En Sıcak Konular

NATO gidiyor, Türk askeri kalıyor

3 Nisan 2013 17:44 tsi
NATO gidiyor, Türk askeri kalıyor "NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Türk askerinin burada kalması her iki ülke tarafından da olumlu bulundu. Başkanımız dahil herkes Türk askerinin burada kalmasını istiyor"

Afganistan'ın başkenti Kabil'de temaslarda bulunan  Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Afganistan'da bulunan Türk askerlerinin NATO'nun çekileceği 2014'ten sonra da bu ülkede kalmaya devam edeceğini söyledi.

         Kabil programına ilk olarak Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'yi ziyaretle başlayan Yılmaz, daha sonra Afganistan Milli Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi ile görüştü.

         Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluğa vurgu yapan Yılmaz, Afganistan'ın Türkiye'yi tanıyan ilk devlet olduğunu anımsattı.

         "Türkiye ile Afganistan arasındaki savunma ve işbirliğini arttırmak istiyoruz" diyen Yılmaz,  Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde faaliyet gösteren Türk askeri birliklerinin olduğunu, ziyareti kapsamında bu birlikleri de ziyaret edeceğini bildirdi.

         Afganistan ile savunma alanındaki ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğini konuşacaklarını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

         "Afganistan'da Cumhurbaşkanı, Savunma Bakanı ve ISAF komutanı ile görüştük. Genel olarak şunu söyledik, 'biz sadece NATO olduğu için Afganistan'da değiliz. Biz 1921'de de buradaydık, 1923'te ve 1928'de de buradaydık'. Ortak kültüre, ortak inanca ve ortak tarihe sahibiz. İki millet birbirine ihtiyacı olduğu anda dostunu yanında görmek ister. İşte Afganlılar bu dönemde Türkiye'yi yanında görmek istiyor. Bunu hem cumhurbaşkanı hem de milli savunma bakanı çok net olarak söylediler. Aynı şekilde ISAF komutanı da 2014'ten sonra Türk askerini yanlarında görmek istediğini çok açık bir şekilde ifade ettiler. Türk askeri şu anda yaptığı gibi 2014'ten sonra da Afganistan'da kalmaya devam edecek. Afgan polisinin ve askerinin eğitimine katkıda bulunuyoruz. Bundan sonra da gerek lojistik gerek sağlık ve gerekse eğitim alanındaki katkılarımız devam edecek" dedi.

       
         -Afgan bakan Muhammedi-        

         Afganistan Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türk devletine ve halkına teşekkür ederek, "Türk askeri geçtiğimiz 11 yılda Afganistan'da emniyetin tesisi için çok ciddi çaba sarfetti" diye konuştu.

         Milli Savunma Bakanı Yılmaz ile Cumhurbaşkanı Karzai arasında yapılan görüşmede Türk askerinin 2014 sonrasında da Afganistan'da kalmasının görüşüldüğünü aktaran Muhammedi, "NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Türk askerinin burada kalması her iki ülke tarafından da olumlu bulundu. Başkanımız dahil herkes Türk askerinin burada kalmasını istiyor" dedi.         

         -Bakan Yılmaz'ın temasları-         

         Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kabil'deki temasları kapsamında Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nü de (ISAF) ziyaret etti. Yılmaz, burada ISAF'ın ABD'li komutanı General Joseph Dunford ile bir süre görüştü.

         Bakan Yıldız ve beraberindeki heyet Kabil'de bulunan Türk lisesini de ziyaret etti. Sivil toplum kuruluşlarının Afganistan'da önemli bir görev yüklendiğini belirten Yılmaz, Türk okullarının bu ülkede binlerce öğrenciye eğitim vererek çok ciddi bir misyonu üstlendiğini söyledi.

         Bakan Yılmaz'ın yarın Kabil'de bulunan Babür Bahçesi'ni ve Türk askerinin kaldığı Kamp Doğan'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

(AA)



Bu haber 1,126 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs