En Sıcak Konular

Diplomatlar Alman Mahkemesi'ni kınadı

12 Nisan 2013 18:39 tsi
Uluslararası Diplomatlar Birliği, NSU davasının duruşmasında Türk basınına ambargo uygulanmasını Almanya Başbakanlığı ve Adalet Bakanlığına gönderdiği mektupla kınadı.

Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Şubesi'nden yapılan açıklamaya göre, Günther Meinel, Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin ölümüne ilişkin başlatılan davanın duruşmasına, Türk basınının alınmaması üzerine Almanya Başbakanlığı ile Adalet Bakanlığına mektup gönderdi.

Meinel'in mektubunda, uluslararası bir sivil toplum örgütü olan DMW'nin kuruluşundan bu yana insan haklarının korunmasını ve kültürler arası anlayışın sağlanmasını taahhüt ettiği, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin olumlu yönde ilerlemesinin DMW'nin baş meselesi olduğu, birliğin özellikle İslami kültürle diğer kültürlerin yakınlaşmasını hedef aldığı anlatıldı.

"Almanya'yı ülkesi olarak benimseyen insanlara karşı işlenen cinayetler ve ırkçı yaklaşımların, Almanya Federal Cumhuriyeti tarihinde derin ve üzücü izler bıraktığı" vurgulanan mektupta, sonuçları korkunç olan cinayetlerin, yabancı düşmanlığını desteklediği ve Almanya'nın sosyal demokratik temellerini derinden sarstığı kaydedildi.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin basın akreditasyon uygulamasının, sadece Alman Anayasası'nı ihlal etmekle kalmadığı, aynı zamanda Avrupa Konseyi ilkelerini de ihlal ettiği savunulan mektupta, "Öyle ki mahkeme on yıl öncesinden dünyanın dört bir yanından gazetecilere ücretsiz akreditasyon çağrısında bulunmuştur. Demokrasinin, basın özgürlüğüne ihtiyacı vardır. Basın özgürlüğü insan haklarındandır" denildi.

İnsan Hakları Bildirgesi'nin "Herkesin düşünme ve anlatma özgürlüğü vardır. Buna göre, hiç kimse düşüncelerinden dolayı rahatsız edilemez. Ayrıca ülke sınırları söz konusu olmaksızın bilgi ve düşünceleri her türlü araçla aramak, sağlamak ve yaymak hakkına sahiptir" hükmünü içeren 19. maddesine atıfta bulunulan mektupta, şu ifadelere yer verildi:

"Açıkça deklare edilemese de burada insan hakları ihlal ediliyor. Bu nedenle bir ülke için özgürlük haklarını bilmek, korumak önemlidir, evrensel insan haklarına duyduğu saygının bir göstergesidir. Bu nedenle DMW'nin çağrısı; Alman Hükumeti'nin ve temsilcilerinin bu ilkeleri eksiksiz uygulanması, 21. yüzyıla uygun mahkeme salonlarında basın ve haber alma özgürlüğünü sağlanması, mahkeme salonlarından video görüntüsüyle canlı olarak izleme imkanı bulunması.''
 
Duruşmanın yapılacağı salon basına gösterildi
 
Bu arada, Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) hücresiyle ilgili davanın görüleceği Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi salonu, tadilattan sonra basına açıldı.
 
Münih mahkemesinin fotoğraf ve görüntü alınmasına izin verdiği salonun kapasitesi tadilattan sonra 230 kişiye çıktı. Davanın 17 Nisan'daki ilk duruşmasının görüleceği A 101 numaralı salon iki bölümden oluşuyor. Salonun üst bölümü basın mensupları ve izleyiciler için; alt bölüm ise davaya müdahil olanlar ve avukatları, sanıklar, savcılar ve diğer kişiler için ayrıldı.
 
Duruşmaya katılmak için 123 basın kuruluşu başvururken bunların büyük kısmı Alman basınından olmak üzere sadece 50 medya kuruluşuna yer ayrıldı. Salonda Türk basınına yer vermeyen mahkemeye Almanya'da tepkiler devam ediyor.
 
NSU hücresi, Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soygunları gerçekleştirmek ve bombalı saldırılar yapmakla suçlanıyor.
 
Dava, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya'nın en önemli davalarından biri olarak kabul ediliyor.

aa

 

Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,573 µs