En Sıcak Konular

'Biz olmasak CHP baraj altında kalırdı'

27 Temmuz 2007 17:20 tsi
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, "Birleşme olmasa CHP baraj altında kalırdı." şeklinde ilginç bir iddia ortaya attı.

Partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Sezer, "Cumhuriyet mitinglerine kadar bizim baraj sorunumuz yoktu. Bilimsel araştırmalara göre CHP'nin oyları düşüyor, DSP yükseliyordu. Solun birinci partisi DSP idi. Biz seçime CHP ile beraber girerek 'sol'suz bir parlamentoyu önledik." dedi. "Yani CHP tek başına seçime girseydi baraj altında mı kalırdı?" sorusuna da "Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde gerilen ortamda bu işbirliğini toplum büyük çoğunlukla istedi. Eğer biz buna uymasaydık iki partiyi de cezalandırabilirdi." cümleleriyle bunu onayladı. "Baykal'ın yerinde olsaydınız istifa eder miydiniz?" sorusuna da, "Ecevit çeşitli sebepler karşısında defalarca istifa etmiştir. Ben o gelenekten geliyorum." şeklinde üstü kapalı bir mesajla cevap verdi.

Sezer, seçim sonuçları üzerinde doğru bir özeleştiri yapılması gerektiğinin altını çizdi. AK Parti'nin çok başarılı olduğunu itiraf eden DSP lideri, "Bu başarıyı sadece başkalarının başarısızlığı mı getirdi?" sorusunu yöneltti. Cevap olarak da AK Parti'nin gecekonduya, kırsala daha çok gitmesini ve topluma ulaşabilmesini gösterdi. Sezer, "Sol artık gecekonduya, köye, tarlaya, fabrikaya da gitmeli." tespitini yaptı. "Neden gitmediniz?" sorusuna da "Ben kendi adıma gittiğimize inanıyorum." karşılığını verdi.

Sezer'in bir başka özeleştirisi de sol partilerin sola yaklaşımına oldu. Bir gazeteye verdiği röportajda, "Bir solcu dindar olabilir, dindar birisi de solcu olabilir." diyen Sezer, basın toplantısında da benzer mesajlar verdi. Bir vatandaşın kendisine yazdığı bir yazıda, "Ben solcuları ateist bilirdim, sizin demecinize şaşırdım." dediğini aktaran DSP Genel Başkanı, " Sol yanlış anlaşıldı veya anlatıldı. Laiklik önemli ama inançlara saygılı olmak da önemli. Hatta laikliğin önde gelen koşulu da inançlara saygıdır. Laikliği korumak için de inançlara saygı şart." vurgusunu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili soruları da cevaplayan Sezer, uzlaşma çağrısını yineledi. Abdullah Gül'ün isminin daha önce toplumu gerdiğini öne sürerek, seçime bu yüzden gidildiğini söyledi. DSP lideri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim gecesi, genel merkez balkonundan yaptığı konuşmayı da övdü ve o konuşmada verilen 'uzlaşmacı' mesajlara sadık kalınmasını istedi. "Ben Sayın Gül'ün de ısrar etmeyeceğine inanıyorum." diyen Sezer, Gül'ün konuşmasının içeriğinde böyle bir mesajın bulunduğunu iddia etti. Oylamaya katılıp katılmayacakları sorusuna, "Adayları görmeliyiz. Doğrusu neyse onu yaparız." cevabını verdi.

Sezer, CHP listelerinden milletvekili seçilen milletvekillerinin tekrar DSP'ye geçmesinin uzun sürmeyeceğini açıkladı. Ayrıca partisinin yeni dönemde 'sağduyulu ve kararlı' bir muhalefet tarzı izleyeceğini belirtti. Her yapılana muhalefet etmek yerine doğru icraatlara destek vereceklerini hatta alkışlayacaklarını sözlerine ekledi.
 
Zaman



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs