En Sıcak Konular

Erdoğan Moğolistan'da cami açtı

12 Nisan 2013 14:20 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moğolistan gezisinin ikinci ve son gününde Türk tarihi açsından önemli görülen Tonyukuk kitabesini gezdi, cami açılışı yaptı.

Erdoğan ve beraberindekiler bu sabah Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile kahvaltıda bir araya geldikten sonra ilk Türkçe yazılı metinlerin olduğu Orhun abidelerinden Tonyukuk kitabesini gezdi. Erdoğan daha sonra TİKA'nın Moğolistan temsilcisi Ekrem Kalan'dan kitabeyle ilgili bilgi aldı. Göktürk alfabesiyle yazılan kitabede, tarihi bilgiler ve öğütler yer alıyor.
Erdoğan'a eşlik eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulan Bator Valisi E.Bat-Uul, yol şartları çok kötü olduğu için başkente 80 kilometre uzaklıktaki Tonyukuk'a ciple gitti. Açık havada yeterince koruma altına alınmamış olmasından dolayı söz konusu kitabenin zarar görmeye devam ettiği kaydedildi. Dört tarafı metinlerin yazılı olduğu sütunların etrafı sadece demir çitlerle çevrili durumda.
HALİFE OSMAN CAMİİ'Nİ AÇTI
Erdoğan, Tonyukuk kitabesi ziyaretinin ardından da Ulanbatur'un Nalayıh merkez ilçesindeki bir yıl önce Konya merkezli Dost Eli Derneği ve TİKA'nın katkılarıyla inşa edilen Halife Osman adlı caminin açılışını yaptı.
İlçe nüfusunun yüzde 15'i oluşturan 3 bine yakın Kazak asıllı Moğol Müslüman cami ve çevresinde yaşıyor. Erdoğan'ı camiyi dolduran bu Müslümanlar coşkuyla karşıladı.
Karşılamada caminin avlusunda kısa bir konuşma yapan Erdoğan'a, "Nasılsınız ağabey?" diye hitap eden bir Müslüman Moğol'a, Erdoğan da, "Cumanız mübarek olsun, hoş bulduk, nasılsınız?" diye cevap verdi. Erdoğan konuşmasında, şu ifadeleri kullandı: "Değerli kardeşlerim, sizleri en kalbi şükranlarımla selamlıyorum. Bugün hem camimizin açılışını yapıyoruz, hem de sizlerle beraber burada cuma namazını ifa edelim istedik. Anıtları ziyaret ettik ve geldik, şimdi sizlerle bir aradayız, sizlere Türkiye'den tüm kardeşlerinizin selamlarını, sevgilerini getirdik. Türkiye-Moğolistan dostluğunu daha ileri götürebilmek, taşıyabilmek için 8 sene önce gelmiştim. Şimdi tekrar geldim. Bundan sonra da yine bu ilişkilerimizi daha da geliştirmemizin gayreti içinde olacağız. Sizleri seviyoruz. Sizlere inanıyoruz. Bu arada bizim hanımlar da gelmiş. Başbakan yardımcımızın hanımı da burada. Maliye Bakanımızın hanımı da burada. Hadi hanımlar da kaynaşsın. Cumanız mübarek olsun."
Konuşmanın ardından Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve eşlerinin katılımıyla küçük çocukların elindeki caminin açılış kurdelesi kesildi.
Cuma namazının hutbesi hem Türkçe hem Moğolca yapıldı. Camide cuma namazını kılan Erdoğan'a daha sonra etli pilav ikram edildi.
Moğolistan'daki temaslarını tamamlayan Erdoğan bu ülkeden ayrıldı.


Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,228 µs