En Sıcak Konular

Tuncel'in tahliye gerekçesine düzeltme

27 Temmuz 2007 19:52 tsi
Tuncel'in tahliye gerekçesine düzeltme 

İstanbul 3'üncü bölgeden bağımsız milletvekili seçildiği için ''yasadışı örgüte üye olmak'' suçundan yargılandığı davada tahliye edilen Sebahat Tuncel'in ''yasama dokunulmazlığı'' kapsamındaki tahliye gerekçesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı

Tuncel'in yargılanıp yargılanmayacağına ekimde karar verilecek


İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncel'i Anayasa'nın 83'üncü maddesi uyarınca "milletvekili olarak Meclis kararı olmadıkça tutukluluk haline ve yargılamasına devam edilemeyeceği" gerekçesiyle tahliye etmişti.
 
Başsavcılığın itirazı üzerine mahkeme, tahliye gerekçesini, "Milletvekili olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin kalmamış olması" şeklinde düzeltti.
 
Başsavcılığın itirazında, Anayasa'nın 14'üncü maddesi hatırlatıldı. Söz konusu maddede, "Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbirinin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamayacağı" belirtiliyor.
 
İtirazda, bu maddedeki faaliyetlerin "yasama dokunulmazlığı" kapsamı dışında olduğu ve istisna teşkil ettiği belirtildi.
 
Tuncel hakkındaki iddianamede bulunan sevk maddelerinin bu kapsamda bulunduğunu ifade eden başsavcılık, "Tuncel'in yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle tahliye edilmesinin yasa hükümlerine aykırı olduğu" vurguladı ve tahliye gerekçesinin düzeltilmesini istedi.
 
İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, başsavcılığın itirazını kabul etti. Mahkeme, Tuncel'in tahliye gerekçesinde "yasama dokunulmazlığı" değerlendirilmesi yapılmasının maddi hata olduğunu bildirdi.
 
Mahkeme, daha önce Anayasa'nın 83'üncü maddesine göre tahliye ettiği Tuncel'in tahliye gerekçesini de, "Milletvekili olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin kalmamış olması" şeklinde düzeltti.
 
Tuncel'in yargılanıp yargılanmayacağına ekim ayında yapılacak duruşmada karar verilecek.
 
Tuncel'in avukatı
 
Taksim Hill Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen Tuncel'in avukatı Baran Doğan, mahkeme kararlarının gerekçesinin düzeltilemeyeceğini savunarak, bunun dünyada geçerli olan evrensel bir hukuk kuralı olduğunu ileri sürdü.
 
Maddi hatadan kaynaklanan gerekçelerin ise düzeltilebileceğini belirten Doğan, "Bu düzeltme maddi hataya girmemektedir. Bu hukuki değerlendirme hatasıdır. Hukuki değerlendirme hatası da ancak Yargıtay'da olur" görüşünü dile getirdi.
 
Doğan, gerekçenin değiştirilmesinin ileride Tuncel'in yargılanmasına neden olabileceğini söyleyerek, "24 Temmuz'da Sebahat Tuncel yargılanamaz denilirken, 26 Temmuz'da yapılan düzeltmeyle yargılanabilir de, yargılanamaz da denildi" diye konuştu.
 
Toplantıda mahkemenin verdiği düzeltmeye ilişkin karar tutanağını basın mensuplarına dağıtan Doğan, bu karara karşı hukuki girişimlere başvuracaklarını bildirdi.

cnntürk



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,158 µs