En Sıcak Konular

'Başkanlık sistemini getirmek için elimizden geleni yapacağız'

6 Nisan 2013 08:23 tsi
'Başkanlık sistemini getirmek için elimizden geleni yapacağız' TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, başkanlık sistemini getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, “Başkanlık modelimiz hazır, nisan ayından itibaren partilere gitmeye başlarız.” dedi.



 Burhan Kuzu, İzmir’de AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Anayasa ve Başkanlık Sistemi’ konulu eğitim seminerine katıldı. Kuzu, partililere başkanlık sistemini anlattı. Türkiye’nin koalisyonlar yüzünden geçmişte büyük sıkıntılar yaşadığını, bu sıkıntıların tekrarlanmaması için başkanlık sistemini getirmek istediklerini ifade eden Kuzu, “Başkanlık sistemini getirmek istiyoruz. Ama bazı sorunlarımız var. Sayımız yetmiyor. Anayasa yapma süreci devam ediyor. Komisyon çalışıyor. Bunun sonucunu görmemiz lazım. Ondan sonra ne yapacağımıza oturup karar vereceğiz.” şeklinde konuştu.

    Komisyonun çalışmalarının yılsonuna kadar süreceğinin söylendiğini dile getiren Kuzu, şöyle konuştu: “Biz de, ‘2014’te 2, 2015’te de 1 seçim var. Dolayısıyla 2013’ten başka tarih yok. 2013’ün Ekim ayına kadar bu iş olursa olur, olmazsa olmaz’ diyoruz. Dünyada anayasaların yapılma süreleri ortalama 1,5 yıl. Bizim de 1,5 sene doldu. Bu süreçten sonuç alamayız diyemem ama ağır gidiyor. Nisanın sonunu bekleyelim. Zaten elimizde başkanlık modeli sistemimiz hazır. Partileri dolaşarak bu sistemi getirmek için elimizden geleni yapacağız.”

    "ANAYASA KONUSUNDA MİLLET İSTEKLİ"

    Burhan Kuzu, anayasa yapma konusunda milletin istekli olduğunu da belirterek, “Millet, Türkiye genelinde yeni anayasadan yana tavır sergiliyor. Her zaman aynı şekilde olmayabilir.” ifadelerini kullandı. 1980 darbe anayasanın artık Türkiye’de uygulanmadığını savunan Kuzu, şöyle devam etti: Yapılan değişikliklerle 83 madde değişti. Bu değişikliklerin en önemlisi 26 maddelik paket. Türkiye, 12 Eylül 2010 tarihinden itibaren normalleşti. 2010’dan itibaren iktidar ve muktedir olabildik. O güne kadar 8-10 yıl mücadele ettik. Arka planda bir takım darbe planlarıyla uğraştık. 3 kez kapatma davası geçirdik.”

    Kuzu, “Bu anayasa hiçbir değişiklik yapılmasa bile bu memleketi götürür. Ama bizim derdimiz o değil, bizim derdimiz parlamenter sistemle.” dedi.

    Yeni anayasa ile ilgili çalışmaların yaklaşık 1,5 yıldır devam ettiğini hatırlatan Kuzu, “Umudumuz yok diyemem. Ümit var mı? Çıkmayan candan umut kesilmez. Umudumuz var ama ağır gidiyor. Tablo çok iyi değil, 116 madde görüşüldü. Henüz 30 madde civarında bir mutabakat var. Ne iyi gidiyor ne de kötü. Bunları görmek için nisanın sonunu beklememiz gerekiyor. İnşallah biter. Bitse bile kaygılarımız var. Sorun parlamenter sistemde. Bu sistem hastalıklı bir sistem. Bu model dünyaya hayır getirmiyor. O yüzden komisyondan bir şeyin çıkması değil, iyi bir hükümet modelinin çıkması lazım. Yoksa bir anayasa çıkabilir.” diye konuştu.

    "EN GÜÇLÜ OLDUĞUMUZ DÖNEMDE BAŞKANLIK SİSTEMİNİ GETİRMEK İSTİYORUZ"

    Sistemi revize edilerek Türkiye’yi mutlaka yeni bir yönetim modeliyle tanıştırmak istediklerini vurgulayan Kuzu, parlamenter sistemin en büyük çıkmazının koalisyonlar savundu. Parlamenter sistemde geçmişte yaşanan sıkıntıların tekrarlanmamasını istediklerini dile getiren Kuzu, “Ülkeyi Menderes kalkındırdı. Koalisyon yedirdi. Özal kalkındırdı koalisyon yedirdi. Bizden sonra da koalisyon yememesi için en güçlü olduğumuz dönemde bu sistem reformunu yapmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs