En Sıcak Konular

ABD'den Kuzey Kore'ye sert uyarı

3 Nisan 2013 11:03 tsi
ABD'den Kuzey Kore'ye sert uyarı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kuzey Kore'ye, son zamanlarda sergilediği provokatif, tehlikeli ve cüretkar açıklamaları ve eylemlerine bir an önce son vermesi uyarısında bulundu.

Resmi bir ziyaret için Washington'da bulunan Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, ABD'nin kendisi ile müttefikleri Güney Kore ile Japonya'yı Kuzey Kore'nin tehditlerine karşı savunacağını söyledi.

"Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin, ABD'nin kendisini ve müttefiklerini korumaya hazır olduğunu zaten bildiğine" işaret eden Kerry, ABD'nin Kuzey Kore'yi nükleer bir devlet olarak kabul etmeyeceğini belirtti.

Kuzey Kore'nin bir plütonyum reaktörü ile bir uranyum zenginleştirme tesisinin de yer aldığı Nyongbyon Nükleer Santralı'nı tekrar açacağı ile ilgili açıklamasına değinen Kerry, böyle bir kararın Kuzey Kore'nin uluslararası yükümlülüklerinin doğrudan ihlali anlamına geleceğini açıkladı.

Nükleer santral, 2007'deki nükleer silahsızlanma görüşmeleri çerçevesinde kapatılmıştı.

Kerry, Kuzey Kore'nin çok uluslu nükleer silahsızlanma görüşmelerine geri dönmesi için hala şansı olduğuna işaret etti.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun ise Kuzey Kore'nin nükleer programından vazgeçmesi ve uluslararası topluluğun bir üyesi olması durumunda barış görüşmelerine tekrar başlayabileceklerini belirtti.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin Kuzey Kore ile güven ilişkisi kurmaya sıcak baktığını anımsatan Yun, Seul yönetiminin ülkesini ve halkını hedef alan provokasyonlara sert yanıt vereceğini de sözlerine ekledi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Kuzey Kore'nin Nyongbyon Nükleer Santrali ile ilgili açıklamasını "son derece endişe verici" olarak niteledi.

Nuland, "Yine de bir niyetin dile getirilmesi ile bunu gerçekten yapabilmek arasında büyük mesafe var" dedi.

B-52 bombardıman ile B-2 hayalet uçaklarını Güney Kore'ye gönderen ve F-22 savaş uçaklarını Kore açıklarındaki füze savunma gemisine konuşlandıran ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise ABD'nin müttefiki Güney Kore'yi tüm tehditlere karşı savunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de Rusya ve Çin'e Kuzey Kore'yi izlediği tavrı değiştirmesi için ikna etmeleri çağrısında bulundu.

-Kore Yarımadası'nda gerilim-

Kuzey Kore'nin, 12 Şubat'ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yapması tüm dünyanın tepkisini çekmiş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 Mart'ta Pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etmişti.

ABD'ye karşı "önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını açıklayan Kuzey Kore, 11 Mart'ta Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikata başlaması üzerine Kore Savaşı'nı sona erdirmek için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal ettiğini belirtmişti.

Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore'ye tehditlerini sürdürmesi üzerine ABD, 19 Mart'ta B-2 nükleer uçaklarını bölgeye göndermiş, Kuzey Kore ise 27 Mart'ta Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kesmişti.

Kuzey Kore, 31 Mart'ta Güney Kore ile "savaş durumuna" girdiğini açıklamış, dün de Nyongbyon Nükleer Santralı'nı tekrar açacağını belirtmişti.

aa


Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,354 µs