En Sıcak Konular

'Türkiye, Filistin için uzlaştırıcı rolüne devam edecek'

18 Nisan 2013 17:21 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasında büyükelçiler düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulmasıyla Türkiye'nin, İsrail ile Filistin arasındaki "geleneksel uzlaştırıcı rolüne" devam edeceğini söyledi.



Çavuşoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları çerçevesinde bir diğer adı Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü olan "Chatham House" düşünce kuruluşunda, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz Perspektifi" konulu bir konuşma yaptı.

         Türk dış politikasının günümüzde birçok ülke için "model dış politika" olarak görüldüğünü belirten Çavuşoğlu, Türk dış politikasının uluslararası meşruiyet, istikrar, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi temeller etrafında kurulduğunu vurguladı.

         Çavuşoğlu, Türkiye'nin "komşularla sıfır sorun" dış politikasına değinerek, "Kimseyi düşmanımız olarak görmüyoruz. Tüm ülkeler bizim ya dostumuz ya da potansiyel dostumuz ve ortağımız" dedi.

         Konuşmasında Kıbrıs, İsrail ve Suriye konularına değinen Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs'taki ekonomik kriz dolayısıyla Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun verdiği desteği memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Kıbrıs sorunuyla ilgili, adadaki bölünmüşlüğün devam ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

         "Ancak bu durum uluslararası toplumun Kıbrıs konusunda kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması için çalışmaya devam etmesini engellememeli. Türkiye de bu yönde üzerine düşeni yapacaktır. Türkiye uluslararası kuruluşlarla yaptığı görüşmelerde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin adanın etrafındaki doğalgaz ve petrol kaynaklarının kullanmasına izin verilmesi gerektiğini açıkça iletti."

         

         -"Türkiye, Esed rejiminin gitmesi konusunda ısrarcı"-

        

         Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinen Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2008 yılında Gazze'nin bombalanması ve 2010 yılında Mavi Marmara'ya yapılan saldırıyla kötüleştiğini anımsattı.

         "Yaklaşık 3 yıllık bir siyasi gerginlikten sonra geçen ay İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ülkesi adına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan özür diledi" diyen Çavuşoğlu, ayrıca Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin ailerine tazminat ödeneceğini ve büyükelçiler düzeyindeki ilişkilerin yeniden kurulacağını ifade etti. Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkiler konusunda, şunları söyledi:

         "Türkiye'nin prensipli siyaseti ve akıllı diplomasisi, olayların olumlu yönde gelişmesini sağladı, böylece ülkelerimiz ortak endişeye neden olan Suriye'deki iç savaş, İran'ın nükleer krizi gibi konulara odaklanabilecek. Bu konular arasında Batı Şeria'daki İsrail'in yerleşim yerleri de bulunuyor. Türkiye, İsrail-Filistin sorununda 1993 tarihli Oslo Anlaşması çerçevesinde bir çözümü destekliyor. Ülkelerimiz arasındaki büyükelçiler düzeyindeki ilişkilerin yeniden kurulmasıyla, Türkiye, İsrail ile Filistin arasındaki geleneksel uzlaştırıcı rolüne devam edecektir."

         Çavuşoğlu Suriye konusunda ise Türkiye'nin Suriye'deki katliama son verilmesi ve Esed rejiminin gitmesi konusunda ısrarcı olmayı sürdürdüğünü kaydetti. Esed rejimi yerine gelecek yeni rejimin, demokratik, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygılı bir rejim olması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'de 350 bin Suriyeli sığınmacı bulunduğunu ve Türkiye'nin 700 milyon dolar harcadığını kaydetti. Çavuşoğlu, "Ne yazık ki uluslararası kuruluşlardan ve ülkelerden gelen yardım çok az ve yetersiz. 87 milyon dolar Birleşmiş Milletler'den, 50 milyon dolar da Suudi Arabistan'dan insani yardım geldi" dedi.

         AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün Londra'da ayrıca King's College Üniversitesi'nde bir konuşma yapması bekleniyor.

         (AA)


Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,896 µs