En Sıcak Konular

Üskül: Sözlerimin arkasındayım

27 Temmuz 2007 18:23 tsi
Üskül: Sözlerimin arkasındayım Zafer Üskül, tartışma yaratan sözlerini değerlendirdi. Üskül, "Anayasa, cumhuriyetin kurucu ilkelerini koruyan ve onlara sahip çıkan, demokratik bir Anayasa olmalı” dedi.

"Kemaliz Anayasa'dan çıkartılmalı” sözleri tartışma başlatan AK Parti'nin Mersin Milletvekili Zafer Üskül, fikirlerinin açık ve net olduğunu söyledi. Anayasa profesörü olan Zafer Üskül, “Biz baştan beri, laikliğin demokrasinin zorunlu bir gereği olduğunu söyledik. Sosyal hukuk devleti konusunda da gerçekte herhangi bir tartışma söz konusu değil. Biz bu düşüncelerimizi koruyoruz. Kemalizm veya başka bir ideoloji, Anayasa'da yer almamalı. Anayasa, cumhuriyetin kurucu ilkelerini koruyan ve onlara sahip çıkan, demokratik bir Anayasa olmalı diye düşünüyoruz” dedi.

AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, tartışma yaratan sözlerini seçim bölgesi Mersin'de değerlendirdi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaretinden önce gazetecilere konuşan Prof. Dr. Üskül, sivil Anayasa önerisinin, AK Parti'nin seçim bildirgesinde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Yeni demokratik sivil Anayasa konusunda görüşlerim açık ve net. Siyasetin temel değerlerine, yani buna uygun bir Anayasa yapılması önerisi söz konusu AK Parti bildirgesinde de ortaya konuldu. Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti, Cumhuriyet'in kurucu ilkeleri olarak korunacak. AK Parti'nin benimsediği ve mutlaka korunması gerektiğini düşündüğü, ilkelerle birlikte Cumhuriyet ve üniter devlet yapısı korunacak. Ancak, Anayasa yapılırken bu ilkeleri koruyan ama ideolojik dayatmalara da yer vermeyen renksiz bir Anayasa olmasını düşünüyorum.”

Anayasa'nın Avrupa standardında olması gerektiğini de savunan Prof. Dr. Üskül, şöyle devam etti:

“Türkiye AB'ye girmek isteyen bir ülke. Avrupa standartlarında temel hakları ele alan, planlayan, koruyan, klasik parlamenter sistemden vazgeçmeyen, hukukun üstünlüğünü öne çıkaran, hukuk devleti anlayışını gerçekleştiren, demokratik bir Anayasa tasarlıyoruz. Bunlar yeni şeyler de değil. Benim baştan beri söylediğim hususlar. Bu konuda diğer siyasi partilerimizle de bu temel ilkeler üzerinde de bir tartışma olacağını zannetmiyorum. Onlar da bu temel değerleri benimsiyorlar. Zannediyorum ki çok fazla gerginlik ortamı olmadan uzlaşarak, bu ülkenin ihtiyacı olan sivil Anayasa'yı yapabiliriz.”

LAİKLİK, DEMOKRASİ İÇİN ZORUNLU

Laikliğin demokrasinin zorunlu bir gereği olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Üskül, bu konudaki düşüncelerini şöyle noktaladı:

“Biz baştan beri laikliği savunduk. Laikliğin demokrasinin zorunlu bir gereği olduğunu söyledik. Sosyal hukuk devleti konusunda da gerçekte herhangi bir tartışma söz konusu değil. Biz bu düşüncelerimizi koruyoruz. Kemalizm veya başka bir ideoloji, Anayasa'da yer almamalı. Anayasa, Cumhuriyet'in kurucu ilkelerini koruyan ve onlara sahip çıkan, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucu Ata olarak öğelerini ortaya koyan ve onlara bağlı kalan demokratik bir Anayasa olmalı diye düşünüyoruz.”

Hürriyet 



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,921 µs