En Sıcak Konular

ABD, sıfır toleranstan rahatsız!

15 Nisan 2013 12:09 tsi
ABD, sıfır toleranstan rahatsız! “GDO’ya sıfır tolerans gösterirseniz, böyle olaylar görmeye devam edersiniz”

Hafta başında Mersin’de 3 gemide genetiği değiştirilmiş pirinç bulunduğu iddialarının ardından ABD ’den “GDO’ya sıfır tolerans gösterirseniz, böyle olaylar görmeye devam edersiniz” çıkışı geldi. ABD, Türkiye ’nin GDO yasasını değiştirmesini ve GDO’yla ilgili cezalarını hafifletmesini istiyor. ABD’nin Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip eden üst düzey bir tarım yetkilisi konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Çünkü dünyada tüm ülkeler aynı gemilerle taşıma yapıyor. Bugün soya taşıyan gemi yarın pirinç taşıyor” dedi. Türkiye’de GDO’lu pirinç olayına benzeyen başka soruşturmalar da olduğunu bildiklerini söyleyen yetkili, “Türkiye’nin GDO’ya sıfır tolerans uygulamasının sürdürülemez” olduğunu söyledi. Yetkili, olaydan sonra Türk yetkililerle hemen temasa geçtiklerini ve bu durumu diplomatik olarak anlattıklarını da açıkladı.
ABD’de GDO’lu prinç yok Bir grup gazeteciyle GDO’lu pirinç tartışmalarını değerlendirmek için bir araya gelen yetkili, sözlerine “ABD’de GDO’lu pirinç üretimi yapılmamaktadır” diyerek başladı. Türkiye’de tartışma konusu olan pirinçlere ise bulaşma yoluyla GDO geçtiğini söyleyen yetkili, “Dünyada ticarete konu ürünler için tüm ülkeler aynı gemileri kullanıyor. Üstelik ürünleri yüklemek için kullanılan ekipmanlar da aynı. Bulaşma çok normal. Çünkü bir ülkeye izin verilmiş GDO’lu mısır taşıyan gemi, sonra pirinç taşıyabiliyor” dedi.

Şu anda tartışma konusunun pirinç olduğunu, ancak başka ülkelerden gelen ürünlerin de benzer şekilde Türkiye tarafından reddedildiğini duyduklarını kaydeden yetkili, bir de iddiada bulundu. Yetkili, “Piyasada satılan başka ürünlerden de numune alındığında benzer sonuçlar çıkacaktır. Arjantin’den soya ithal ettiğiniz gemiyle cep telefonu da geliyor. Cep telefonlarını analiz ettirseniz orada da GDO çıkacaktır” diye konuştu.

Sıfır tolerans sorun yaratır Avrupa Birliği’nin GDO’da yüzde 0,9 olarak belirlediği limiti Türkiye’nin “0.000000001” olarak belirlediğini ifade eden yetkili, “Üstelik soruşturma konusu olan pirinçlerle ilgili olarak laboratuvarlarda yapılan testlerde sadece GDO olup olmadığına bakıldı, oranına bakılmadı. Türkiye’deki laboratuvarlar GDO konusunda uluslararası anlamda da akredite değil” dedi. Son olayda savcının pirinçlerden numune aldığını duyduklarını kaydeden yetkili, “Numune almanın belli kuralları vardır, orada dahi bulaşma olabilir. Binden fazla yolla bulaşıklık olabilir. GDO’ya sıfır tolerans gösterdikçe, böyle pozitif sonuçlar bulmaya devam edeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin kullandığı orta taneli pirinçte onay verilmiş GDO türü bulunmadığını belirten yetkili, uzun taneli çeltiklerde onaylanmış GDO tohumları bulunduğunu söyledi.

Kraker üreticisi telefon açıyor
Türkiye’de şu anda soruşturma geçiren 3 tüccarın da “kıymetli tüccarlar” olduğunu kaydeden yetkili, “Biz bu yasa ilk çıktığı günden bu yana bu tür sorumluluğu olmayan insanların suçlanabileceğini söyledik. Olay ortaya çıktıktan sonra da diplomatik olarak temaslarımızda bunları söyledik. Zaten son 2 yıldır bu tür soruşturmalar yaşanıyor, mallar geri çevriliyor. Şu anda kraker üreten dahi telefon ediyor. Yolda malı olan, anlaşması olan da bizi arıyor” dedi. 

Hacer Boyacıoğlu /  Radikal



Bu haber 2,384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,904 µs