En Sıcak Konular

Taksim'de 1 Mayıs'a izin yok

18 Nisan 2013 13:31 tsi
Taksim'de 1 Mayıs'a izin yok Muammer Güler'den 1 Mayıs açıklaması...

İçişleri Bakanı Güler "1 Mayıs için Taksim dışındaki alanları önereceğiz" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'de kutlama yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Taksim Meydanı'nı Yayalaştırma Projesi nedeniyle orada yeterli önlemleri alacak fiziki ortam mümkün değil. Taksim Meydanı'nda basın açıklaması, Kazancı Yokuşu'na çiçek bırakılması gibi etkinlikler yapılabilecek. Ancak yürüyüş gibi diğer etkinliklerin başka alanlarda sağlıklı şekilde yapılması için sendika yetkililerine öneride bulunacağız" dedi.

Güler, Budapeşte Süreci 5. Bakanlar Konferansı'nın içeriği ile "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu"na ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kutlama yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Güler, 1 Mayıs'ın 2009 yılında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kabul edildiğini, 2010 yılında da resmi tatil olarak düzenlendiğini hatırlattı.

Güler, 2009 yılından itibaren Taksim Meydanı'nın emekçilerin ve işçilerin 1 Mayıs'ı kutlaması anlamında açıldığına işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün itibarıyla bir başvuruda bulunuldu, Kadıköy İskele Meydanı'nda etkinlik düzenlemek için bir grubun müracaatı var. Türk-İş'in 1 Mayıs'ta Taksim'de bir etkinlik yapmak için müracaatı var. Taksim Meydanı'nı Yayalaştırma Projesi nedeniyle orada yeterli önlemleri alacak fiziki ortam mümkün değil. Hem yürüyüş kollarının alana girmesi hem de alandan dağılması veya Allah korusun herhangi bir kargaşa ortamında ani dağılma yapılması halinde alanın sağlıklı boşaltılmasına ilişkin bir ortam yok. Biz bütün bunları sendika yetkilileriyle görüşeceğiz. Valimiz bu konuyla ilgili ilgililerle görüşme yapacak. Taksim Meydanı'nda basın açıklaması, Kazancı Yokuşu'na çiçek bırakılması, saygı duruşunda bulunulması gibi etkinlikler yapılabilecek. Ancak yürüyüş gibi diğer etkinliklerin başka alanlarda sağlıklı şekilde yapılması için sendika yetkililerine öneride bulunacağız. Valimiz ve emniyet yetkililerimiz ilgilerle gerekli görüşmeyi yapacaklar. Bu yıl Taksim alanındaki fiziki eksikliklerin ve alınacak önlemlerin sağlıklı olarak uyulmasını teminen de orta yol bulunacağına inanıyorum."
"GÜNÜN ANLAMINA UYGUN KUTLANMASI İÇİN DESTEK VERECEĞİZ"

İçişleri Bakanı Güler, hem toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılan insanların hem de diğer vatandaşların can güvenliklerini sağlamak durumunda olduklarını vurgulayarak, "Bu konuda arkadaşlarımın bir anlayış içerisinde ortak noktada buluşacağına inanıyorum ama şunu da söylüyorum; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'dür, resmi tatildir ve bu günün anlamına uygun şekilde görkemli ve amacına uygun şekilde kutlanması için biz her türlü yardımı, desteği göstereceğiz" diye konuştu.


Bakan Güler, bugün bir gazetedeki "Çıkış Protokolü", "Çekilme İçin İlk Resmi Adım" gibi haberlere değinerek, ancak bunlar incelendiğinde haberin başlığı ve içeriği arasında büyük bir farklılık olduğunu gördüklerini söyledi.

Güler, 1949 yılında çıkan 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nda illerde emniyet ve asayişin sağlanması konusunda valilere görev verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesinin d fıkrası ki bu 1996 yılında değişikliğe uğramış bir kanundur, 'Valiler ilde çıkabilecek ya da çıkan olayların emrindeki kuvvetlerle önlenmesini mümkün görmedikleri veya önleyemedikleri takdirde, en yakın askeri birliklerden kuvvet talebinde bulunabilir' diyor. Burada ifade edilen düzenlemenin, 'Çıkış Protokolü' ya da 'Çözüm Süreci' ile uzaktan yakından alakası yoktur. Konu şudur; bu kanunda valilerin yardım isteme taleplerinin, o birliklerin kalış sürelerinin askeri birliğin komutanıyla koordine edileceği vali tarafından belirtilmiştir. Daha da önemlisi kanunda, 'birden fazla ili içine alan olaylarda ilgili valilerin isteği üzerine aynı veya farklı askeri birlik komutanlarından kuvvet tahsis edilmesi durumunda, iller veya kuvvetler arası işbirliği, koordinasyon, kuvvet kaydırması, emir komuta ilişkileri ve diğer gerekli görülen hususlar, yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülür' diyor. Bu düzenlenmekte olan konu bu esaslarla ilgilidir. Daha önce bu esaslar 2010 yılında kaldırılan EMASYA Protokolü'nde yer alıyordu. Bu esaslar şimdi yeniden düzenleniyor. Konu bununla ilgilidir."

Muammer Güler, düzenlemeyle ilgili çalışmanın son aşamaya geldiğini ve imzaların yakın zamanda atılacağını belirterek, "Çekilme süreciyle ilgili Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında herhangi bir düzenleme, protokol söz konusu değildir. Dediğimiz gibi konu tamamen İl İdaresi Kanuna ilişkindir. Yaptığımız çalışma bu süreci kapsamamaktadır" şeklinde konuştu.

Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs