En Sıcak Konular

"Eksi 9'ları gören Türkiye'nin..."

3 Nisan 2013 15:48 tsi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, son büyüme rakamlarıyla ilgili olarak, "Eksi 9'ları gören Türkiye'nin artı 10'lara, 9'lara kadar çıktığı gelişmeler yaşadık.

 Bugün 152 milyar dolarlık ihracatımızla karşı karşıyayız. Yabancı sermaye akışında bir tıkanıklık yok. Şüphesiz zaman zaman bazı sektörler durgunluk içine girebiliyor ama genelde talep var ve işler iyiye doğru gidiyor."dedi.

Bülent Arınç, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu üyelerini Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti. YASED'i geçmişten bu yana bazı çalışmaları dolayısıyla takip ettiğini, çalışmalarını Türkiye ekonomisi için fevkalade faydalı gördüğünü kaydeden Arınç, derneğin Uluslararası Yatırımcılar Derneği olarak yeniden bir isim ve örgütlenmeyle yoluna devam ettiğine dikkat çekti. Derneğin önerileri ve vizyonunun kendileri için önemli olduğunu ifade eden Arınç, ''Hükümet olarak 2023'ü Türkiye için çok önemli bir adım olarak gördük. Bununla ilgili bazı hayallerimizi, düşüncelerimizi, adımlarımızı ifade ettik." diye konuştu.

"GELECEK DAHA İYİ OLMALI"

Ekonominin geldiği noktanın iyi olduğunu bildiren Arınç, geleceğin daha da iyi olması gerektiğini dile getirdi. Arınç,son büyüme rakamı yüzde 2,2'lik orana da değinen Arınç, sözlerini şöyle sürdü: "Geçmişteki büyüme oranlarının altında ancak hemen yakın komşularımıza, ister avro bölgesine ister Avrupa Birliği'ne baktığımızda eksilerin görüldüğü bir ortamda Türkiye'nin bunun üzerine çok fazlasıyla çıkmış olması belki stabil olmayı gösteriyor. Yani çok daha fazla olabilirdi ama 2,2'lik büyüme hızının da korkulacak bir şey olmadığı, aksine 2008'den sonra başlayan kriz içerisinde Türkiye'nin çok ileri adımlar attığını da gösteriyor."

Yine bugün enflasyon rakamlarının açıklandığını anımsatan Arınç, burada da iyi bir noktada olunduğunu söyledi. Arınç, yaklaşık 15 yıl önce Meclis'te yapılan bir sunumda Türkiye'ye yabancı sermaye rakamlarının paylaşıldığını, o dönem yeni kurulmuş bazı ülkelerin bile Türkiye'den daha iyi konumda olduğunu ifade etti. Arınç, 2001 ekonomik krizinin ardından girilen restorasyon süreciyle bugüne gelindiğinin altını çizdi.

Eksi 9'ları gören Türkiye'nin artı 10'lara, 9'lara kadar çıktığını vurgulayan Arınç, "Bugün 152 milyar dolarlık ihracatımızla karşı karşıyayız. Yabancı sermaye akışında bir tıkanıklık yok. Şüphesiz zaman zaman bazı sektörler durgunluk içine girebiliyor ama genelde talep var ve işler iyiye doğru gidiyor. Dünyanın en iyi 10 ekonomisi içerisine 2023'te ulaşmak, milli geliri 25 bin dolar seviyesine çıkarmak, 500 milyar dolarlık bir ihracatı hedeflemek fevkalade önemli." sözlerini dile getirdi.

"ULUDAĞ'A İLK KEZ ÇIKTIM"

YASED heyetine geçen hafta Uludağ'da yapılan ekonomi zirvesinde bulunup bulunmadıklarını soran Arınç, kendileri ile görüşmeden önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiğini ve Şimşek'in Uludağ ve Bursa izlenimlerinin gayet iyi olduğunu söylediğini bildirdi. Şimşek'in Uludağ'a ilk kez çıktığını belirten Arınç, izlenimlerinin güzel olduğunu aktardı.

Uludağ'ın büyük bir zenginlik olduğunu ve istifade edilmesi gerektiğini söyleyen Arınç, bazı toplantılarda Uludağ'ın tercih edilmesini arzu ettiklerini dile getirdi. Arınç, "Birkaç sene sonra hızlı tren körfez geçişi projeleriyle Bursa daha cazip olacak ama bugün İstanbul'a 1-2 saatlik uzaklıkta güzel bir kent. Tarihi, kültürü, sahip olduğu değerleriyle. Yani onların Davos'u varsa bizim Uludağımız var diyecek bir noktadayı." İfadelerini kullandı.

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray da kabul için Arınç'a teşekkür etti. Timuray, derneklerinin amaçlarını dile getirerek, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda özellikle yabancı sermayenin akışı için çalışacaklarını ifade etti.

(CİHAN)

Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,274 µs