En Sıcak Konular

Rusya ve ABD arasında “liste savaşı”

13 Nisan 2013 17:51 tsi
ABD, hapishanede yaşamını yitiren Rus avukat Sergey Magnitski olayında sorumlu oldukları gerekçesi ile 18 Rus vatandaşının ABD'ye girişini yasakladı.


ABD Hazine Bakanlığı tarafından bir kısmının isimleri açıklanan listede toplam 60 Rus vatandaşı bulunuyor. Moskova da kısa sürede karşı yönde bir adım atarak 18 Amerikan vatandaşının Rusya'ya girişini yasaklayan kararı açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı 18 kişilik liste ve yaptırımlarla ilgili kararı teyit etti. Buna göre listede yer alanların ABD vizesi almaları yasaklanırken, mevcut vizeleri de iptal ediliyor. Bu kişilerin yargıya intikal eden mal varlıkları ve bu varlıklardan elde ettikleri gelirleri bloke ediliyor ve üçüncü kişilere devri de yasaklanıyor.

İlk açıklanan listede üst düzey isimler yok. İlk etapta açıklanan 18 isim arasında Rusya İçişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Soruşturma Dairesi'nden eski soruşturma görevlisi Pavel Karpov, Butirka Cezaevi Müdürü Dmitriy Komnov ve Matrosskaya Tişina Cezaevi Müdürü İvan Prokopenko var. ABD'nin açıkladığı listede Magnitski olayı ile bağlantılı olmayan iki isim var. Russian Forbes dergisinin editörü Paul Klebnikov'un 2004'de öldürülmesi olayına karışan Kazbek Dukuzov ve 2009'da Avusturya'da bir cinayette dahli olduğu iddia edilen Lecha Bogatirov 18 kişilik listede yer aldı.

RUSYA DA 18 KİŞİLİK LİSTE AÇIKLADI

Listede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve birinci derecede bürokratların yer almaması dikkat çekerken, Moskova da karşı yönde adım attı. Açıklanan listeye ilk tepki Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov'dan geldi. Listenin oluşumundaki kriterleri eleştiren Puşkov, Washington'a kısa sürede karşılık vereceklerini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı da Rusya'ya girişleri yasaklanan 18 kişilik listeyi açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamda Guantanamo'da işkenceye karışan, diğer ülkelerden Rusya vatandaşlarını getirerek onlara haksız muamelelerde bulunan 18 Amerikan vatandaşının Rusya'ya girişleri yasaklandı ve ülkede bulunan mal varlıkları tamamı ile donduruldu. Rusya'nın yayınladığı listede ABD Adalet Bakanlığı çalışanlarından John Yoo, Amerikan eski başkan yardımcısı Dick Cheney'nin ekibinde yer alan David Addington gibi isimler var. Bakanlık açıklamasında "liste savaşlarının" kendi tercihleri olmadığını, ancak yapılan bir şantaja karşılık vermek zorunda kaldıklarını ifade edildi. Açıklamada, "Rusya gibi bir ülke ile bir kısım dikte yöntemlerle yaptırım uygulamalarının anlamsız bir adım olduğunu Amerikalı politikacıların anlama zamanı geldi." ifadesine yer verildi.

Magnitski listesi olarak bilinen yasa 2009'da Moskova'da bir hapishanede 37 yaşındaki Rus avukat Sergey Magnitski'nin ölümü üzerine patlak verdi. Washington insan hakları ihalali gerekçesi ile 60 kişilik yasaklı liste oluştururken, Rusya da ABD'de yaşamını yitiren kimsesiz Rus çocukları evlat edinen Amerikalılarla ilgili yasaklı liste oluşturdu. Moskova, yıl başından itibaren de kimsesiz Rus çocukların ABD'liler tarafından evlatlık edinilmesini yasakladı.

(CİHAN)


Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,757 µs