En Sıcak Konular

Villepin’e Chirac’ı görme yasağı!

27 Temmuz 2007 19:24 tsi
Villepin’e Chirac’ı görme yasağı!  
Hakkında soruşturma başlatılan Fransa eski Başbakanı Dominique de Villepin adli takip altına alındı. Villepin’in eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı görmesi yasaklandı.

Clearstream davası kapsamında hakkında soruşturma açılan Villepin, adli takip altına alınarak eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı görmesi yasaklandı. Chirac da, bu davada töhmet altına alınan temel şahıslardan biri durumunda.

Eski Başbakan Dominique de Villepin hakkında saha önce başlatılan inceleme kapsamında bugün resmen ‘’iftira atmaktan’’ soruşturma başlatıldı. Lüksemburg merkezli Clearstream finans şirketi ile ilgili skandal ile birlikte siyasi şahsiyetlere yönelik komplo girişimi ortaya çıkmıştı.

Villepin bugüne kadar Clearstream davasında sadece basit bir tanık statüsü ile yer alıyordu. Bundan böyle bu davada sanık olarak yere alabilecek ve hakkında dava açılabilecek. Sorgu yargıçları Jean-Marie d'Huy ve Henri Pons, Villepin hakkında ‘’iftira atmaya suç ortaklığı’’, ‘’yataklık etme’’, ‘’güven suistimali’’, ‘’sahtecilik’’ yapmaktan inceleme başlatılmıştı. Devlet davasına dönüşen süreç yakında üçüncü yılını dolduracak. 5 ve 6 Temmuz günü Villepin’in evi sorgu yargıçları tarafından iki kez aranmıştı.

Eski Başbakan bugün sorgu yargıçları karşısında 50 dakika süren duruşması sırasında olayın özüne ilişkin cevap vermeyi reddetti. Yargıçların bürosundan çıktıktan sonra gazetecilere konuşan Villepin, herhangi siyasi bir operasyona karışmadığını savundu. Her zaman ‘’uluslar arası tehditlere karşı’’ koyduğunu belirten Villepin, suçlamaların kendisi ve ailesi için acı verici olduğunu dile getirdi. Villepin, zamanı geldiğini yargıçların tüm sorularına cevap vereceğini ifade etti.

Suçlamalar Sarkozy ve diğer bazı yetkililerin usulsüz elde ettikleri parayı tutmak üzere gizli hesaplar açtığı şeklindeki asılsız iddialara dayanıyor. Bu hesapların Lüksemburg merkezli finans kuruluşu Clearstream'de açıldığı öne sürüldüğü için dava Clearstream davası olarak adlandırılıyor.

Temmuz ayı başında General Rondot’ya ait bilgisayarda bulunan notlardan birkaç gün sonra iki sorgu yargıcı Villepin’in Clearstream davasında parmağının olup olmadığını araştırmak için harekete geçmişti. Bilgisayarında bulunan notta Rondot, direk olarak Villepin’i suçluyor. Nota göre Clearstream davasına dönemin İçişleri Bakanı ve bugünün Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin adının da karıştırılması için Jean-Louis Gergorin’in Villepin’den talimat aldığı belirtiliyor. Davanın temel tanıklarından olan General Philippe Rondot 4 Temmuz günü hakim Huy ve Pons’a verdiği ifadesinde bilgisayarında kayıtlı olan 26 Mayıs 2004 tarihli notu doğrulamıştı.

Fransa'da 2004 yılında savcılığa gönderilen bir ihbar mektubunda, ”sağ ve sol partilerden önemli siyasetçilerin yurt dışında gizli banka hesapları bulunduğu'” ileri sürülmüş ve bütün dikkatleri bu skandal üzerine çekmişti.

Sözkonusu mektupta bu hesaplardaki paraların, Fransa’nın Tayvan’a 1991 yılında sattığı, değeri 2 milyar 800 milyon doları bulan firkateynler için ödenen komisyonlar olduğu iddia ediliyordu. Lüksemburg merkezli Clearstream finans şirketi ile ilgili skandala aralarında Nicolas Sarkozy, Jean-Pierre Chevènement, Alain Madelin ve Dominique Strauss-Kahn dahil olmak üzere yüzden fazla ünlü Fransız siyasetçinin adının karıştırılmıştı. Sarkozy Aralık 2006’da yaptığı açıklamada “bir komploya kurban edilmek istendiğini” söylemişti.

ANF NEWS AGENCY 



Bu haber 285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,173 µs