En Sıcak Konular

Japon mimar kağıttan köptü yaptı

27 Temmuz 2007 21:35 tsi
Japonya, Türkiye ve Hindistan'daki depremzedeler için karton borular kullanarak tasarladığı barınaklarla da tanınan Japon mimar Shigeru Ban, Fransa'da inşa ettiği "kağıttan köprüsünün" açılışını yaptı.

Fransa'nın güneydoğusunda, Roma dönemine ait ünlü su kemeri Pont du Gard'ın yanına inşa ettiği kağıttan köprünün açılışındaki konuşmasında, "Çok ilginç bir tezat. Bir yanda taştan su kemeri, diğer yanda kağıttan köprü. Kağıt da kalıcı olabilir, dayanıklı olabilir. Ön yargılardan kurtulmak lazım" dedi.

Köprüden aynı anda 20 kişinin geçebileceğini de söyleyen Japon mimar, köprüde kullandığı ve artık kendine mal olmuş malzemelerden tasarladığı karton boruların dayanıklı olduğunu anlattı.


Kağıttan köprüsünü yaparken ünlü su kemerinin mimarisinden esinlendiğini de belirten 1957 Tokyo doğumlu ünlü mimar, "Köprü hayallerimden biriydi" dedi ve Fransa'nın güneyindeki Montpellier Mimarlık Yüksek Okulundan köprünün montajına katılan 20 kadar öğrenciyle 3 Japon öğrenciye teşekkür etti.

Roma dönemi su kemerine 500 metre mesafedeki köprü pazartesi günü halkın ziyaretine açılacak ve 16 eylüle kadar sergilenecek. Suların kabarma mevsiminde yerinden sökülecek olan kağıttan köprü, daha sonra yeniden monte edilecek.

Japon mimarın asistanlarından Marc Ferrand, köprünün dayanıklılığının 1,5 tonluk su balonlarıyla test edildiğini belirtirken, her biri 11,5 santimetre çapında ve 11,9 minimetre kalınlığındaki 281 karton boruyla 7,5 ton ağırlığındaki köprüde kullanılan boruların içinden telden çubuklar geçtiğini anlattı.

hürriyet



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs