 2013 14:59 tsi
İsrailli maden şirketi BSGR'nin ülkedeki projelerini sekteye uğratacak bir haber geldi. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan maden şirketi BSGR'nin sahibi İsrailli Beny Steinmetz'in üst düzey yardımcısı Gine yönetimi tarafından gözaltına alındı.

Beny Steinmetz'in BSGR şirketindeki başkan yardımcılarından biri olan İbrahima Sory Toure'nin gözaltına alınma sebebi ise yolsuzluk suçlaması.

Toure'nin tutuklanmasının BSGR şirketine yönelik başlatılan yolsuzluk operasyonuyla alakalı olduğu ise isimini açıklamayan bir üst düzey bir güvenlik görevlisi tarafından ortaya atıldı.

Gine'deki demiv cevheri madenini işletebilmek için 2008'de hayatını kaybeden eski Gine Devlet Başkanı Lansana Conté'nin karısına rüşvet verdiği söylenilen şirketin üst düzey yetkilileri arasında Mamadie Toure'de bulunuyor. Tutuklanan İbrahim Toure, ABD'de yaşayan Mamadie Toure'nin erkek kardeşi oluyor.

Toure'nin avukatı Momo Sacko, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Müvekkilim tutuklandı ve BSGR hakkında soruşturma devam ediyor. Şimdilik kendisine yöneltilen kesin bir suçlama bulunmuyor" diye konuştu.

Sacko ayrıca Toure'nin evinin polis tarafından arandığını, sayısı belge ve bilgisayara el konulduğunu da söyledi.

Polis yetkilileri ismi açıklanmayan ikinci bir BSGR çalışanının da sorgulandığını söyledi.

Gine hükümetinden bir komite ülkedeki maden kaynaklarının lisanslarının tekrardan gözden geçirmeye başladı.

ABD DE SORUŞTURUYOR

Öte yandan, Gine'deki soruşturmada suçlama netlik kazanmamışken, ABD, Simandou bölgesiyle ilgili pazarlık ve antlaşmaları mercek altına almaya başladı.

ABD tarafından ele geçirilen belgelerde Gine'deki maden davasında Steinmetz'in maden şirketinin değerli madenleri ele geçirebilmek için milyonlarca dolarlık bir meblağı hükümete teklif ettiği ortaya atıldı.

FBI'n elinde bulunan belgelerde BSGR ve Mamadie Toure arasındaki antlaşmalar bulundu.

ELMAS, DEMİR ÖZÜ, BOKSİT...

BSGR'den yapılan açıklamada söz konusu suçlamalar reddedildi. BSGR sözcüsü, "BSGR'nin Gine'deki konumunun güvenirliği tam anlamıyla hakkını koruyacak" dedi.

2006'da Gine'de faaliyetlerine başlayan BSGR şirketi 2010 yılında Vale BSGR isminde bir birliktelik kurarak çalışmaları bu isimle yapmaya başladı. Demir özü, uranyum ve boksit projeleri üreten şirket, 2010 martta hükümetle bazı bölgelerin işletmesini alabilmek için imzalar attı. Vale şirketi Zogota'daki işletmeleri yaklaşık 2.5 milyar dolara satın aldı.

1984 yılından 2008 yılına kadar hükümeti yönetmeyi başaran Lansana Conté'nin ölümü sonrası ülkede istikrarsızlık hakim olmuştu ancak Gine Devlet Başkanı, Aralık 2010 yılında değişti ve koltuğa Alpha Condé oturdu.

Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,550 µs