En Sıcak Konular

Türkiye'den Fransa'ya PKK misillemesi

29 Temmuz 2007 09:02 tsi
Türkiye'den Fransa'ya PKK misillemesi Terör örgütü PKK'nın kasası olarak bilinen Rıza Altun'un kaçışına göz yuman Fransa'ya Türkiye'den ilginç bir karşılık geldi. Paris'te 'terör' soruşturması yürüten savcılar, Türkiye'de tutuklu bulunan Tunus uyruklu bir şahsı sorgulamak istedi. Anca

Türkiye, terör örgütü PKK'nın elebaşılarını gözaltına aldıktan sonra serbest bırakan Fransa'ya misilleme yaptı. Ankara, Türkiye'de tutuklu bulunan Tunus uyruklu kilit bir isimle ilgili Fransız savcıların sorgulama ve bilgi toplama talebini geri çevirdi; "mütekabiliyet yoksa gelmeyin" mesajı verdi. Türkiye'nin bu tavrı, Fransızların terör örgütü PKK ile ilgili "sorumsuz" yaklaşımına tepki olarak değerlendiriliyor.

Zaman'ın Fransız adlî kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Paris'te 'terör'le ilgili yürütülmekte olan geniş çaplı bir soruşturmanın ucu, Türkiye'de tutuklu bulunan Tunus uyruklu bir isme dayandı. Bunun üzerine Fransız savcılar, yaklaşık iki ay önce Türk Adalet Bakanlığı'na başvurarak yardım talep etti. Savcılar, tutukluyu sorgulamak ve hakkında Türk makamlarından bilgi almak için Türkiye'ye gelmek istedi.

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre Türkiye, PKK'lı teröristlerin sorgulanması konusunda Fransa'nın tavrına dikkat çekerek, mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde Paris'in talebini geri çevirdi. Ankara, "Fransa da Türkiye'nin aradığı suçluların sorgulanması için aynı tavrı göstermeli, yoksa hiç gelmesinler." mesajı verdi.

Söz konusu tutuklunun, üyeleri Paris'te terörle mücadele biriminde sorgulanan örgütün elebaşısı olduğu tahmin ediliyor. Dosyaya yakın Fransız kaynaklar, Türkiye'nin tepkisini, Paris'in PKK üyeleriyle ilgili "sorumsuz" tavrına bağlıyor.

Fransa, şubat ayında düzenlediği bir operasyonda gözaltına aldığı PKK üyelerini tutuksuz yargılamak üzere serbest bırakmıştı. Bu kişiler arasında yer alan örgütün Avrupa'daki para işlerinden sorumlu lideri Rıza Altun, Paris'ten dışarı çıkması yasak olduğu halde Viyana'ya geçmişti. Burada gözaltına alınan Altun, İnterpol tarafından tutuklama emri olduğu halde Avusturya makamlarınca uçağa bindirilerek Kuzey Irak'taki Erbil kentine gönderilmişti. Şubat ayında gözaltına alınan PKK üyeleri, kısa bir süre sonra Fransa'da yaptıkları bütün faaliyetlerden Fransız istihbarat teşkilatının haberi olduğunu belirterek, DST ile ilişkilerini ifşa etmişlerdi. PKK dosyasını takip eden adli kaynaklar, terörle mücadele savcılığının 'tutuklansın' talebine ve İnterpol'un kırmızı bültenli arama emrine rağmen örgütün önde gelen isimlerinin mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını, bu ifşaya ve siyasilerin müdahalesine bağlıyor.

Paris'teki terörle mücadele savcılığının, PKK dosyasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde Fransız Adalet Bakanı Rachida Dati'ye yazdığı mektupta, PKK konusunda Avrupa Birliği ülkeleri arasında işbirliğinin yürütülemediğine ve ilişkilerde sorun yaşandığına dikkat çektiği belirtiliyor. Zaman'a yaptıkları açıklamada, "AB'nin terörist dediği bir örgütün Fransa'da faaliyetlerini sürdürebildiğini, bunu yasaklayan bir kanunun olmadığını, PKK'nın tolere edildiğini" belirten kaynaklar, bu konuda Avrupa'da bir "paradoks" yaşandığına dikkat çekerek, terörle mücadelede mesafe kat edilebilmesi için öncelikle güçlü siyasi bir tavrın gerektiğini düşünüyor.

Türkiye, Rıza Altun'un kaçmasından sonra Avusturya'nın Ankara büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak protesto etmesine rağmen Fransa hakkında bir gelişme olmamıştı. Öte yandan sonbaharda, bir Türk heyetinin girişimlerde bulunmak üzere Paris'e geleceği öğrenildi. Fransız güvenlik birimleri, geçtiğimiz yaz Paris'te yüklü miktarda döviz bozdururken yakaladıkları örgüt üyeleriyle ilgili başlattığı operasyonu genişletmiş ve şubat ayında örgütün Fransa'daki üslerine şafak operasyonları düzenlemişti. Operasyonlarda yakalanan örgütün önde gelen isimlerinin de aralarında bulunduğu 16 kişiden 15'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Altun'un kaçışındaki skandal zinciri Paris'teki polis karakolundan başlamış

Terör örgütü PKK'nın kasası olarak bilinen Rıza Altun'un kaçmasında Fransız güvenlik güçlerinin büyük ihmali olduğu ortaya çıktı. Altun'un, 6 Temmuz'da Paris'te yaşadığı evinin yakınındaki polis karakoluna giderek haftalık imzasını atması gerektiği; fakat o gün karakola gelmemesine rağmen emniyet güçlerinin terörle mücadele birimlerini haberdar etmediği anlaşıldı. Fransız emniyeti, PKK soruşturmasını yürüten birimleri sadece o gün değil, hiç haberdar etmemiş. İhmal, terör elebaşını 4 Temmuz'da gözaltına alan Avusturya makamlarının, Altun Viyana'dan kaçmadan bir gün önce Fransa'nın Viyana büyükelçiliği aracılığıyla Paris'i haberdar etmesiyle ortaya çıktı.

Şubat ayında gözaltına alınan Altun'un, tutuksuz olarak yargılandığı Paris bölgesinin bile dışına çıkması yasaktı. Hakkında Türkiye tarafından uluslararası tutuklama kararı çıkarılan Rıza Altun, 4 Temmuz'da Viyana'da gözaltına alınmış, bir hafta tutulduktan sonra da elini kolunu sallaya sallaya Kuzey Irak'a gitmişti. Fransız Adalet Bakanlığı'nın, Altun'un kaçmasına açıkça göz yuman emniyet kuvvetleri hakkında soruşturma açıp açmayacağı merak ediliyor. Şimdiye kadar bu konuda bir girişim olmadığı ifade edildi. PKK dosyasını yürüten birimler, Altun'un kaçışının ardından olayda ihmali bulunan Fransız ve Avusturya makamlarına tepki gösteriyor.

Diğerleri de her an kaçabilir

Altun'dan sonra Paris'te tutuksuz yargılanan bazı isimlerin de kaçabileceği, bu konuda hiçbir ciddi önlemin alınmadığı belirtiliyor. Altun'la birlikte şubat ayında gözaltına alınan örgütün önde gelen isimlerinden Canan Kurtyılmaz ve Nedim Seven'in geçtiğimiz günlerde tutuksuz yargılanma kurallarını ihlal ettiği ve bundan dolayı da terörle mücadele savcılığının imza şartının haftalıktan günlüğe indirildiği öğrenildi. Seven ve Kurtyılmaz, her gün polise giderek imza atıyor. Zaman'a konuşan terörle mücadele biriminden kaynaklar, Paris İstinaf Mahkemesi'nin kendilerinin "tutuklansın" talebine rağmen örgüt üyelerini serbest bıraktığına dikkat çekerek, diğer üyelerinin de kaçmalarını engelleme konusunda ellerinden fazla bir şey gelmediğini itiraf ediyor. Aynı kaynaklar, Altun'un kaçtığının ortaya çıkmasının ardından yaptıkları açıklamada, "bu şartlarda Altun'un kaçacağını öngördüklerini" belirterek "hiç şaşırmadıklarını" söylemişlerdi.

zaman



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,306 µs